Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken.
Gebruik voldoende eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen die het lichaam in goede conditie kunnen houden. Denk hierbij eiwitten aan vis, kip, kalkoen, zuivel, noten, vleesvervangers en peulvruchten. Gebruik niet te veel eiwitten uit rood vlees en worstsoorten.
Hoewel zuivelproducten nuttig kunnen zijn voor bepaalde aandoeningen, kunnen ze schadelijk zijn voor andere, zoals symptomen van fibromyalgie . Dit schadelijke effect omvat symptomen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en verhoogde slijmproductie.
Eet vooral plantaardig voedsel, zoals groenten, fruit, en peulvruchten. Eet minder vlees en dierlijke producten. Eet en drink zo min mogelijk producten die veel suiker of vet bevatten of zijn bewerkt (zoals snacks en frisdrank). Verspil geen eten en eet niet te veel.
Melkproducten: Aangeraden is om dagelijks tussen de 250 en 500 ml melk- of melkproducten te consumeren zoals melk, (Griekse) yoghurt, skyr, calcium verrijkte sojaproducten.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Nachtschadefruit en -groenten
Uit onderzoek is gebleken dat 74%-90% van de mensen met ontstekingsaandoeningen zoals artritis of fibromyalgie verhoogde ontstekingen en pijn ervoeren na het eten van fruit of groenten uit de nachtschadefamilie. Hieronder vallen tomaten, paprika's, witte aardappelen, aubergine, chilipepers en paprika.
Rode wijn kan helpen bij fibromyalgiesymptomen
Uit een recent onderzoek uit 2023 blijkt dat vrouwen met fibromyalgie minder pijn ervaren nadat ze vier weken lang elke dag 15 gram alcohol in de vorm van rode wijn dronken.
Deze factoren omvatten: Infecties: Eerdere ziekten kunnen leiden tot fibromyalgie of symptomen van de aandoening erger maken. Genetische aanleg: Fibromyalgie loopt vaak in gezinnen. Als je een familielid met deze aandoening hebt, is het risico dat jij het ook zal ontwikkelen hoger.
Magere eiwitten: door bij elke maaltijd een soort eiwit te eten, of het nu kip, vis, bonen, noten of pindakaas is, krijgt u energie door uw spieren van brandstof te voorzien . Bij fibromyalgie is het normaal om u energiearm te voelen, dus het is essentieel om eiwitten aan te vullen.
Alcohol, tabak, koffie en chocola kunnen de verschijnselen van fibromyalgie versterken. Bij producten uit blik of glas dienen fibromyalgie-patiënten vooral de toevoegingen E621 tot en met E624 te vermijden. Regelmatig beoefenen van sporten zoals wandelen, fietsen of zwemmen is een effectieve therapie.
Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en door beweging en rust af te wisselen.
Als u bepaalde gastro-intestinale symptomen heeft, zoals constipatie, kan een verhoogde vezelinname doorgaans helpen. Zuivel: Sommige mensen met fibromyalgie moeten koemelk en andere zuivelproducten beperken of elimineren. Er zijn genoeg niet-zuivelopties om uit te kiezen, waaronder rijst-, soja-, amandel- en havermelk .
Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, en kaas zijn essentiële bronnen van calcium en vitamine D, beide cruciaal voor het versterken van botten en mogelijk het verminderen van pijnlijke symptomen bij artrose.
Het is belangrijk om op te merken dat om een tekort te corrigeren, 5.000-15.000 IE cholecalciferol (vitamine D3) per dag gedurende 3 maanden nodig kan zijn. Daarna zal 2.000-10.000 IE/dag over het algemeen voldoende zijn als onderhoudsdosis (waarbij de optimale bloedspiegels van 25-hydroxyvitamine D tussen de 100-200 nmol/L liggen).
Fibromyalgie dieet
Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken.
Volgens de National Institutes of Health (NIH) kan er een verband zijn tussen fibromyalgiesymptomen en een vitamine D-tekort. Enkele goede voedingsbronnen van vitamine D zijn: eidooiers. magere yoghurt verrijkt met vitamine D.
Hoeveel water moet je drinken als je fibromyalgie hebt? Als je fibromyalgie hebt, is het een goed idee om de algemene aanbevelingen voor een goede gezondheid op te volgen. De Academy of Nutrition and Dietetics raadt tussen de 11,5 en 15,5 kopjes water per dag aan.
Bij fibromyalgiepatiënten komen vaker afwijkende magnesiumwaarden voor. Magnesiumsuppletie, mits toegediend in een goed opneembare vorm, werkt relaxerend voor wat betreft spieren en zenuwen. Magnesium kan zodoende spierspanning verminderen maar ook bijdragen aan een betere slaap.
Let op de effecten van cafeïne
Hoewel een matige dagelijkse inname van cafeïne geen negatieve effecten heeft voor mensen met fibromyalgie , kan een hoge inname de slaappatronen verstoren, wat de vermoeidheid verder kan bestendigen. Bovendien kan het hoofdpijn veroorzaken als iemand plotseling minder dan normaal consumeert.
Onderzoek wijst uit dat bij mensen met fibromyalgie sprake kan zijn van een ontregeling in de leptineafgifte, wat kan leiden tot een hongergevoel, zelfs wanneer het lichaam over voldoende energiereserves beschikt3 .
2. Zuivel. Net als vlees is zuivel (melk, yoghurt, kaas en boter) een bekende trigger bij reuma. Dit geldt alleen voor dierlijke zuivel, en dus niet voor plantaardige melk of bijvoorbeeld soja yoghurt.
Uit een onderzoek naar het effect van het drinken van melk op de progressie van knieartrose blijkt dat wanneer vrouwen regelmatig melk drinken, het de voortgang van artrose in de knie vertraagt. In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken.
Vitamine D, PEA en verschillende diëten kunnen mogelijk een positief effect hebben op fibromyalgie.