Kurk ontstaat door een besmetting van schimmel of bacterie die TCA veroorzaakt (trichlooransol). Die stof ontstaat door het bleken en desinfecteren van kurken of flessen met behulp van chloor. Ook flessen die niet met een kurk maar met een schroefdop zijn afgesloten, kunnen daarom kurk bevatten.
Kurk is van nature antibacterieel. De antimicrobiële eigenschappen die van nature in kurk voorkomen, doden ziektekiemen en bacteriën en voorkomen ook vervelende geurtjes. Een yoga mat van kurk heeft voornamelijk een goede grip onder vochtige omstandigheden en is daarom zeer geschikt voor actieve yogavormen.
Uit onze resultaten blijkt dat kurk een antibacteriële werking heeft en dat deze eigenschap effectiever is tegen grampositieve bacteriën (S. aureus ATCC 6538) dan tegen gramnegatieve bacteriën (E. coli CECT 423).
TCA is verantwoordelijk voor wat in het normale spraakgebruik “kurk in de wijn” wordt genoemd. TCA veroorzaakt een muffe keldergeur en heeft een negatieve invloed op de smaak van de wijn. TCA wordt wel eens een bacterie of schimmel genoemd, maar is het beiden niet.
7. WAT IS KURK IN WIJN? Kurk in wijn is eigenlijk een schimmel die tijdens het productieproces of de botteling ontstaan is.
Kurk ontstaat door een besmetting van schimmel of bacterie die TCA veroorzaakt (trichlooransol). Die stof ontstaat door het bleken en desinfecteren van kurken of flessen met behulp van chloor. Ook flessen die niet met een kurk maar met een schroefdop zijn afgesloten, kunnen daarom kurk bevatten.
Schimmel op kurk verwijder je door de oppervlakte eerst te drogen en goed te ventileren om vocht te verminderen. Reinig de aangetaste plek met een mengsel van water en azijn (1:1) en gebruik een zachte borstel om de schimmel voorzichtig te verwijderen.
De meest voorkomende bacteriën in huis zijn Salmonella, Listeria, E.Coli bacterie, EHEC, Norovirus en Campylobacter.
Campylobacter de meest dodelijk bacterie
Campylobacter was van 2015-2019 de meest dodelijke bacterie, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Kurk stoot dankzij de antistatische werking stof en huismijt af, waardoor kurk een uitkomst is voor mensen met een allergie of aandoeningen aan de luchtwegen. De unieke veerkracht en isolatie maken kurk veilig voor kinderen en comfortabel voor ouderen. Mits goed gelakt is kurk ook opmerkelijk onderhoudsvriendelijk.
Stofzuigen of vegen: Verwijder stof en vuil voorzichtig. Vochtig dweilen: Gebruik warm water met een pH-neutrale reiniger. Dweilen wringen: Voorkom te veel water, kurk kan water opnemen. Droog vegen: Laat geen plassen achter, droog indien nodig na met een doek.
Kurk is de schors van de kurkeik. Het is een 100 procent natuurlijk plantenweefsel en bestaat uit microscopisch kleine cellen. Deze bevatten op hun beurt een gas dat identiek is aan lucht, wat de lage dichtheid van kurk verklaart.
Kurk kan gezien worden als schaars aangezien er pas na 25 jaar geoogst kan worden. Kurkeiken groeien niet eeuwig door: de meeste bomen worden zo'n 200 tot 250 jaar oud en worden ongeveer 16 keer geoogst. Een eik kan maar om de 9 jaar 'geschild' worden.
- Het isolatiemateriaal is bestand tegen vocht en is schimmelbestendig. Een nadeel van kurk als isolatiemateriaal is dat het in de initiële aanschaf duurder is dan andere materialen. Echter, doordat kurk langer mee gaat en de isolatiewaarde nauwelijks afneemt, is het op langere termijn geen duurdere aankoop.
Wijn kan een afwijkende smaak hebben die wordt veroorzaakt door besmetting met een schimmel of bacterie die 2,4,6-trichlooranisol (TCA) vormt. Dit wordt onterecht 'Kurk' genoemd. De besmette wijn krijgt door de TCA bacterie namelijk de geur van een muffe of vochtige kelder en smaakt daardoor slecht.
Ziekte bij mensen
De ziekte treedt meestal pas op na 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten lopen uiteen van lichte maag- en darmklachten tot griep, diarree, soms met bloed, en buikpijn. Deze houden 5 tot 7 dagen aan. Soms zijn er nog wekenlang darmkrampen.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Een darminfectie als gevolg van een virus of een bacterie kan in enkele dagen uit zichzelf overgaan. Mochten de klachten langer aanhouden, is het verstandig om een arts te bezoeken. Hetzelfde geldt als de klachten in een korte periode heviger worden.
Bovenaan de lijst staan 3 bacteriesoorten die een gevaar vormen in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Ze zijn resistent tegen een groot aantal verschillende medicijnen en veroorzaken vaak dodelijke infecties in de bloedbaan of longen. Ziekenhuisbacterie Acinetobacter baumannii voert de lijst aan.
De Campylobacter-bacterie wordt via orale weg op de mens overgedragen: vooral door het eten van rauw of te weinig gegaard voedsel afkomstig van besmette dieren (gevogelte, rauwe melkproducten) soms door het eten van voedsel dat besmet is met de ontlasting van een besmet dier (fruit, groenten, salades)
Keuken is smerigste plek in huis: miljarden bacteriën in je schuurspons en vaatdoek. De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.
Soda zorgt er namelijk voor dat de plaats waar de schimmel zich bevindt helemaal wordt vrijgemaakt van schimmels. Geen schimmel kan op tegen de wassende werking van soda. Andere manieren en producten om schimmels aan te pakken zijn onder meer azijn, chloor (javel) en schimmelwerende producten.
Kurk kleding kan worden gewassen in lauw water, u kunt mild wasmiddel of een milde zeep gebruiken. Meestal is het echter voldoende om de kurk met een vochtige doek af te wrijven. Kurkproducten hoeven niet behandeld te worden voor gebruik, zoals het geval is met leder.
Dit is hoe het werkt: pak een aansteker en houd de vlam onder de kurk, vlakbij de hals van de fles.Door de hitte kruipt de kurk omhoog en kun je 'm er zo uithalen. Ook een krul- of stijltang kan bij dit trucje als hittebron fungeren. Let op: voer je deze manier bij een ijskoude fles uit, dan kan deze gaan spatten.