Verschil tussen couscous en parelcouscous: de smaak Een ander verschil zit in de smaak. Waar de kleinste van de twee vrij neutraal is en erg geschikt is om tal van kruiden toe te voegen, heeft parelcouscous een vollere, zachte smaak. Ook is de Midden-Oosterse favoriet wat kleveriger, en lijkt soms iets meer op pasta.
Kies in dat geval voor quinoa of zilvervliesrijst. Daarin zitten namelijk geen gluten en dat zijn prima alternatieven voor parelcouscous. Een quinoasalade of tajine met Marokkaanse rijst is namelijk net zo lekker! In tegenstelling tot normale couscous, moet je parelcouscous wel even koken.
Het eindresultaat is een taai product met een beetje een nootachtige smaak. Zoals bij alle soorten pasta, moet je een pan water aan de kook brengen voordat je de parelcouscous toevoegt. De kooktijd is afhankelijk van de gewenste textuur.
Na bereiding heeft couscous een zachte, luchtige consistentie en de smaak is vrij neutraal. Couscous neemt makkelijk smaken van kruiden en oliën op, waardoor het een ideale match is in gerechten met veel groenten en specerijen, zoals deze couscous met groenten.
Het verschil tussen couscous en parelcouscous
Net als couscous wordt het gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Normale couscous laat je bij het bereiden wellen in kokend water, terwijl je parelcouscous ongeveer tien minuten laat koken.
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Parelcouscous bevat weinig suiker en staat lager op de glycemische index . Volgens de Canadian Diabetes Association kunnen voedingsmiddelen met een lagere GI-score helpen om de bloedsuikerspiegel en het cholesterol te reguleren en hartziekten en diabetes type 2 te voorkomen. Parelcouscous is vetvrij.
Door de zachte smaak is parelcouscous heel veelzijdig en de perfecte basis voor je gerecht. Parelcouscous bestaat uit grotere ronde bolletjes dan gewone couscous en heeft meer bite. Combineer parelcouscous met je favoriete groenten, vlees of vis en smaakmakers als verse kruiden, verkruimelde feta of gehakte noten.
Hoe breng je couscous op smaak
Meng er verse, gehakte kruiden zoals koriander, munt of peterselie doorheen. Kruiden en couscous vullen elkaar perfect aan en voegen veel verse smaak toe. Voeg citroenschil en een scheutje citroensap toe. Couscous neemt de citroen op en geeft je gerecht een heerlijke frisheid.
Parelcouscous is over het algemeen best gezond. De bolletjes bevatten bijvoorbeeld minder vetten, net zoveel vezels, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten dan de gezonde zilvervliesrijst. Je krijgt er lekker veel energie van.
Hoewel velen geloven dat het een soort graan is, zoals rijst of gerst, is het eigenlijk een soort pasta . (Tip: sommige supermarkten verkopen couscous in de pastaafdeling, maar de meeste hebben het vaak in de graanafdeling, naast de rijst). Couscous is pasta gemaakt van griesmeel gemengd met water.
Hoe smaakt couscous? Couscous heeft een zeer neutrale smaak, die vaak de smaak aanneemt van de saus of kruiden die je erbij serveert . Op zichzelf heeft couscous een vergelijkbare smaak als pasta. Maar hoe groter de couscousvariant, hoe meer nootachtige smaak het heeft.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De couscous ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een van mijn favoriete Marokkaanse gerechten is 'mhamsa' oftewel parelcouscous!
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Gemiddeld kun je 75 gram parelcouscous per persoon rekenen. En dan hebben we het over de ongekookte variant. Het neemt tijdens het koken namelijk nog wat vocht op. Daardoor wordt 75 gram ongekookte parelcouscous uiteindelijk iets zwaarder: zo rond de 200 gram.
Eenmaal gekookt combineert couscous goed met Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse kruiden en ingrediënten. Verse zachte kruiden zoals peterselie, munt en koriander, tomaten, lente-uitjes, knoflook, citroen, ingemaakte citroen, olijven, chilipeper, granaatappel, amandelen en gedroogd fruit zijn allemaal goede vrienden van couscous.
Als je parelcouscous gaat koken, heb je per persoon ongeveer 75 gram couscous en 250 ml water/bouillon nodig.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
Het ontdooien van parelcouscous duurt iets langer, want deze korrels zijn dikker. Heb je meer haast? Dan kan je de couscous ook opwarmen in de magnetron.
Kruiden. Parelcouscous leent zich uitstekend voor een koude of lauwwarme salade. In dat eerste geval kun je de couscous een tijd laten afkoelen, maar je kunt ze ook afspoelen met koud water om de temperatuur omlaag te krijgen. Vervolgens kun je naar eigen inzicht de parelcouscous kruiden.
Pasta staat op de eerste plaats met 160 calorieën per 100 gram gekookte portie, gevolgd door witte rijst met 130 calorieën. Couscous en quinoa wisselen van plaats qua calorie-rangschikking, waarbij quinoa op 120 calorieën en couscous op 112 calorieën komt.
De vezels in volkoren couscous dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen als je wilt afvallen.
Bron van vezels
Couscous is een bron van vezels, maar om de niveaus te optimaliseren, is het de moeite waard om te zoeken naar volkoren couscous, dat is gemaakt van de hele korrel. Vezels ondersteunen de spijsvertering en verlichten constipatie, en onderzoek suggereert dat het kan helpen de niveaus van nuttige bacteriën in de darmen te verbeteren .