De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen. Sluit de verpakking goed af, anders droogt het ijs uit en wordt het taai.
Ontdooid ijs opnieuw invriezen: Verandert de textuur, wat resulteert in een korrelige en gekristalliseerde textuur die elke geïnformeerde consument kan vaststellen. Introduceert blijvende bacteriële besmettingsproblemen. Hoewel het opnieuw invriezen van het ijs de groeisnelheid van de bacteriën zal vertragen, zal het ze niet doden .
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E.coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
De belangrijkste regel: vries een ontdooid product nooit opnieuw in! Ook als het ijs gedeeltelijk is gesmolten, kun je het beter niet opnieuw invriezen. Er ontstaan dan grote ijskristallen. Sluit de verpakking goed af, anders droogt het ijs uit en wordt het taai.
Wanneer is het veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen, rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Reminder: ijsblokjes kunnen 'besmet' raken met bacteriën waardoor gasten flink ziek kunnen worden. Ze kunnen zelfs voedselvergiftiging veroorzaken.
Wanneer het ijs smelt, ontsnapt de lucht uit die luchtbelletjes. Als je het dan vervolgens opnieuw invriest, is het ijs minder smooth. Er zit maar één ding op dus: gewoon de hele pint in 1 keer opeten!
Kwaliteitsverlies Meerdere keren ontdooien en invriezen kan leiden tot aanzienlijk kwaliteitsverlies. De textuur van het vlees kan veranderen en vocht kan verloren gaan, wat resulteert in droger en minder smakelijk vlees.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
coli, listeria of salmonella. Als uw ijs lang genoeg aan warmte is blootgesteld om aanzienlijk te smelten, is de kans groot dat bacteriën de kans hebben gehad om te groeien . Zelfs als het dessert weer in het vriespunt komt, hebben die bacteriën zich al genesteld en kunnen ze u ziek maken als u het eet.
Een laag ijs in de vriezer is niet praktisch
Natuurlijk is een dikke laag ijs in de vriezer niet erg praktisch. De deur kan dichtvriezen waardoor je de vriezer minder makkelijk open krijgt en verpakkingen kunnen vastvriezen aan het ijs. Ook kan je de verpakkingen vanwege rijpvorming vaak minder goed lezen.
Je krijgt niet de beste reactie. Als je ijs laat smelten en het dan weer invriest, kan je bak ijziger dan romig worden , wat betekent dat je moet voorkomen dat het ijs in eerste instantie helemaal soepig wordt, of als het eruit is, het in één keer naar binnen moet werken.
Voedselvergiftiging. Door de groei van de bacteriën kan de switch tussen koud, warmer en opnieuw koud een voedselvergiftiging in de hand werken. 'Als je ijs uit de vriezer haalt, doe dan de nodige hoeveelheid in een potje en steek de overschot zo snel mogelijk terug weg', aldus het FAVV in Het Nieuwsblad.
IJs is een populaire traktatie voor alle leeftijden, vooral tijdens de warme zomermaanden. Maar zelfs ijs kan een gezondheidsrisico vormen als het niet goed wordt behandeld. Als ijs te lang wordt bewaard of wordt gemaakt met besmette ingrediënten, kan het een broedplaats worden voor bacteriën, wat mogelijk kan leiden tot voedselgerelateerde ziekten.
Goed voor je spijsvertering
IJs is een gefermenteerd product. In gefermenteerde producten zitten goede bacteriën. De goede bacteriën kunnen stoffen die ons spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Dat betekent dat jouw lichaam door het eten van ijs moeilijk verteerbaar voedsel gemakkelijker opneemt.
Bekijk uw ijs van dichtbij en inspecteer het grondig. Een van de eerste dingen die u kunt opmerken als ijs bedorven is, is de vorming van ijsscherven (kristallen) op het oppervlak van het ijs of de onderkant van het deksel van de verpakking .
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Volgens FoodSafety.gov moet u ijs weggooien als er ijskristallen zijn gevormd en het ijs koud aanvoelt alsof het in de koelkast heeft gelegen, of als het ijs is ontdooid en langer dan twee uur een temperatuur van meer dan 40 graden heeft bereikt .
Enkele van de beste restjes om in te vriezen zijn gekookte gehakte vleeswaren, ovenschotels, pizza, soep, tomatensaus, brood en gebakken goederen . Restjes die niet in de vriezer passen zijn hardgekookte eieren, gevuld en ongekookt vlees zoals kipfilet en varkenskoteletten, koude tonijn en pastasalades.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Diepvriesvoedsel kan echter meer dan eens worden opgewarmd, mits het grondig wordt verhit tot een interne temperatuur van 165°F (74°C) om schadelijke bacteriën volledig te vernietigen . Ga voor meer informatie naar ons blogartikel 'Rauwe diepvriesmaaltijden koken zonder ontdooien'.