Gele erwten zijn eigenlijk groene erwten die langer gerijpt hebben. Het zijn dus geen verschillende soorten erwten. Er is geen smaakverschil tussen groene en gele spliterwten. Ook spliterwten hoeven niet geweekt te worden voor het koken.
Zodra we onze gedroogde groene erwten hebben geplukt, wordt het velletje dat om de erwt heen zit verwijderd. Vervolgens worden de twee erwtenhelften gespleten. Vandaar dan ook de naam spliterwten. Dit gaat gemakkelijk omdat de helften in het velletje van nature een beetje los van elkaar zitten.
Beide hebben vergelijkbare nutritionele voordelen en bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen . Er zijn gemengde meningen over de vraag of de twee varianten door elkaar gebruikt kunnen worden in recepten.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Groene spliterwten smaken het meest naar erwt. Tijdens het koken kan er zout worden toegevoegd omdat de spliterwt altijd zacht wordt. Er wordt voornamelijk erwtensoep van de groene spliterwt gemaakt. De spliterwt is perfect voor jonge kinderen en mensen die peulvruchten minder makkelijk kunnen verteren.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Er zijn groene en gele varianten van spliterwten. Gregor Mendel bestudeerde de overerving van zaadkleur in erwten; het groene fenotype is recessief ten opzichte van het gele . Traditioneel is het genotype van raszuivere gele erwten "YY" en dat van groene erwten "yy", en hybriden van de twee, "Yy", hebben een geel (dominant) fenotype.
Met slechts 0,4 g vet per portie zijn spliterwten een vetarm voedingsmiddel . Ze zijn geen belangrijke bron van gezonde vetten of essentiële vetzuren. Spliterwten zijn echter van nature cholesterolvrij, wat gunstig kan zijn voor mensen die een cholesterolarm dieet volgen.
Spoel de gele erwten af. Kook ze in een pan met 1 L water in 25-30 min. beetgaar.
Bovendien hebben erwten en producten op basis van erwten een scala aan gezondheidseffecten, zoals antioxiderende en ontstekingsremmende effecten , vanwege de aanwezigheid van polyfenolen in erwtendoppen, met name flavonoïden en fenolzuren 3 .
Een review uit 2020 gepubliceerd in Current Clinical Pharmacology suggereert dat het consumeren van prebiotische voedingsmiddelen zoals spliterwten de wekelijkse stoelgangfrequentie kan verhogen , de consistentie van de ontlasting kan verbeteren en een opgeblazen gevoel kan verminderen bij volwassenen met constipatie. En de voordelen houden daar niet op.
In principe hoeven spliterwten niet altijd geweekt te worden. Het is wel zo dat de erwten eerder gaar zijn wanneer ze geweekt worden. Ongeweekte spliterwten hebben namelijk twee maal de hoeveelheid kooktijd nodig om gaar te worden.
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Doe de spliterwten samen met het vlees, 2 liter water, de laurierblaadjes en enkele zwarte peperkorrels in een grote soeppan. Breng het water aan de kook en laat dit minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer de soep kookt, hoe zachter de erwten worden en hoe meer smaak er vrijkomt.
Gedroogde spliterwten kunnen onbeperkt in de voorraadkast worden bewaard. Hun kleur kan na een lange tijd vervagen, maar hun smaak wordt hier doorgaans niet door beïnvloed. Gekookte spliterwten kunnen tot een week in de koelkast worden bewaard, of tot 6 maanden in de vriezer.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig.
Bij het koken komen deze vrij, waardoor het bekende schuim ontstaat. Dit is geheel natuurlijk en komt ook voor bij verse bonen. Deze eiwitten kunnen een beetje bitter zijn, vandaar dat vaak wordt geadviseerd om het schuim af te scheppen en/of na het koken goed af te gieten. Dat komt de smaak alleen maar ten goede.
Groene erwten vormen de juiste basis voor een goed gevulde erwtensoep. De inhoud van de verpakking is 500 gram of 1000 gram. De erwten worden direct van het land gehaald en dan gedroogd. Zo blijven de erwten het gehele jaar goed van smaak en kwaliteit.
Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
Net als hun familieleden zijn spliterwten een goede bron van eiwitten en vezels. Ze bevatten voedingsstoffen en verbindingen die de gezondheid ondersteunen en chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk, ontstekingen, osteoporose en veel soorten kanker voorkomen.
Vezels zijn cruciaal voor een gezond spijsverteringsstelsel en spliterwten zitten er vol mee. Het hoge vezelgehalte van spliterwten helpt een gezonde spijsvertering te bevorderen, constipatie te voorkomen en een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden .
Je kunt gewone erwten gebruiken, maar dan duurt het waarschijnlijk de hele dag voordat ze echt lekker zacht zijn. Daarbij blijven de schilletjes vaak op het oppervlak drijven. Probeer eens erwtensoep te maken met spliterwten. Die koken veel sneller, worden makkelijker zacht en doen niet af aan de smaak.
Spliterwten zijn halve erwten. Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht.
Week de erwten een nacht in water; gooi het water weg als het klaar is . Deze stap zorgt ervoor dat alle gas in de erwten verdwijnt en ze gemakkelijker te verteren zijn, plus minder winderigheid. Volg de soepinstructies.
Spliterwten bevatten aanzienlijke hoeveelheden proteïne, ijzer, zink en fosfor. Een dieet rijk aan spliterwten en andere peulvruchten kan helpen om cholesterol, hypertensie en het risico op prediabetes te verlagen en kan ook aanzienlijke ontstekingsremmende effecten hebben .