Pretzel, bretzel of Brezel We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling. Deze wordt gemaakt van brooddeeg, is goudbruin gebakken van buiten, zacht van binnen en wordt bestrooid met grof zout. In Nederland kennen wij vooral de kleine zoute krakelingen als zoutjes met de naam pretzels.
Een pretzel is een deegproduct, gemaakt van brooddeeg. Echte pretzels zijn zacht van binnen, een beetje taai en knapperig aan de buitenkant en bestrooid met (zee)zout.
Dit komt doordat er gebruik gemaakt wordt van het middel loog. Voor het bakken worden de pretzels ondergedompeld in een pekelbad met loog. Dit zorgt voor een licht zoute smaak en een lekker knapperige buitenkant. In Nederland is het gebruik van het middel “loog” in keukens verboden.
"Pretzels zorgen niet echt voor gewichtsverlies en ze kunnen meer bijdragen aan gewichtstoename ," zegt Gervacio. "Ze zijn niet de ideale voedingsmiddelen voor de stofwisseling omdat ze veel calorieën kunnen bevatten en vol zitten met natrium, vooral die met zichtbare zoutkorrels op het oppervlak."
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Eén portie pretzels bevat 1 gram vet, vergeleken met 10 gram chips . Het nadeel: pretzels zijn grotendeels voedingsarm. Natuurlijk bevatten ze minder calorieën en vet dan chips, maar ze zijn echt geen gezonde snack. Eén portie levert bijna een kwart van de natrium die een persoon elke dag nodig heeft.
Pretzel, bretzel of Brezel
We hebben het dan over het typisch broodje in de vorm van een krakeling. Deze wordt gemaakt van brooddeeg, is goudbruin gebakken van buiten, zacht van binnen en wordt bestrooid met grof zout. In Nederland kennen wij vooral de kleine zoute krakelingen als zoutjes met de naam pretzels.
Pretzels kunnen inderdaad deel uitmaken van een gezondheidsbewust dieet. Hun lage vetgehalte, potentieel voor veel vezels en veelzijdigheid maken ze een snack die het overwegen waard is. Door het juiste type pretzel te kiezen en op de portiegroottes te letten, kunt u uw snackbehoefte bevredigen zonder uw gezondheidsdoelen te verstoren.
Zoals hierboven vermeld, verhoogt een hoge zoutinname de productie van pro-inflammatoire eiwitten. Het eten van voedsel met veel zout, zoals fastfood, chips en pretzels, en het toevoegen van te veel zout aan uw eten kan ontstekingen verergeren en uw risico op inflammatoire gezondheidsproblemen vergroten.
Dit hangt af van het type pretzel . Harde en zachte pretzels kunnen verschillende ingrediënten bevatten, maar veel bevatten geraffineerde koolhydraten. Een gezondere optie zijn pretzels met volkoren granen. Een persoon kan het voedingslabel op het product controleren om het cholesterolgehalte te bepalen.
Na verloop van tijd werden pretzels een integraal onderdeel van de Duitse keuken, zowel als hartige snack als gebakken lekkernij genoten . Ze werden vaak geserveerd bij verschillende gelegenheden, waaronder bruiloften, en werden een hoofdbestanddeel in veel huishoudens.
Traditioneel eet je pretzels met mosterd. Simpel, maar heerlijk. De zoute pretzel met het scherpe van de mosterd is echt een lekkere combinatie.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waarvan de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
Als het om pretzels gaat, is er één belangrijk ingrediënt dat ze onderscheidt van andere gebakken producten: loog . Dit simpele maar essentiële bestanddeel is verantwoordelijk voor de kenmerkende diepbruine kleur, de kenmerkende textuur en de unieke smaak die pretzels onderscheidt.
Aardappelchips, pretzels, koekjes, gebak en andere bewerkte snacks bevatten veel zout, bewerkte suiker en vet, en weinig water. " Al deze factoren samen veroorzaken constipatie ", zegt Dr. Lee. Deze snacks zijn vaak ook slechte bronnen van voedingsvezels.
Met name de plantaardige oliën die in pindakaas worden gebruikt, zoals koolzaadolie, kunnen ook ontstekingen veroorzaken. De pretzels bevatten gluten, wat verder bijdraagt aan ontstekingen. Deze gecombineerde factoren maken pretzels gevuld met pindakaas een snack die u beter kunt vermijden als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw hersenen .
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Snackfavorieten met veel natrium, zoals chips en popcorn, zijn ook bekende ontstekingsveroorzakers . Deze snacks vol zout zullen zeker leiden tot een opgeblazen gevoel en zwelling. Op zoek naar een vullende snack? Probeer noten zoals amandelen en walnoten.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
Pretzels zijn handig, budgetvriendelijk en voor de meeste mensen makkelijk te verdragen. Bovendien kunnen ze makkelijk worden gecombineerd met eiwitten en vet voor een goed uitgebalanceerde snack.
Niet voor diabetici . De meeste merken pretzels bevatten dezelfde ingrediënten: witte bloem, gist, zout, groente- en glucosestroop. Omdat ze gebakken zijn, bevatten ze niet zoveel calorieën als chips. Maar de geraffineerde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel stijgen.
In de wereldberoemde biertuinen van Beieren worden pretzels ook gegeten met obatzda, een sterke, kaasachtige dip gemaakt met boter, hete paprika en camembert . Frankfurt is de thuisbasis van een mildere, romigere versie die bekend staat als schneegestöber, ook gegeten met pretzels en glazen zure, platte appelcider genaamd apfelwein.
Ingrediënten: TARWEBLOEM, zout, emulgator (SOJALECITHINE), TARWEMOUTMEEL, zuurteregelaar (E524), ui-extract. Kan andere glutenbevattende granen, pinda's en melk bevatten.
Breng in een grote, brede pan 6 kopjes water en 2 eetlepels baking soda aan de kook. Doe vervolgens een gevormde pretzel in het bad met behulp van een sleufspatel en laat 1 minuut staan. Verplaats de pretzel vervolgens naar een koelrek op bakpapier.