Magere groentensoep (vochtafdrijvend) Een magere groentesoep die goed past binnen een dieet. Met onder meer bleekselderij en gember is deze soep ook vochtafdrijvend.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig.Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep bevat weinig calorieën
Afvallen met soep gaat ook uitstekend omdat zo'n kom superweinig calorieën bevat, tenminste als je geen room gebruikt of je groenten niet aanstooft in tonnen boter of olie. Pas ook op met bouillonblokjes: die bevatten heel wat verborgen calorieën en zout.
Ook soep is zo'n gerecht dat in theorie heel slank en gezond kan zijn. En dat klopt inderdaad, als hij gemaakt is van bouillon, groenten en eventueel wat wit vlees. Wat allesbehalve slank is, is bijvoorbeeld een soep waar hele scheuten room aan toegevoegd zijn, vette soepballen, kaas, vermicelli en croutons.
Zelfgemaakte versies van sommige populaire soepen, zoals bottenbouillon, tomatensoep en kippensoep, kunnen talloze gezondheidsvoordelen bieden . De commercieel verkrijgbare versies kunnen echter vol zitten met ongewenste ingrediënten.
"Soep telt absoluut mee als portie groenten! Het is een makkelijke manier om extra groenten te eten. Het is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Uiteraard gaat het dan over een groenterijke soep, met minstens 400 gram groente per liter vocht."
Ze zijn goed voor je.
Hoewel sommige soepen een heel dieet kunnen overhoop halen ( varianten op basis van room kunnen bijzonder veel vet en calorieën bevatten ), zijn de meeste een prima manier om aan uw dagelijkse portie groenten te komen.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!
Soepen om buikvet te verminderen kunnen gunstig zijn omdat ze doorgaans weinig calorieën bevatten, vooral als ze gemaakt zijn met groenten en magere eiwitten . Ze zitten ook boordevol vezelrijke groenten, die je langer een vol gevoel kunnen geven en de trek kunnen verminderen.
Tomatensoep helpt bij afvallen
Ook dan kun je het best af en toe tomatensoep op je menu zetten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig soep eten, gezonder zijn én minder calorieën consumeren dan zij die dat niet doen. Dat zou komen omdat soep vaak weinig calorieën, vetten en koolhydraten bevat, maar wél vult.
Soep, vergelijkbaar met sapjes maken , is de laatste jaren populair geworden als manier om het lichaam te ontgiften en om af te vallen, maar dagenlang alleen soep eten kan problemen veroorzaken als je niet oppast. Het dieet vereist dat je drie tot vijf maaltijden per dag soep eet en groenten toevoegt om je systeem te reinigen en te ontgiften.
Tijdens het bereiden van de soep, kook je groenten door en door. Hoe komt het dan toch dat soep wél zo gezond is? „De vitamines die verloren gaan tijdens het koken, blijven achter in het water.Soep is daarom top, de vitamines blijven in het kookvocht waardoor je ze goed binnenkrijgt.”
Een warme kom soep is in principe geen slechte maaltijd, maar om op een gezonde manier gewicht te verliezen, vul je deze best nog aan met andere voedingsmiddelen. Denk aan groenten, fruit, volkoren producten en proteïnerijke voedingsproducten.
Erwtensoep is gezond
En die verlagen je LDL-cholesterol. Dat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Ook bevatten spliterwten veel eiwitten, vezels en ijzer. Verder bevat de soep vaak wortel, dat is rijk aan bètacaroteen.
Volgens experts wordt soep door ze te mixen niet armer aan vitaminen en vezels. Maar kant-en-klare gemixte soep bevat wel minder groenten dan kant-en-klare ongemixte soep. Daarom beoordelen we de stelling als eerder onwaar.
Zijn MAGGI-blokjes slecht voor de gezondheid? MAGGI-blokjes zijn veilig en vormen geen gevaar voor de gezondheid van consumenten . Ze zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die zijn goedgekeurd door regelgevende instanties.
Geconcentreerde toevoegingen, zout, soms zelfs suiker en palmolie... Onze culinaire assistenten zijn verre van onberispelijk. In vrijwel alle blokjes zitten glutamaten en smaakversterkers. Natriumglutamaat wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het "Chinese restaurantsyndroom" .
Tenzij anders aangegeven, bevatten de meeste kant-en-klare soepen veel natrium. Het maakt niet uit of ze in blik, in een doos of in een restaurant worden geserveerd. Hoewel dat extra natrium niet tot vettoename leidt, kan het wel bijdragen aan watertoename , zegt Natker.
Soepdieet: in plaats van normale maaltijden, eet je een zelfgemaakte soep van verse producten of een gezonde maaltijdvervanger waar je alleen water bij hoeft te doen. Deze crash dieet soep mag je onbeperkt drinken. Op deze manier kun je per week 4 tot 7 kilo kwijtraken.
Soepen op basis van bouillon, zoals kippenbouillon of pho , bevatten doorgaans minder calorieën dan romige soepen. Bottenbouillon is rijk aan vitaminen en voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en fosfor. Soepen op basis van bouillon zorgen voor hydratatie en een bevredigende, hartige smaak zonder de toegevoegde vetten en calorieën van room.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Voedingswaarde van ingeblikte soep
Soepen uit blik bevatten wel wat vitaminen en wat vezels . Hoewel verwerking sommige voedingsstoffen, zoals in water oplosbare vitaminen, kan verwijderen, kunnen andere voedingsstoffen, zoals vezels, gemakkelijker te verteren en te absorberen zijn.
Breng op smaak met kruiden
Breng soep op smaak met kruiden zoals tijm, rozemarijn, komijn, paprika of zwarte peper. Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.