De dadel is geen Nederlandse vrucht. In principe komen ze altijd uit subtropische en tropische streken. Dadels hier verkrijgbaar, komen vaak uit landen als Turkije, Egypte en andere landen in het midden oosten.
Een dactylifera wordt tot wel 10 meter hoog, in de tropen, maar in Nederland worden ze soms niet hoger dan 2 meter, tenzij ze geimporteerd worden en een bijzonder traject zijn ondergaan om aan ons klimaat te wennen. Let wel, in de jonge jaren groeit een dactylifera heel langzaam.
Om alvast een tip van de sluier te geven: in Nederland groeien deze vruchten in ieder geval niet. In meerdere landen over de hele wereld komen dadels in de natuur voor. Hieronder vertellen we je meer over de landen waar dadels vandaan komen, wat dadels precies zijn en welke soorten dadels op dit moment populair zijn.
Dadelpalm zaaien
Zaai de pitten in een potje op een warme plaats (20-25 graden). Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de kieming verloopt. Het duurt altijd 1 tot 2 maanden voor het eerste kiemblad van de dadelpalm zichtbaar is. Maak je geen zorgen als het blad niet op palmblad lijkt, het lijkt meer op een grasspriet.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen. Dadels zijn gezond en zitten vol vezels. Het zijn deze vezels die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt.
10. Het beste tegen bloedarmoede: dadels zijn rijk aan ijzer en kunnen uw hemoglobinegehalte verhogen. 11. Bevordert een gezonde gewichtstoename: vier dadels per dag eten kan bijdragen aan een gezonde gewichtstoename.
Het is belangrijk dat de pitten zo snel mogelijk gezaaid worden, en natuurlijk zijn dat pitten van verse dadels en niet van gekonfijte, hoewel dat heel soms ook lukt. Het laten kiemen van een dadelpit is net als bij de meeste palmen een zaak van lange adem.Week de pitten 24 uur in lauw/warm water.
Lychee-zaden moeten in de herfst of vroege winter (vóór half november) in warme grond worden geplant. Plant ze in een grote bak met drainagegaten in de bodem, zodat er geen water in de pot blijft staan ​​tijdens het water geven. Week het Lychee-zaad drie dagen in koud water.
De dadelpalm komt al duizenden jaren voor in Midden-Oosten, en is waarschijnlijk het oudste door mensen geteelde gewas. Deze palm werd geleidelijk steeds meer op grote schaal aangeplant vanwege de eetbare dadels. De oudste vondsten van dadels stammen uit de neolitische tijd, zo'n 7000 tot 8000 jaar geleden.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Tip Zodra er een mooi worteltje en een groen stengeltje verschijnen, kan je je pit in aarde zetten. Omdat de pit aan water gewend is geraakt, is het belangrijk dat je hem de eerste dagen regelmatig water geeft om de vochtige omgeving in stand te houden.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Deze palmsoort is relatief winterhard en kan temperaturen tot ongeveer -6 graden Celsius verdragen. Voor de koudere wintermaanden kan enige bescherming helpen om de palm gezond te houden, zodat hij jaar na jaar kan blijven groeien en bloeien.
Ook buiten een kas is teelt in Nederland wel mogelijk, zeker als de boom op een beschutte plaats staat (bijvoorbeeld tegen een zuidmuur). Perziken bloeien in Nederland buiten al vroeg (in april), waardoor er een grotere kans bestaat op bevriezing van de bloemen door nachtvorst.
Tropisch fruit zoals ananas en kokosnoten groeien niet in Nederland. Daarom halen we het uit landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Azië. Dat gaat vaak met vliegtuigen. Groente en fruit uit Europa halen we met vrachtwagens en schepen.
Je moet de pit Horizontaal in het potje planten op ongeveer 2cm diep. Dan is de volle zon zetten, als hij gekiemt is uit de zon zetten!! Verpotten wacht ik zelf nog mee, want de wortels zijn van de lychee erg kwetsbaar.
In Nederland worden diverse soorten fruit door mensen zelf geteeld. Hierbij valt onder meer te denken aan bramen, aardbeien, kersen, appels, peren, perziken en pruimen.
De Canarische Dadelpalm is een imposante toevoeging aan je tuin met zijn dikke stam en scherpe stekels. De bladeren zijn lang en veerachtig. De plant is bestand tegen de winter, maar met periodes van aanhoudende vorst is het verstandig de palm voor korte tijd naar binnen te verplaatsen.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Ook een citrusplant kweken uit de pitjes van de vrucht is simpel. Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond.
Voordelen van dadels voor gewichtsverlies
Hoewel ze vaak bekend staan ​​om hun zoetheid, kunnen ze daadwerkelijk gewichtsverlies ondersteunen en zelfs helpen buikvet te verminderen als ze met mate worden gegeten .
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Snack op walnoten, amandelen, pistachenoten, hazelnoten, pinda's, pecannoten, dadels, vijgen, abrikozen en macadamia's omdat ze veel vezels bevatten . Bovendien hebben ze sterke ontstekingsremmende eigenschappen om weefselzwelling te minimaliseren.