Grüner veltliner druiven groeien in lange, compacte trossen en hebben een dikke schil. Ze geven wijnen met een intens smaakprofiel, hebben een mooie heldergele kleur met gouden en groene accenten en hebben een hoge zuurgraad.
Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Er zijn Grüner Veltiners met sappige aroma's van wit fruit als appel en peer. Andere hebben juist het weelderige van meer exotische vruchten, zoals ananas en nectarine. Kenmerk van veel Grüner Veltliners is het kruidige toontje van versgemalen peper.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Grüner Veltliner is overwegend een droge witte wijn. Hij staat bekend om zijn frisse, knisperende zuurgraad en smaakprofiel dat vaak groene appel, citrus en een subtiele hint van witte peper omvat.
Alles wat groen, pittig of fris is past bijzonder goed bij deze wijn. Het is een perfecte begeleider van gerechten met een rijke smaak. Traditioneel wordt grüner veltliner veel bij klassieke Oostenrijkse gerechten zoals wienerschnitzel en gebakken niertjes geserveerd.
Gewurztraminer, een karakteristieke witte wijn
Gewürztraminer heeft meestal een lage zuurgraad en een hoog body- en alcoholgehalte, eigenschappen die het onderscheiden van de meeste druivenwijnen, van droog tot zeer droog en soms erg zoet.
Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol een hoger risico geeft op brandend maagzuur. Dit blijkt vaker voor te komen bij mensen die regelmatig alcohol drinken dan bij mensen die niet of slechts af en toe drinken [3].
Een "zoete" wijn is een rustige wijn en daardoor gemakkelijker te drinken. Of het nu rood of wit is, een zoete wijn wordt gekenmerkt door fruitige of bloemige tonen. Een "zure" wijn daarentegen wordt gekenmerkt door een gevoel van frisheid en heeft een meer zure en scherpe smaak dan een zoete wijn.
De naam betekent zoveel als 'groene uit Veltlin', wat verwijst naar de vermeende oorsprong van de druif: een gebied in de Alpen dat nu onderdeel is van Valtellina in Italië. Je vindt de druif in heel Oostenrijk, maar de beste wijnen komen uit Wachau, Kamptal, Kremstal, Traisental, Weinviertel en Wagram.
Wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo en Grüner Veltliner kun je het beste op 8-10°C serveren (3 uur koelen). Als je deze wijnen direct uit de koelkast serveert (5°C) zal de geur en smaak veel minder goed aanwezig zijn.
De beste manier om te bepalen of een wijn zoet is, is door te proeven. Zoete wijnen hebben een merkbaar zoete smaak door het hogere suikergehalte. Ze kunnen een rijke, volle en stroperige textuur hebben. Let op de zoetheid op je tong en hoe lang de zoete smaak aanhoudt.
Grüner Veltliner zoet of droog? Een Grüner Veltliner is in principe droog. Afhankelijk van de regio waarin de Grüner Veltliner wordt verbouwd, levert het ras verschillende wijnen op, die in twee stijlen in te delen zijn. De eerste stijl kan het beste als licht en fris worden omschreven.
Een algemene Grüner Veltliner kan je ongeveer 2 a 3 jaar na oogstjaar nuttigen. De krachtige wijnen zoals een Reserve kwaliteit zijn sterker in de smaak en kunnen langer bewaard blijven.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Ga na het eten niet meteen liggen. Een volle maag geeft klachten als u ligt. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen.
Diarree na alcohol drinken
Alcohol is slecht voor je darmen en zorgt ervoor dat je darmslijmvlies ontstoken raakt. Bovendien maak je meer maagzuur aan door alcohol, dat je darmen nog verder aantast. Als reactie gaan je darmen sneller werken om alle gifstoffen je lichaam uit te krijgen.
Want door gewoon wat suiker toe te voegen, krijg je uiteindelijk een minder zure smaak. Dit noemen ze in de wijnwereld ook wel chaptaliseren. Oftewel het toevoegen van suiker aan het gistende druivensap. Op die manier wordt er meer suiker omgezet in alcohol, wat de wijn voller en krachtiger maakt.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Volatiele aciditeit, oftewel vluchtige zuurgraad of 'volatile acidity', in wijn verwijst naar de aanwezigheid van zure componenten die in gasvormige vorm voorkomen en als aroma's worden waargenomen, in plaats van in vloeibare vorm in de mond te proeven.
Haal je een fles wijn voor in de glühwein, ga dan bijvoorbeeld voor een wat stevigere wijn zoals een syrah of kies een blend. Wil je een keer experimenteren? Vervang dan de rode wijn door een witte variant. Kies in dat geval voor een wat zoetere witte wijn zoals een chenin blanc, riesling of moscato.
Het Betuws Wijndomein in Erichem (Gelderland) heeft de enige gouden medaille voor rode wijn behaald die dit jaar is uitgereikt bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021. Daarmee heeft het de beste rode wijn van Nederland en België gemaakt.