Sommige mensen reageren hier wat overgevoelig op. Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Ze uit zich door huidirritatie, misselijkheid... Mensen die overgevoelig zijn voor mosselen, hebben vooral last bij het begin van het seizoen (juli en augustus) als de mosselen veel eiwit bevatten. Een glas melk drinken achteraf kan eventueel helpen.
Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Viognier. Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
In schelpdieren kunnen algengifstoffen (fycotoxines) voorkomen. Als je hier te veel van binnen krijgt kun je niet lekker worden na het eten van schelpdieren. Door sommige algengifstoffen kun je last krijgen van diarree, buikkramp en koorts.
Regelmatig schelpdieren eten — met name oesters, kokkels, mosselen, kreeft en krab — kan uw zinkstatus en algehele immuunfunctie verbeteren . Schelpdieren zitten vol met eiwitten en gezonde vetten die gewichtsverlies kunnen bevorderen.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Andere weekdieren, zoals de mossel en de slak, hebben een heel klein brein. 'Als je al van een brein kan spreken.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Mosselen kan je opnieuw opwarmen in hun sap, in een schaal op 120°C, niet te lang en op hoge temperatuur, anders worden ze taai.
Je kunt bij een droge witte wijn blijven of zelfs een iets zoetere wijn nemen, zoals demi-sec. Als het zoete kruiden zijn, verander dan niets, blijf bij droge witte wijnen. De recepten voor mosselen in witte wijn zijn niet moeilijk, evenals hun variaties (mosselen in witte wijn marinara, mosselen in witte wijn maroilles...).
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Hoewel de azijn zelf geen significante voedingswaarde toevoegt, blijven de gezondheidsvoordelen van mosselen behouden. Ze zijn een goede bron van eiwitten, bevatten weinig vet en zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, zink en selenium, evenals vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Mosselen zetten algen om in organisch materiaal dat weer als voedingsstof dient voor andere organismen.Dan scheiden ze zogenaamd pseudopoep. Met deze poep vormen alle mosselen samen een slikachtig leefgebied waarin veel schelpdieren, zeeduizendpoten en kokerwormen kunnen leven.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten, ringwormen en inktvissen. Maar een paar dieren, zoals sponzen en anemonen, hebben geen hersenen.
De meeste mosselen die op de markt komen zijn zo'n 2 tot 3 jaar oud.
De proteïne in mosselen is makkelijk te verteren, dus het lichaam profiteert er optimaal van. Proteïne speelt meerdere rollen in uw algehele gezondheid, het bouwt spieren op , versterkt het immuunsysteem, versterkt botten en geneest verwondingen. Slechts drie ons mosselen levert 40% van de dagelijkse proteïne die de gemiddelde persoon nodig heeft.
Het hart zuigt het zuurstofrijke bloed uit de kieuwen op en vervoert het via slagaders naar de lichaamsholte. Via aders komt het bloed terug bij de kieuwen, hier wordt kooldioxide afgegeven.
Als hoofdgerecht reken je 1 kg mosselen per persoon. Je kunt mosselen ook gegratineerd eten of verwerken in gerechten als soep, salade of pasta.
Oesters bevatten meer omega-3-vetzuren vergeleken met mosselen , die bekend staan om hun voordelen voor de gezondheid van het hart. Ze bieden ook een goede hoeveelheid koper en vitamine D. Zowel mosselen als oesters zijn hart-gezonde zeevruchtenopties. Ze bevatten weinig vet en cholesterolverlagende omega-3-vetzuren.
Mosselen bevatten cholesterol.In 100 gram gekookte mosselen zit bijna 50 mg van deze vetstof. Dit is echter zo weinig dat het nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Ter vergelijk: in 1 gekookt ei zit 185 mg cholesterol en het Voedingscentrum adviseert tot 3 eieren per week.
Jazeker!