Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Als je streeft naar de perfecte schuimlaag voor je cappuccino, is het belangrijk om volle melk te gebruiken. De reden hiervoor is dat volle melk zorgt voor een betere textuur en smaak van de schuimlaag. Dit komt omdat volle melk een hoger vetgehalte heeft, wat resulteert in een romiger en steviger schuim.
Om een mooie schuimlaag te krijgen, moet je deze eiwitten "ontkrullen" in lange strengen. Dit wordt denaturiseren genoemd. Denatureren kan worden gedaan door je eiwitten te schudden met heel veel lucht. Deze strengen beginnen ook luchtbellen te vangen en te omringen, waardoor je een schuimige mix krijgt.
Til de kan een paar centimeter omhoog en plaats hem zo dat de stoompijp zich dicht bij de zijkant van de kan en onder het oppervlak van de melk bevindt. Kantel de kan vervolgens lichtjes. Dit zou een draaikolkachtig effect in de container moeten veroorzaken dat bubbels zal afbreken en dichter, gladder schuim zal creëren.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Plaats uw melkopschuimer gewoon in een glas melk, zet hem aan en beweeg hem ongeveer 20 seconden op en neer om geweldig melkschuim te maken dat u kunt gebruiken voor een latte of om een ander koffiedrankje mee af te maken. Het mooie hiervan is dat ze gebruikt kunnen worden voor warme of koude melk om warm of koud schuim te maken.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Alle soorten melk kunnen schuim produceren, ongeacht hun vetgehalte . Het is niet zozeer de hoeveelheid als wel de kwaliteit van het schuim die sterk zal verschillen van het ene type melk tot het andere.
Gebruik gekoelde melk
Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Volle melk geeft een romige, zachte schuimlaag. Melkschuim met halfvolle melk is een stuk minder zacht en het schuim van magere melk lost zelfs meteen op. Volle melk is dus de beste keuze voor een perfecte cappuccino.
Als je een beginner bent, is magere of halfvolle melk misschien de beste optie voor eenvoudig opschuimen. Maar wat betreft smaak is volle melk meestal het beste type melk om op te schuimen.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Voor de meeste grotere schuimparty's wordt een schuimkanon zoals de JFC1000 van beamZ gebruikt. Hiermee voorzie je een groot publiek van een flinke hoeveelheid schuim om in te dansen en feesten. Door het schuimkanon heen en weer te bewegen verspreidt je het schuim door de zaal of ruimte.
Het is heel eenvoudig. Giet wat creamer in een klein kannetje, schuim het op en dan kun je je drankje samenstellen . Ik maak hier een iced latte, maar je kunt elk type iced coffee gebruiken dat je wilt. Deze kleine hack is supergoed.
Zorg ervoor dat u verse, koude melk gebruikt . Magere melk werkt het beste om op te schuimen. Gebruik een roestvrijstalen opschuimkan en zorg ervoor dat deze is afgekoeld voordat u deze gebruikt. Zorg ervoor dat het waterreservoir vol is.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art.
Giet de melk voorzichtig in de Mason jar en laat ruimte over om het volume te verdubbelen. Doe het deksel erop en begin met schudden! Schud krachtig gedurende 20-30 seconden. Haal het deksel eraf en verwarm het melkschuim in de magnetron gedurende 30-45 seconden.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Temperatuur is Cruciaal
De ideale temperatuur voor het opschuimen van melk ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Een te hoge temperatuur kan de melk laten stremmen en de smaak beïnvloeden, terwijl een te lage temperatuur het moeilijker maakt om dik schuim te krijgen.
Om thuis perfect koffieschuim te maken zonder een luxe opschuimer, verwarm je volle melk tot ongeveer 140° F op het fornuis of in de magnetron.Vul een French Press of weckpot met melk en gebruik een krachtige dompelbeweging gedurende 30 seconden . Vermijd te hard dompelen om grote luchtbellen te voorkomen.