Het vacuüm sealen van verse uien, knoflook en/of champignons kan leiden tot de groei van een soort bacterie die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer gevaarlijke aandoening die dodelijk kan zijn.
Welke voedingsmiddelen houden een risico in? De voedingsmiddelen die typisch worden geassocieerd met botulisme, zijn gefermenteerde producten op basis van vis en huisbereide conserven (zoals gerookt vlees en groenten) bewaard bij kamertemperatuur.
Voedselbereiding in een snelkookpan (121°C, 20 minuten) doodt de sporen wel.
Toxinen van Clostridium botulinum hopen zich in grote hoeveelheden op in kadavers, van bijvoorbeeld besmet wild of pluimvee. Runderen krijgen de bacteriën en de toxinen binnen via opname van besmet voer. De toxinen worden door de maag en de dunne darm opgenomen en via het bloed en zenuwbanen verspreid.
Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. Het is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen.
De typische bron van voedselbotulisme is zelfgemaakt voedsel dat niet goed is ingeblikt of geconserveerd. Deze voedingsmiddelen zijn meestal fruit, groenten en vis . Andere voedingsmiddelen, zoals pittige pepers (chili's), in folie verpakte gebakken aardappelen en olie met knoflook, kunnen ook bronnen van botulisme zijn.
Ziekteverschijnselen botulisme
Bij voedselgerelateerd botulisme treden meestal zo'n 12 tot 72 uur na infectie de eerste verschijnselen op; dat kan echter tot z'n 8 dagen duren. Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming.
Voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte zijn de meest voorkomende bronnen van botulisme die verband houden met thuis inmaken. Deze voedingsmiddelen hebben een pH-waarde van meer dan 4,6. Voedingsmiddelen met een laag zuurgehalte omvatten de meeste groenten (waaronder asperges, sperziebonen, bieten, maïs en aardappelen), sommige soorten fruit (waaronder sommige tomaten en vijgen), melk, alle soorten vlees, vis en andere zeevruchten.
De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak.
Sterker nog, thuis ingemaakte eieren die op kamertemperatuur werden bewaard, werden in verband gebracht met een geval van botulisme . Stel je dus eens voor hoe lang je ingemaakte eieren uit blik op de plank kunt bewaren!
Wanneer je in water gaat zwemmen waar deze stoffen in zitten, kun je jeuk en een rode huid krijgen. Wanneer je deze stoffen ook binnen krijgt, kun je ook hoofdpijn, buikpijn of allergische reacties krijgen.
De kans op botulisme bij wecken is gelukkig laag als je de juiste technieken en veiligheidsmaatregelen toepast. Niet alleen het gebruik van schone potten, maar ook voedsel met de juiste zuurtegraad en voldoende hittebehandeling om de bacterie te doden.
Bewaar ingeblikt of ingelegd voedsel in de koelkast nadat u de pot hebt geopend . Bewaar zelfgemaakte oliën met knoflook of kruiden in de koelkast. Gooi ze na 4 dagen weg. Bewaar ze in de koelkast op 40°F of kouder met de folie los zodat ze lucht krijgen.
wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
Bij wondbotulisme kan er zowel sprake zijn van een besmetting met direct het botuline toxine of een besmetting met sporen die in de wond weer uitgroeien tot nieuwe bacteriën. Kinderen en volwassenen met botulisme zullen in de loop van meerdere weken tot maanden herstellen van botulisme.
CDC biedt laboratoriumbevestiging van botulisme door het testen van menselijke monsters en voedsel . CDC accepteert monsters voor analyse van openbare gezondheidslaboratoria van de staat en andere federale instanties.
Thuis ingemaakte voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle gevallen van voedselgebonden botulisme . Daarom moeten alle groenten die ingemaakt moeten worden grondig gewassen en geschild, bijgesneden of gehakt worden zoals voorgeschreven.
Botulisme is een moeilijk te behandelen vorm van vergiftiging. Als het toxine eenmaal in de zenuwuiteinden is doorgedrongen zijn er geen medicijnen beschikbaar om de werking van het toxine tegen te gaan. Het succes van behandeling is sterk afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen toxinen en het stadium van de ziekte.
Hoewel ingemaakte groenten van zichzelf niet enorm veel vitaminen en mineralen bezitten, zorgt het eten ervan dus wel voor een gezondheidsboost. Vrije radicalen zijn helaas geen goede stofjes. Ze kunnen zelfs schade aan cellen aanrichten en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten veroorzaken.
botulinum kan gemakkelijk overleven . Om deze redenen moeten REPFED's worden bewaard bij een temperatuur < 3,3 °C, aangezien zulke lage bewaartemperaturen de groei en vorming van toxine door C. botulinum verhinderen. Bij 8 °C, een temperatuur waaraan gekoelde levensmiddelen vaak worden blootgesteld tijdens en na de verkoop in de detailhandel, kunnen niet-proteolytische stammen van C.
Hij citeert ook het "International Handbook of Foodborne Patogens", waarin staat dat 10% zout voldoende is om het risico op botulisme bij vis in "de waterige fase" bij kamertemperatuur te voorkomen .
Dergelijke bonen zijn onvoldoende verwerkt, omdat ze geen hittebehandeling hebben ondergaan bij een temperatuur die hoog genoeg is om de toxineproducerende sporen van Clostridium botulinum te vernietigen. De zorg is reëel: onvoldoende verwerkte sperziebonen veroorzaakten twee uitbraken van botulisme in de Verenigde Staten in 2008 en 2009 .
De meeste pathogene bacteriën groeien niet bij koelkasttemperaturen. Wat was de MEEST waarschijnlijke bron van de botulismevoedselvergiftiging van het gezin? Het gezin consumeerde botulismetoxine in de groene bonen in blik . De groene bonen in blik zijn de meest waarschijnlijke boosdoener voor botulismetoxine.
De kans is klein dat een potje honing is besmet met Clostridium botulinum. Kinderen ouder dan 1 jaar en volwassenen hebben een volledig ontwikkelde darmflora. De kans dat sporen van de botulisme-bacterie overleven is daardoor zeer klein. Vanaf 1 jaar kan iedereen daarom zonder problemen honing eten.
Botulisme is helaas niet te voorkomen. Het is vaak niet gevaarlijk voor de mens, maar rottende kadavers kunnen wel andere ziekteverwekkers bij zich dragen. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen: Raak dode of zieke dieren in of bij het water niet aan.