Bij een hoge bloeddruk wordt daarom vaak aangeraden het zoutgebruik te beperken. Veel mensen gebruiken te veel zout. Ongeveer 80% van het zout zit al in producten zoals soep, bouillon, kruidenmixen, pizza, bami, nasi, brood, kaas en vleeswaren.
Gemiddeld per 100g zijn de pizza's in de supermarkt iets zouter (0,2 g/100g) dan in de pizzaketens (Figuur 2). Omgerekend naar de hele pizza zijn de pizza's in de supermarkt minder zout (gemiddeld 4,2 g per pizza) dan de pizza's in de pizzaketens (gemiddeld 7,7 g per pizza).
Vermijd transvetten en bewerkte vetten.
Deze vetten kunnen de bloeddruk verhogen en het risico op hartaandoeningen vergroten. Beperk het eten van voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, gebak, koekjes en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde en onbewerkte vetten, zoals olijfolie, noten, vette vis en avocado.
Pizza. Er is geen uitleg nodig waarom pizza slecht is voor je bloeddruk . Vrijwel alles wat er in een klassieke pizza zit, staat in deze lijst als voedsel dat het risico op hypertensie vergroot, dus ze allemaal combineren als pizza is niet het beste idee.
"Elke dag pizza? Daar krijg je een hoge bloeddruk en hartkloppingen van, je cholesterol gaat omhoog. En darmklachten kun je ook verwachten", zegt diëtist Merel van Dijk. Haar conclusie: "Het is heel erg slecht voor je." De aanbevolen hoeveelheid zout die mensen dagelijks binnen mogen krijgen is 6 gram.
Hoewel het prima is om af en toe een stuk diepvries-, fastfood- of pizzeria-stijl pizza te eten, is het beter om de consumptie ervan te beperken tot maximaal een paar keer per maand .
Pizza's zijn gezonder wanneer je een dunnere bodem neemt of kiest voor een groentebodem, zoals een bloemkoolpizza. Kies daarnaast voor veel groenten en magere vleeswaren. En ga voor minder kaas of 30+ kaas om de hoeveelheid vetten te verlagen.
Het goede nieuws is dat de meeste pizzeria's hun pizza's niet zouten, maar het deeg zelf kan veel natrium bevatten . "Gemiddeld bevat een plakje pizza met gewone kaas tussen de 600-700 mg natrium.
Als u een hoge bloeddruk heeft, moet u de tien categorieën voedsel die in dit artikel worden beschreven beperken om uw risico op hypertensie te verminderen en uw bloeddruk te verlagen . Deze omvatten: Gefrituurde voedingsmiddelen zoals wings en frietjes. Verzadigde vetten zoals chocolade en volvette dagelijkse producten.
Rucola, spinazie en rode biet
Natuurproducten, zoals bepaalde groenten, kunnen ook de bloeddruk verlagen. Een groep onderzoekers van Maastricht UMC publiceerde in de 'Journal of Nutrition' een onderzoek naar het bloeddrukverlagende effect van nitraatrijke groenten, zoals: rucola, spinazie en rode biet.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
In de Europese richtlijn (Visseren, 2021) wordt een systolische bloeddruk < 140 mmHg geadviseerd bij ouderen > 70 jaar en tot 130 mmHg als het goed verdragen wordt.
Zout is belangrijk voor de smaak van pizzabodems en speelt een essentiële functionele rol bij het reguleren van de gistactiviteit en het verkrijgen van de juiste textuur. Echter, zoals veel bakkerijproducten, kunnen pizzabodems en -korsten onnodig veel natrium bevatten .
De minst zoute variant in deze wijzer is van Albert Heijn (#4) en bevat met 2,7 gram zout per pizza eenderde meer zout dan het criterium van het Voedingscentrum adviseert. Absolute hekkensluiter is een budgetmerk uit de schappen van de Jumbo met maar liefst 7,4 gram zout.
Producten zoals chips, bouillonblokjes en kant-en-klare producten zoals soepen, ketchup, sojasaus en andere sauzen bevatten vrij veel zout, evenals vleeswaren (onder andere ham, bacon, rookvlees) en kaas.
Een belangrijke richtlijn die experten vooropstellen, is dat je de hoeveelheid zout beperkt tot 6 gram per dag. Ze raden ook het gebruik van toegevoegde suikers, transvetten en alcohol af. Eet in plaats daarvan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkoren producten en vis.
Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die de bloeddruk snel of geleidelijk verhogen. Eet ze met mate of vermijd ze helemaal: Vet vlees en bewerkt vlees zoals hotdogs en worst. Zoute snacks zoals pretzels en chips.
Zoute chips, een flinke snuif zout op de aardappelen, … Vaak zijn we geneigd om redelijk wat van deze smaakmaker te gebruiken in onze snacks en maaltijden. Te veel zout eten is echter gevaarlijk voor de bloeddruk. Een zoutarm dieet is dan ook aangewezen als je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijdt.
Knijp wat citroensap of sinaasappelsap over je gerecht . De zure smaak voegt een nieuwe laag complexiteit toe aan de maaltijd en zou het zout moeten verzachten. Besprenkel met een milde azijn zoals allesreiniger, appelciderazijn of witte wijnazijn om het zout te maskeren met zuurheid door de smaakpapillen af te leiden.
Golden Home Ultra Thin Crust Pizza is een goede keuze met minder natrium voor zelfgemaakte pizza's! Deze worden kant-en-klaar geleverd met 3 korsten per verpakking, u hoeft alleen de toppings toe te voegen. Met 90 mg per plak - slechts 3 porties per korst!
Gemiddeld genomen mag je verwachten dat een gewone pizza met kaas van een ketenrestaurant of een diepvriespizza tussen de 600 en 1200 milligram natrium bevat.
Kijk uit naar op groenten gebaseerde korsten gemaakt van bloemkool, spinazie en andere gezonde deegalternatieven . Daarnaast zijn pizza's met veel groentetoppings een goede keuze omdat ze nuttige voedingsstoffen toevoegen aan uw dieet, waaronder vitaminen, mineralen en vezels.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen. Voeding zoals een pizza uit de diepvries is niet gunstig voor je gezondheid. Je herkent deze producten aan de ultralange ingrediëntenlijsten waar je weinig van herkent.