Vooral bij kinderen is dit vaak de oorzaak. Bij de helft van de kinderen met netelroos komt dit door een virus. Overgevoelig of allergisch zijn voor voedsel, bijvoorbeeld voor melk, ei, vis, noten, pinda of soja.Maar ook voor fruit, alcohol en andere dingen die in voeding zitten, bijvoorbeeld kleurstoffen.
Vermijd histaminerijke voedingsmiddelen: Bepaalde voedingsmiddelen bevatten van nature hogere niveaus van histamine, wat de symptomen van netelroos kan verergeren. Voorbeelden van histaminerijke voedingsmiddelen zijn oude kaas, alcohol, gefermenteerde voedingsmiddelen, gerookte vis en spinazie.
Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken.
Voedselallergie en huiduitslag
Vooral voedingsmiddelen als tarwe (gluten), zuivel (koemelk), eieren, pinda's, soja, vis of schaal- en schelpdieren zijn bekende triggers van ontstekingen van de huid. Maar ook bepaalde soorten fruit en noten kunnen een reactie uitlokken.
Voedingsmiddelen zoals gerijpte kazen, salami, worst, varkensvlees en sommige soorten vis, zoals tonijn en makreel, bevatten van nature hoge hoeveelheden histamine en moeten worden beperkt. Beperk daarbij ook voedingsmiddelen die histamine-vrijmakende stoffen bevatten, zoals tomaten, aubergines, en spinazie.
Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt. Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao.Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Netelroos overal begint 2 tot 4 uur na het eten van risicovol voedsel. Risicovol voedsel omvat noten, vis, schelpdieren of eieren .
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen. Eet geen kant-en-klaar maaltijden en gebruik bij de bereiding van je maaltijden geen 'pakjes en blikjes'. Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren.
De netelroos ontstaat dan altijd binnen 1 uur na het eten van dat ene voedingsmiddel. Elke keer weer. Bij 1 op de 10 kinderen met netelroos is voeding de oorzaak. Bij volwassenen minder vaak.
Netelroos behandeling die je zelf kan doen
Draag comfortabele kleding: Dit vermindert wrijving en de kans op uitbreiding van netelroos. Verminder stress: Stress is een slechte combinatie met netelroos. Bouw je weerstand op: Gebruik een supplement. Vermijd krabben: Koel de plekken en gebruik een verzachtende lotion.
Fotoallergische contactdermatitis treedt op wanneer uw huid reageert op een irriterend middel of allergeen na blootstelling aan de zon . Cosmetica, zonnebrandcrème, scheerlotion en parfum kunnen dit soort reacties veroorzaken. Raadpleeg uw allergoloog om de oorzaak van uw huidreactie en de beste behandeling te bepalen.
Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Soms veroorzaakt onder andere druk op de huid, zonlicht, het koud hebben of inspanning een trigger die netelroos veroorzaakt.
Histaminerijke voedingsmiddelen die u moet vermijden
Groenten: avocado; aubergine; augurken; zuurkool; spinazie; tomaat. Vlees/vis: spek en andere vleeswaren; gedroogd vlees; varkensvlees; tonijn; makreel. Zuivel: oude kaas; gefermenteerde zuivelproducten (kefir, yoghurt) . Ook: alcohol; gefermenteerde dranken (kombucha's); groene thee.
Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam. Daarnaast laat je overrijp fruit en fruit uit blik beter links liggen, want ook dat bevat veel meer histamine.
Zij hebben een genetische gevoeligheid voor jeuk. Een voorbeeld van een te mijden voedingsmiddel is schimmelkaas. Dat zit vol zogeheten histaminevrijmakers, stofjes die stimuleren dat histamine vrijkomt in het lichaam. Die stofjes zitten ook in sommige conserveringsmiddelen, in Franse kaas en pittig eten.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn de belangrijkste voedingsbronnen van histamine. Voorbeelden zijn kaas, salami, zuurkool, rode wijn enzovoort.
Voedingsmiddelen met een hoge huidbeschermende en huidversterkende waarde: Bosui (rijk aan vitamine C), boekweit (ideaal voor mensen met allergieën), runder- of kippenbouillon (bevat het huidherstellende aminozuur glycine) en haver (bevat vitamine E en silica).
Voedselgerelateerde galbulten verschijnen doorgaans binnen 30 minuten na het eten van het voedsel. De voedingsmiddelen die het meest waarschijnlijk galbulten veroorzaken bij kinderen zijn melk, eieren, pinda's, andere noten, soja en tarwe. De voedingsmiddelen die het meest waarschijnlijk galbulten veroorzaken bij volwassenen zijn vis, schelpdieren, pinda's en andere noten .
Symptomen van een chocoladeallergie kunnen zijn: galbulten , ademhalingsproblemen of zwelling van de lippen, tong of keel. Sommige mensen kunnen last krijgen van maagklachten, braken of diarree. In ernstige gevallen kan een levensbedreigende reactie genaamd anafylaxie optreden, waarvoor onmiddellijke medische aandacht nodig is.
Jeuk en huiduitslag
Een persoon die allergisch is voor kersen kan symptomen ervaren zoals jeuk en huiduitslag. Er kan ook galbulten of eczeem ontstaan als het lichaam reageert op het allergeen .
Vitamine B6 en vitamine C werken nauw samen met het enzym DAO om histamine af te breken. Als de twee vitamines niet in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn zal het de hoeveelheid histamine daardoor toenemen.
Diabetes, droge huid en jeuk
Diabetes, en vooral onevenwichtige diabetes, kan leiden tot huidproblemen. Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee.
Bepaalde fruitsoorten zoals bananen, aardbeien, ananas, kiwi's, mango, papaja, avocado, grapefruit en andere citrusvruchten.Verder ook gedroogd fruit, zoals rozijnen, pruimen, dadels en vijgen. Sommige verse groenten zoals spinazie, tomaten, aubergine, bietjes, paddenstoelen, paprika en prei.