Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel met een hoge voedingswaarde en eiwitgehalte, aanbevolen voor allerhande gezonde diëten en voor alle bevolkingsgroepen.
De formele naam is: ham. Ham komt dus per definitie van de achterhand van het varken. De toevoeging "achter" is dus eigenlijk niet nodig maar wordt vaak gebruikt om het verschil met de (inferieure) schouderham duidelijk te maken. Schouderham is dus eigenlijk geen ham...
Jamon Ibérico: Gezien als de beste, en vaak duurste, Spaans/Portugese ham. Het wordt gemaakt van de achterpoot van 100% raszuivere Iberico varkens die zich met eikels en (soms) granen voeren. De ham wordt droog gezout en minstens 2 jaar gerijpt.
Ham met been . Hoewel het langer duurt om te koken, staat ham met been erom bekend smaakvoller en sappiger te zijn dan ham zonder been, hoewel het moeilijker kan zijn om te snijden. Ham zonder been is ongelooflijk gemakkelijk te koken, snijden en serveren, dus u kunt het beter verkiezen als u wat gedoe wilt vermijden.
Jamón Serrano: smaakvol hoogtepunt
Jamón Serrano is een in zout geconserveerde ham, die tussen de 10 tot meer dan 15 maanden droogt in de berglucht van Andalusië (Zuid-Spanje), op een hoogte van 800 meter. Deze ham is de meest gangbare in Spanje en kent verschillende varianten, zoals de Bodega en Gran Reserva.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
De schouder heeft een aparte smaak omdat het vlees dichter bij het bot zit en omdat het ook een korte rijpingsperiode heeft, dus als je van een sterke intense krachtige smaak houdt, dan is schouder de juiste keuze . Een ham heeft meer zachtheid en complexiteit met subtielere nuances op het gehemelte.
Traditionele Italiaanse vleeswaren zoals parmaham zijn de afgelopen maanden flink duurder geworden. De reden daarvoor is de Afrikaanse varkenspest, die al meer dan 2 jaar in Italië woedt.
Serranoham is een gezond voedingsmiddel met een lage calorische waarde dat gewoonlijk kan worden opgenomen in gezonde caloriearme diëten. Jarenlang heeft het mediterrane dieet Serranoham geprezen als een fundamentele bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten.
Check daarom altijd goed het voedingslabel voor de hoeveelheid calorieën en het aantal gram vetten (niet meer dan 5 gram) en eiwitten (rond de 20 gram). Goede opties zijn bijvoorbeeld flinterdunne achterham of rauwe ham. Net als rookvlees heeft rauwe ham vaak wel een hoog zout-gehalte, dus zorg dat je niet te veel eet.
Uiteindelijk zijn kleinere hoeveelheden ham van betere kwaliteit, zoals parmaham of slagersham die vrij zijn van nitrieten , beter voor de gezondheid, zegt Dr. Mellor. De NHS raadt aan dat mensen die meer dan 90 gram bewerkt vlees per dag eten, hun inname beperken tot maximaal 70 gram.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees.
Schouderham is wat minder mals en van mindere kwaliteit dan achter- en beenham. Dit komt doordat er meer pezen en zenen in de schouder zitten en daardoor ook meer vet. Daarnaast is de schouder kleiner, waardoor je er minder grote, mooie plakken van kan snijden.
Rookvlees, rosbief, kalkoenfilet…
Liefhebbers van rauwe ham, zoals Parmaham of Jamón Ibérico, hoeven ook niet te treuren. In tegenstelling tot verschillende gekookte en gebraden hamsoorten, zitten zij niet vol ongezonde toevoegingen.
De schouder is dichter bij het bot en heeft meer vet . De smaak is daardoor intenser dan die van ham, die afhankelijk van de delen meer verschillende nuances heeft.
Als u elke dag bewerkt en rood vlees eet, overweeg dan om uw portiegroottes te verkleinen. Artsen raden mensen die te veel vlees eten aan om minder dan 70 gram per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 plakjes ham. Minder vlees eten verlaagt uw risico op het ontwikkelen van kanker.
Gammon is ook een bron van ijzer en zink, maar het bevat aanzienlijk minder van deze mineralen dan donkerder vlees zoals rundvlees . IJzer wordt gebruikt voor de productie van rode bloedcellen, terwijl zink essentieel is voor seksuele ontwikkeling en wondgenezing. Gammon bevat vaak veel zout, wat geassocieerd wordt met hoge bloeddruk.
De populairste ham bij asperges is beenham.
Beenham komt van de achterpoten van het varken. Het is zacht, niet zo vettig en mild van smaak. De ham is al gezouten en gegaard. Dat geeft lekker veel smaak!
Het schenkeluiteinde (of pootgedeelte) heeft dat klassieke hamprofiel, dus het is een goede keuze voor een plaatjesperfecte tafel. Het vlees is over het algemeen magerder en heeft één lang bot, wat het snijden makkelijker maakt. Het kontuiteinde (de bovenste helft van de ham) heeft malser, vetter vlees, wat een rijkere smaak geeft.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.