Couscous wordt in Marokko vaak op vrijdag gemaakt, de heilige dag in de islam. Als men na het vrijdaggebed uit de moskee komt, staat er zo'n heerlijke schaal op tafel en aanvallen maar! Het wordt ook vaak gemaakt voor bezoek waar men erg blij mee is, als teken van gastvrijheid.
De vrijdag is het islamitische equivalent van de christelijke zondag, een soort heilige dag.Couscous heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis bij de Berbers op deze dag.
De meeste Marokkanen beoefenen de religie van de islam. De heilige dag voor moslims is vrijdag, net zoals zondag een heilige dag is voor christenen. Vrijdagen zijn gereserveerd voor gebed en rust . Dit is waarom Marokkanen samenkomen met hun familie en vrienden om couscous te delen op vrijdag, na het middaggebed.
Couscous is een traditioneel gerecht dat voornamelijk voorkomt in Noord-Afrikaanse landen, met name in Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. De oorsprong van couscous gaat terug tot het oude Berberse volk in Noord-Afrika.
Sinds deze week staat couscous officieel op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De aanvraag van Marokko, Algerije, Tunesië en Mauritanië is goedgekeurd omdat de bereidingswijzen en consumptie van couscous een belangrijk onderdeel zijn van de cultuur in Noord-Afrika, aldus Unesco.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Couscous is een hoofdbestanddeel van de Maghrebijnse keukens van Algerije, Tunesië, Mauritanië, Marokko en Libië . Het werd aan het begin van de twintigste eeuw geïntegreerd in de Franse en Europese keuken, via het Franse koloniale rijk en de Pieds-Noirs van Algerije.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Ontbijt: Marokkanen zullen vaak ontbijten met thee wat dadels en brood, een gekookt ei of olijven. In de hotels worden veelal versies van het Franse ontbijt geserveerd met stokbrood en jam en eventueel croissants of cakes. Vrijwel altijd is er verse jus d' orange te krijgen.
In Marokko verwijst de term "couscous" naar een heel gerecht, meestal gemaakt van vlees en groenten gekookt in een heerlijke bouillon, geserveerd op een bedje van gestoomde griesmeelkorrels (ook wel couscous genoemd!). "Couscous" verwees nooit naar een bijgerecht of een salade en "couscous" werd nooit direct gekookt.
In Marokkaanse huizen is couscous meer dan alleen een maaltijd , het is een viering van gemeenschap en traditie . Hoewel veel families de gewoonte om couscous op vrijdag te bereiden in ere houden, siert het gerecht tafels tijdens bruiloften, religieuze festivals en vieringen, en familiebijeenkomsten gedurende het hele jaar.
Na de zonsondergang verbreekt men, vaak samen met familie en vrienden, de vasten (de iftar) met dadels, een glas water en een kom soep, meestal linzensoep bij de Turken en harirasoep bij de Marokkanen. Daarna volgt een hoofdmaaltijd en wordt er afgesloten met een zoet dessert.
Na bereiding heeft couscous een zachte, luchtige consistentie en de smaak is vrij neutraal. Couscous neemt makkelijk smaken van kruiden en oliën op, waardoor het een ideale match is in gerechten met veel groenten en specerijen, zoals deze couscous met groenten.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Het wordt gemaakt van gestoomde griesmeel, groenten en vlees of kip. Waarvan het vlees altijd onder de groente wordt verstopt. Boven de couscous worden dan ook gekarmeliseerde uitjes, rozijnen en kikkererwten geserveerd.
Salat al-djuma. Salat al-djuma, salat al-dhoemoe'ah (Ar.:'صلاة الجمعة') of vrijdaggebed is binnen de islam de salat op vrijdag dat normaliter ten tijde van het dhuhr-gebed wordt verricht. In vroegere tijden werd dit gebed in één moskee in een dorp of stad gehouden.
Couscous bevat mager eiwit, wat spierherstel en groei bevordert. Het is rijk aan selenium, een krachtig antioxidant dat de gezondheid van de schildklier ondersteunt en het immuunsysteem versterkt.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Traditioneel Marokkaans ontbijt is een gebakken ei geserveerd in olijfolie met een stukje roomkaas en een paar olijven . Dan 'jiben' - een iets zachtere en zuurdere geitenkaas - die op zichzelf wordt gegeten. Gevolgd door zoete muntthee. De Marokkaanse manier van eten is met je handen.
Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Hoewel couscous een kleine hoeveelheid kalium levert, zijn fruit en plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado, bananen of aardappelen, veel betere bronnen van kalium . Couscous bevat veel koolhydraten en is mogelijk niet de beste keuze voor mensen met bloedsuikerproblemen, coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Tunesië : Alles behalve de gootsteen
Als er één ding is waar de 11 miljoen inwoners van Tunesië – en de inwoners in het buitenland – het over eens zijn, dan is het wel de geweldigheid van hun couscous, bekend als "kousksi".
Het gaat de landen van de Maghreb natuurlijk niet om de korrels zetmeel met groente en vlees of vis. Niet om het recept. Maar om de plaats die couscous klaarmaken en eten heeft in de samenleving. Couscous, zo wordt toegegeven, is een erfgoed van Imazighen, de 'Berbers'.
Hoewel velen geloven dat het een soort graan is, zoals rijst of gerst, is het eigenlijk een soort pasta . (Tip: sommige supermarkten verkopen couscous in de pastaafdeling, maar de meeste hebben het vaak in de graanafdeling, naast de rijst). Couscous is pasta gemaakt van griesmeel gemengd met water.