Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.
Heropwarmen: Wanneer je de gebakken kip opnieuw wilt opwarmen, moet je ervoor zorgen dat de interne temperatuur van de kip minstens 75°C bereikt. Dit doodt eventuele bacteriën die tijdens de opslag zouden kunnen zijn gegroeid. Gebruik een voedselthermometer om de temperatuur te controleren.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Naast het feit dat je kip altijd goed moet bakken en nooit rauw moet eten, kun je het beter ook niet voor een tweede keer verwarmen. Als je afgekoelde kip namelijk opnieuw opwarmt, verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot vervelende spijsverteringsproblemen.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Reheated rice syndrome is voedselvergiftiging veroorzaakt door Bacillus cereus, een bacterie die zich verspreidt in onjuist gekoelde zetmelen . Gooi rijst en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen weg die langer dan een paar uur op kamertemperatuur hebben gestaan.
Bacteriële groei: Elke keer dat u kip opwarmt en afkoelt, komt deze in de "gevarenzone" (tussen 40°F en 140°F of 4°C tot 60°C), wat ideaal is voor bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter om te gedijen. Kwaliteit: Herhaaldelijk opwarmen kan ervoor zorgen dat de kip taai en droog wordt, waardoor de oorspronkelijke smaak en textuur verloren gaat .
Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling.Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
Voor een sappig, bacterievrij kipdiner, verwarm je de kip grondig tot het midden een kerntemperatuur van 75℃ bereikt wanneer de bacteriën vernietigd zijn . Voeg een beetje water, jus of bouillon toe om te voorkomen dat de kip uitdroogt.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Kan je gebakken kip bewaren? Als je nog een stuk gebakken kip of rollade over hebt, dan kun je dat nog drie tot vier dagen bewaren in de koelkast. Je moet het vlees of de vis dan wel naast de koelkast laten afkoelen en goed afgedekt bewaren.
KIP VAN DE GRILL
Opwarmen doe je in 3-5 minuten met de magnetron, of verwarm de oven voor op 175°C, leg je kip erin en haal 'm er zo'n 15-20 minuten later weer uit. Enjoy!
Voeg kippenbouillon of water toe aan een ovenschaal en laat je kip op kamertemperatuur komen voordat je hem in een oven van 350 graden Fahrenheit zet. Bedek de kip met aluminiumfolie en kook ongeveer 10 minuten of tot de binnenkant is opgewarmd.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten. Maar langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Het wordt als het beste beschouwd om het langzaam op te warmen in de oven of op het fornuis op laag vuur . Je kunt het ook versnipperen of in kleinere stukken snijden om het gelijkmatiger op te warmen. Zorg ervoor dat de kip helemaal gaar is voordat je hem opwarmt en controleer tot hij stomend heet is.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Het artikel benadrukte de gezondheidsrisico's en textuurveranderingen die gepaard gaan met het opwarmen van bepaalde voedingsmiddelen. Het noemde rijst, spinazie, aardappelen, eieren, kip, zeevruchten, champignons, bladgroenten, pizza, roomsausen, gebak en noedels met saus als items die niet opgewarmd hoeven te worden.
Het opwarmen van restjes eten is belangrijk om schadelijke bacteriën te doden die mogelijk zijn gegroeid sinds het eten is gekookt. Restjes kunnen koud worden gegeten als ze goed zijn gekookt en afgekoeld en binnen 2 uur in de koelkast zijn gezet (voetnoot 4).
Is het veilig om gefrituurde kip op te warmen? Dat zou het moeten zijn! Gefrituurde kip opwarmen is veilig zolang het is gekookt tot een interne temperatuur van 165°F toen het voor het eerst werd gemaakt . Bovendien, als het niet langer dan twee uur op kamertemperatuur of in de "gevarenzone" (40°F tot 140°F) is gebleven, is het prima om het op te warmen.
Plaats nooit hete rijst (of ander voedsel) in uw koelkast, omdat dit de temperatuur van het omringende voedsel kan verhogen, waardoor ze allemaal het risico lopen op bacteriegroei . Om rijst snel af te koelen, verdeelt u grote hoeveelheden rijst in kleinere hoeveelheden door deze in ondiepe bakjes te plaatsen.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje.Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Wanneer u rijst opwarmt, controleer dan altijd of het gerecht helemaal stomend heet is. Ongekookte rijst kan sporen van een bacterie genaamd Bacillus cereus bevatten.Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken . De sporen van Bacillus cereus kunnen gekookt worden.