Wat kosten eieren bij de boer? Ze zijn vaak goedkoper dan bij de supermarkt! De eieren bij de boer zijn niet alleen veel verser maar zijn vaak ook goedkoper ten opzicht van de supermarkt. Eieren in de supermarkt kosten vaak rond de 3 of 4 euro voor 10 stuks.
Dit zijn de prijzen per supermarkt: Aldi, 12 verse scharreleieren M/L, € 2,59. Lidl, 12 verse scharreleieren M/L, € 2,59. Vomar, 12 witte scharreleieren M/L, € 2,59.
Goedkoper verpakt
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Het inkomen van melkveebedrijven is in de periode 2013-2017 uitgekomen op gemiddeld 1.085 euro per hectare. Grotere boeren weten, met 1.227 bij 200 koeien en 1.047 euro bij rond de 100 koeien, meer inkomen per hectare te genereren dan kleinere boeren (761 euro bij gemiddeld 25 en 889 bij gemiddeld 50 koeien).
De vergoeding voor elke eiceldonor varieert op basis van een aantal factoren. Gemiddeld varieert het van $ 5.000-8.000 per donatie en kan veilig en gemakkelijk tot 6 keer worden herhaald - dit is een van de vele beloningen voor het helpen van iemand die worstelt met onvruchtbaarheid.
DIT KOSTEN EIEREN IN 2024
Ook dit jaar haal je de goedkoopste doos eieren bij Hoogvliet, waar je voor tien witte scharreleieren 2,12 euro betaalt. (Drie cent minder dan vorig jaar!) Bij Vomar en Dirk betaal je ook 'maar' 21 cent per eitje, maar zitten ze in een doos van twaalf stuks.
De hoge prijs komt met name door de sterk gestegen kosten van kippenvoer en een tekort aan eieren. Het verminderde aanbod heeft vooral te maken met de vogelgriep. In Nederland komen we er met Pasen nog redelijk genadig van af. Eieren zijn nu zo'n 26 procent duurder dan een jaar geleden.
Hoe krijgt een ei zijn kleur? Het geheim van de kleur van een ei zit hem in de kleur van de kip die hem legt. Daarbij gaat het niet om te kleur van de veren van de kip, maar om de kleur van haar oorlelletje. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ei en de kippen met een wit lelletje leggen witte eieren.
Wat kosten eieren bij de boer? Ze zijn vaak goedkoper dan bij de supermarkt! De eieren bij de boer zijn niet alleen veel verser maar zijn vaak ook goedkoper ten opzicht van de supermarkt. Eieren in de supermarkt kosten vaak rond de 3 of 4 euro voor 10 stuks.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Aan vrije-uitloopeieren waren Duitse consumenten in dat tijdvak gemiddeld € 2,00 per 10 stuks kwijt. Dat is 5 cent minder dan vorig jaar. Biologische eieren kostten in Duitsland in april tot en met juni gemiddeld € 3,26 voor alle verkoopkanalen.
Als het gaat om de prijs van eieren, zijn eieren van de boerderij over het algemeen goedkoper dan die van de supermarkt. Dit komt doordat er geen tussenpersonen zijn en het geld rechtstreeks naar de boer gaat. De prijs van eieren kan echter variëren afhankelijk van de soort eieren en de locatie van de boerderij.
Mensvriendelijk wordt de Kipster-stal niet alleen vanwege prettige werkomstandigheden, maar volgens de initiatiefnemers ook omdat ze een goed verdienmodel voor de boer hebben afgesproken. De ondernemers hebben een vijfjarig contract afgesloten met supermarktketen Lidl voor de afzet van de eieren.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Reken even mee: Voor een opgekweekte legkip betaalt de producent 4,50 euro. Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost.
Het tekort aan eieren en de daaruit voortvloeiende prijsstijgingen zijn het directe gevolg van de zeer besmettelijke vogelgriep , die het aantal leghennen heeft gedecimeerd.
Hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, geeft uitsluitsel over de prijs van eieren. “In 1956 kostte een ei 9 cent, in 2016 was dat 21 cent.” Dat klinkt niet bepaald veel goedkoper, maar volgens Van Mulligen moet men rekening houden met inflatie en de waarde van de euro.
De eiconsumptie van Nederlanders laat sinds 2008 een stijgende lijn zien naar ruim 200 eieren per jaar. Inmiddels is de consumptie in 2018 gestegen naar 202 eieren. Dat blijkt uit cijfers van de WUR.
Marigold wordt gelegd door koninklijke kippen met fleurige bloemetjes in hun dieet. Dat zorgt voor een ei waar geen kip aan kan tippen en dat proef je meteen, als je het eet.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Oudere eieren zijn ook geschikt om te roeren, hard te koken of om gevulde eieren van te maken.
Als je ongeveer een dozijn eieren per week wilt hebben, heb je tussen de 3 en 5 leghennen nodig. Voor twee dozijn eieren per week, moet je die aantallen verdubbelen voor een kuddegrootte van tussen de 6 en 10 leghennen.