Sojamelk is een voedzame plantaardige melkvervanger die veel eiwitten, vitaminen en mineralen bevat. Het is een uitstekende keuze voor mensen die lactose-intolerant zijn of een zuivelvrij dieet volgen. Sojamelk is een gezond alternatief voor veel zuivelproducten. Het bevat evenveel eiwit als zuivel (3%).
Sojaproducten winnen aan populariteit als alternatief voor dierlijke producten zoals vlees en melk. Ze hebben qua voedingswaarde voordelen ten opzichte van halfvolle koemelk. Ze bevatten bijna evenveel eiwitten, minder verzadigde vetten (de "slechte" vetten) en meer vezels.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie.Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Sojaproducten hebben geen duidelijk effect op de testosteron levels van een man. Het gaat om de hoeveelheid die het verschil maakt. Je hoeft je daarom geen zorgen te maken wanneer je sojaproducten eet of drinkt. Zolang je niet dagelijks een zwembad aan soja naar binnen werkt zit het met je mannelijkheid wel goed.
Hoeveel soja mag ik eten? Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
In Taiwan bestellen veel mensen een kopje sojamelk bij het ontbijt en bij andere maaltijden . Je kunt sojamelk ook op een lege maag drinken, maar sommige mensen die op een lege maag drinken, krijgen last van winderigheid. Drink niet te veel in één keer. Je kunt ervoor kiezen om geleidelijk te drinken en je drinkgewoontes langzaam aan te passen.
Voor een volwaardige melkvervanger komt sojamelk het dichtst in de buurt. Dit komt door het eiwitgehalte en de aanwezigheid van alle essentiële aminozuren. Maar ben je op zoek naar een optie met weinig calorieën, dan is amandelmelk een goede keuze.
Er zijn enkele misvattingen over de gezondheidseffecten van soja, maar over het algemeen kan je soja veilig eten. Voor een gezonde voeding is variatie het sleutelwoord. Als veilige dosis worden 2 tot 4 porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml) of een bakje tofu, tahou of tempé.
Soja geeft gezondheidsvoordelen zoals een verbetering van je darmflora en het verlagen van het 'slechte' LDL cholesterol. Het lijkt erop dat de inname van soja een beschermend effect heeft op borstkanker, prostaatkanker, longkanker, darm- en maagkanker.
Sojamelk vs Mageremelk
Er zijn veel andere variaties op de markt, maar als het gaat om het opbouwen van spiermassa, is het veelvuldig geteste en bewezen origineel nog steeds beste manier om kilo's spiermassa te winnen. Van koeienmelk is bekend dat het meer proteïne, fosfor en calcium bevat dan elke andere soort melk.
Mogelijk. Hoewel het eten van sojaproducten uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, bekend als de "slechte" cholesterol, enigszins kan verlagen, heeft de American Heart Association geconcludeerd dat soja alleen uw cholesterol niet genoeg verlaagt om een groot verschil te maken in uw gezondheid .
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Soja is een goede bron van vetarme en plantaardige eiwitten . Het is cholesterolvrij, heeft minder verzadigd vet dan koemelk en verlaagt het LDL in het lichaam. Koemelk heeft daarentegen meer calcium dan natuurlijke soja. Calcium, zoals we weten, helpt bij het opbouwen van botten en voorkomt osteoporose.
Teveel soja kan zorgen voor intolerantie en daarmee huidproblemen. Ook lijkt de samenstelling van soja veel op het vrouwelijke hormoon oestrogeen, iets dat bij sommige mensen net zoals de anticonceptiepil op basis daarvan juist voor acne zorgt. Helaas is soja dus niet voor iedereen de perfecte vervanger voor zuivel.
Alpro sojaproducten zijn van nature laag in verzadigd vet en bevatten van nature omega-3 en omega-6, de goede vetten, die kunnen helpen een gezond hart te behouden . Ze zijn ook vrij van kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en zoetstoffen en kunnen helpen om cholesterol te verlagen*.
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.
toonde aan dat soja-oligosachariden (0,5 g/100 d dieet) de concentratie van korteketenvetzuren in het darmlumen verhoogden, de diversiteit van de darmmicrobiota vergrootten en de overvloed aan potentieel nuttige darmbacteriën, waaronder Bifidobacterium sp., Faecalibacterium prausnitzii, Fusobacterium prausnitzii, en ...
Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt.
De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.
Soja isoflavonen kunnen helpen bij opvliegers en prikkelbare gevoelens.Dit kan een goede ondersteuning zijn voor vrouwen in de menopauze. Ze kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. Vooral bij vrouwen in de overgang en de jaren daarna.
Verrijkte sojamelk, met toegevoegd calcium en vitamine B12, is daarom de meest voedzame optie.
Sojayoghurt is een goede keus als je wil afvallen. Sojayoghurt bevat namelijk weinig suikers, veel eiwitten en een kleine hoeveelheid vezels. Ook bevat het weinig calorieën en weinig verzadigd vet.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Hoewel studies geen consistente effecten van sojamelk op lichaamsgewicht hebben aangetoond, bevat 1 kopje (240 ml) ongezoete sojamelk slechts 80 calorieën , waardoor het een uitstekende keuze is met weinig calorieën (6, 21). Naast dat het weinig calorieën bevat, is het ook een geweldige bron van eiwitten.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.