Milieuvriendelijke producten zijn producten die minder schadelijk zijn voor het milieu in vergelijking met traditionele alternatieven. Ze worden geproduceerd met gebruikmaking van hernieuwbare energiebronnen, minimaliseren afvalproductie en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen.
Voorbeelden van milieuvriendelijke producten zijn: biologisch afbreekbaar bestek, bamboe picknickgerei, herbruikbare papieren handdoeken, siliconen of roestvrijstalen rietjes, herbruikbare boterhamzakjes, composteerbare papieren borden en waterloos wasmiddel.
Simpel gezegd: duurzame materialen zijn producten en grondstoffen die op zo'n manier worden verkregen en verwerkt dat ze geen of minimale schade aan het milieu veroorzaken. Denk hierbij aan biologisch katoen voor kleding, gerecycled plastic voor tassen of meubels gemaakt van hergebruikt hout.
Je kunt het beste kiezen voor onbewerkte of weinig bewerkte producten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten waar veel voedingstoffen in zitten en niet veel calorieën. Verspil geen voedsel. Verminderen van voedselverspilling levert een grote bijdrage aan het duurzaam maken van je huishouden.
Ecologische producten die gemaakt zijn met natuurlijke materialen en ingrediënten zijn beter dan producten die gemaakt zijn met plastic en synthetische materialen, en/of chemicaliën en gevaarlijke stoffen. Voorbeelden: speelgoed dat volledig van hout is gemaakt, kleding van linnen, hennep, wol, etc.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Keurmerken. Een goede hint of je te maken hebt met een duurzaam geproduceerd product is een keurmerk zoals EKO, Beter Leven 2 of 3 sterren of Rainforest Alliance. Met duurzame keurmerken kun je makkelijker kiezen op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel en natuur en milieu.
Belangrijkste kenmerken van een duurzaam product: Product is gemaakt van hernieuwbare bronnen; het put onze natuurlijke bronnen niet uit . Productproductie en -distributie vereist minimaal energieverbruik en minimaliseert afval. Recycling- en hergebruikopties zijn beschikbaar.
Producten die worden geproduceerd met behulp van niet-hernieuwbare energiebronnen, veel afval genereren, schadelijke chemicaliën bevatten of bijdragen aan ontbossing of overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen kunnen als niet-duurzaam worden beschouwd.
Ecologisch is eigenlijk de duurzame manier van biologisch. Een ecologisch product tast de omgeving niet of minimaal aan of kunnen zelfs helpen deze te verbeteren. Ecologische of milieuvriendelijke producten worden op een duurzame manier geproduceerd, vaak lokaal met de natuur en de kringloop mee.
Er is een groeiend consumentenbewustzijn over de impact op het milieu van waar mensen ervoor kiezen om te winkelen en de duurzaamheid van de producten die ze kopen. Volgens McKinsey zei meer dan 60% van de ondervraagde personen in 2020 dat ze bereid zouden zijn om meer te betalen voor een product dat op een milieuvriendelijke manier is verpakt.
Zaken zoals bakstenen of juwelen kunnen als perfect duurzame goederen beschouwd worden, daar deze nagenoeg nooit versleten raken; hoog-duurzame goederen zoals koelkasten, auto's en klassieke mobiele telefoons hebben gewoonlijk drie of meer jaren nut.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Milieuvriendelijke producten vereisen duurzame productiemethoden: Energie-efficiëntie: Gebruik hernieuwbare energiebronnen en optimaliseer energieverbruik . Waterbesparing: Implementeer waterrecycling- en reductiestrategieën. Afvalreductie: Streef naar zero-waste productie.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Duurzaam ontwerp is het breedste concept. Over het algemeen betekent het dat je een product ontwerpt op een manier die de vermindering van sociale, milieu- en economische impact centraal stelt .
Bijvoorbeeld, het recyclen van aluminium bespaart 95% van de energie die nodig is om aluminium blikjes te produceren uit nieuw gewonnen bauxiet . Het brengt ook de prijzen van de producten omlaag.
Zoek naar certificeringen
Zoek naar duurzaamheidslabels zoals GOTS, Fair Trade Certified of B Corp. Deze laten zien dat het bedrijf groene praktijken hanteert. Zulke labels betekenen dat artikelen natuurlijke materialen gebruiken, geen schadelijke chemicaliën bevatten en plasticvrije, milieuvriendelijke verpakkingen hebben.
Duurzame producten zijn gemaakt met de toekomst in het oog. Deze producten, wanneer ze stuk gaan of niet langer te gebruiken zijn, te recyclen of op een goede manier als afval te verwerken. Zo kunnen de stoffen die in deze producten zijn gebruikt voor een nieuw doel worden ingezet.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het gezondste hoofdgerecht ter wereld
Het hoofdgerecht is een kip-linzenstoofpot . Dit gerecht zit boordevol dierlijke en plantaardige eiwitten en is geweldig voor de gezondheid van spieren en botten. Het levert ook een flinke dosis vezels dankzij de groenten en peulvruchten.