Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Patat chips bevatten 536 calorieën per 100 gram. Frietjes bevatten 312 calorieën per 100 gram. Als je je voller wilt voelen met minder calorieën, dan zijn frietjes de beste keuze.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Zo maak je je snacks iets gezonder
Zo bevat een gefrituurde aardappel drie keer zo veel vet als een gewone aardappel. Wil je eens in de zoveel tijd op een verantwoorde wijze genieten van je een lekkere snack, bereid deze dan zelf.
Belangrijkste punten. Als u uw aardappelen gefrituurd wilt eten, zijn aardappelchips een gezondere keuze dan frietjes . Ze hebben een lagere glycemische index, dus ze hebben een minimaal effect op uw bloedsuikerspiegel. Vermijd aardappelchips met toegevoegde ingrediënten en zoek naar chips die in olijfolie of avocado-olie zijn gebakken.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Zolang je minder calorieën eet dan dat je verbruikt ga je afvallen als je op dieet bent. Ongeacht van waar die calorieën juist vandaan komen. Je kan dus al deze dingen eten en je zal nog steeds afvallen: Chips.
Als je voor zo min mogelijk calorieën en vet wil gaan, kun je beter een kroketje bestellen. Wist je dat er in een kroket zelfs minder calorieën zitten dan in een broodje gezond? Een frikandel heeft weer veel minder koolhydraten en iets minder suikers, en meer eiwitten.
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit. Zoals appel, sinaasappel, banaan, mandarijn, aardbeien, bosbessen, kiwi, nectarine, perzik, meloen.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Concentreer u op matiging : beperk uzelf tot één of twee koekjes per week . Combineer ze met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging voor de beste resultaten.
Ongezonde ingrediënten
“Chips heeft een hoog zoutgehalte, waardoor je met het eten van chips al snel boven de dagelijkse zoutlimiet zit”, vertelt Van der Kruk. “Dat is niet goed, want een te hoog zoutgehalte kan op de lange termijn voor een hoge bloeddruk zorgen en uiteindelijk zelfs leiden tot hart- en vaatziekten.”
Een lange vinger of Maria koekje is de beste optie, maar let op: ook in deze koeken zitten veel suikers en vetten en haast geen voedingsstoffen.
Je wordt niet dik van één specifieke oorzaak, maar van een combinatie van factoren zoals te veel eten en te weinig bewegen. Snacks, suikerhoudende dranken en fastfood zijn bekende boosdoeners. Maar ook bestaan er stiekeme dikmakers, bijvoorbeeld vruchtensappen, granola, sportdrankjes, en broodbeleg.
Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
'Het grootste voordeel van een airfryer is dat je zelf kunt bepalen hoeveel olie je toevoegt', legt zij uit. 'Als je friet in een frituurpan bereidt, neemt het automatisch een deel van het frituurvet op, waardoor het ook meer calorieën bevalt. ' Bak je friet in de airfryer, dan is het minder vet en lager in calorieën.
Wie heeft er nou geen fijne jeugdherinneringen aan macaroni en kaas? Maar deze pasta vol zuivel is net zo slecht als frietjes als je naar de cijfers kijkt. De gemiddelde bijgerecht bij restaurantketens bevat 436 calorieën, 24 gram vet, 12 gram verzadigd vet en 1.082 milligram natrium.
Er is geen betere manier om met hunkering om te gaan dan door je maaltijden en snacks van tevoren te plannen . Als je een gezonde maaltijd en snacks ingepakt en klaar hebt staan voor de lunch en in de middag, is de kans veel kleiner dat je een restje pizza pakt, frietjes bestelt of de snoepjes eet die iemand mee naar kantoor heeft genomen.