Veel verzadigd vet in kokosproducten. Naast weinig eiwitten schuilt er nog een ander addertje onder het gras: in alle kokosproducten zit veel verzadigd vet. Daarvan moet je niet te veel binnen krijgen omdat het je cholesterolgehalte verhoogt, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Kokosolie heeft zeker enkele interessante eigenschappen, maar de gezondheidsclaims worden vaak overdreven of zijn niet goed onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Het bevat veel verzadigde vetten, die het LDL-cholesterol kunnen verhogen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten vergroten.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Neem magere zuivelproducten
Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
"Kokosyoghurt scoort op vlak van voedingswaarde dan weer niet zo goed.Er zit veel verzadigd vet in en vaak bijna geen eiwitten. Alternatieven met haver en amandel hebben vaak een basis van kokos, met de bijhorende zwakkere voedingswaarden. Soja steekt er zeker met kop en schouders bovenuit als voedzaamste alternatief.
Dus ja, kokosconsumptie kan het totale cholesterol verhogen , en wordt daarom vaak als een no-go beschouwd in de ogen van de westerse geneeskunde voor hartpatiënten. Maar als je begrijpt dat de totale cholesterolverhoging te wijten is aan een toename van HDL, wordt het duidelijk dat kokos een nutritioneel voordeel biedt.
Kan veel toegevoegde suikers bevatten
Veel zuivelvrije yoghurts bevatten veel toegevoegde suikers, en kokosyoghurt is daarop geen uitzondering. Een kleine hoeveelheid toegevoegde suikers gedurende de dag zal voor de meeste mensen geen problemen opleveren , maar te veel toegevoegde suikers kunnen onnodige calorieën leveren en voedingsrijke voedingsmiddelen uit het dieet verdringen.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Uit een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Nutrition bleek dat het eten van yoghurt het totale cholesterolgehalte met wel 4% kan verlagen . Yoghurt bevat probiotica, die kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Samen vormen deze twee voedingsmiddelen een bevredigende en voedzame snack die op elk moment van de dag kan worden genoten.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Het probleem met een hoog cholesterolgehalte is dat het geen fysieke symptomen veroorzaakt. We kunnen niet voelen dat cholesterol zich in ons lichaam opbouwt of kunnen de gevolgen ervan niet zien. Dit betekent dat een bloedonderzoek de enige manier is om te weten of uw cholesterolgehalte te hoog is.
Kokosolie kan infecties helpen voorkomen, omdat het ontstekingsremmend is en het een antibacteriële werking heeft. Kokosolie bevat laurinezuur dat bacteriën, virussen en schimmels helpt te doden, zoals de Candida Albicans dat vaak de bron is van bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie of een blaasontsteking.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Volle yoghurt
Onderzoekers die de inname van volle, gefermenteerde zuivelproducten verhoogden, leidden tot een lager LDL-cholesterolgehalte, een lagere bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Zo is vitamine D bijvoorbeeld ook van belang voor een gezond systeem van hart en bloedvaten. Er is echter nog niet vastgesteld op welke manier hart en bloedvaten precies worden beïnvloed door vitamine D. Waarschijnlijk gebeurt dit doordat vitamine D de vaatwanden beschermt tegen de invloed van geoxideerd cholesterol.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten. '
Griekse yoghurt is over de hele linie veel beter (hoewel smaak subjectief is). Griekse yoghurt kan bijdragen aan geoptimaliseerde eiwitniveaus en betere resultaten voor de gezondheid van de botten. Kokosyoghurt kan bijdragen aan een lichtere portemonnee en geen waarneembare voedingswinst.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Geschikt voor veganisten . Boordevol darmvriendelijke voordelen. Romige, zachte en natuurlijk zoete kokosyoghurt. Op traditionele wijze gefermenteerd en boordevol smakelijke goedheid en actieve bacteriën.