Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Kreeft is een zeevrucht die bekendstaat om zijn zoete, sappige vlees. Er zijn verschillende soorten kreeften, maar de Europese kreeft (Homarus gammarus) en de Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) zijn het meest gewild.
Dus je hebt de kreeft in je hand en je weet niet zeker of hij bedorven is, wat moet je dan doen? Controleer hoe het vlees aanvoelt.Is het slijmerig?Als dit het geval is en je moet je handen er meteen na afvegen , is dit een teken dat je de kreeft niet mag eten [1].
De kreeftachtigen (Crustacea) vormen een grote, diverse substam van de geleedpotigen, waartoe veel bekende diergroepen behoren zoals de krabben, kreeften, garnalen, krill, pissebedden en zeepokken. De kreeftachtigen worden ook wel schaaldieren genoemd, niet te verwarren met de schelpdieren (weekdieren).
Op de eerste dag van het kreeftenseizoen konden vissers maar enkele kreeften bovenhalen. Het water is te koud voor de dieren om uit hun schuilplaats te komen. Daardoor is het aanbod kleiner en zijn de kreeften een pak duurder dan normaal. Voor een kilo betaal je al snel vijftig euro.
Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, € 84.50 is de huidige prijs PER KILO (dagprijs).
Is kreeft gezond? Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Kreeft is een bron van vitamine B1. Het stevige en smakelijke kreeftenvlees is erg populair.
Kreeften worden ingedeeld in de stam Arthropoda (waar ook garnalen, krabben, zeepokken en insecten toe behoren). Het woord Arthropoda komt van het Latijnse woord "arthro", wat geleed betekent, en het Griekse woord "poda", voet.
Kreeft heeft een delicate, lichtzoete smaak en een stevige, maar malse textuur. Deze schaaldier wordt zeer gewaardeerd in diverse keukens en kan op verschillende manieren bereid worden, van simpel gestoomd tot gegrild en verwerkt in rijke gerechten zoals kreeft Thermidor en kreeft bisque.
Een normale kreeft van 500 gram moet ongeveer 5 minuten koken, maar eentje van 6 kilo?" Een fotograaf van De Gelderlander legde de bereiding vast. "Deze kreeft is zo'n 60 tot 70 jaar oud geworden", zegt de 25-jarige chef-kok. "Hoe groter de kreeft, hoe ouder.
Kreeften zijn een geweldige bron van selenium en bevatten ook omega-3-vetzuren . Ze kunnen helpen beschermen tegen schildklieraandoeningen, depressie en bloedarmoede. Kreeft kan dienen als de belangrijkste bron van eiwitten in een maaltijd. Ontdooi bevroren kreeft in de koelkast, niet op kamertemperatuur.
Na juni krijgen ze ook een nieuw pantser en verliezen ze het oude. Op dat moment is de kreeft zacht en heeft ze weinig vlees. In de herfst ontpopt Maine zich wereldwijd tot het kreeftenwalhalla. De beste schaaldieren worden hier tussen oktober en november gevangen.
Roze vlees - Soms heeft het vlees van de Maine-kreeftstaart een roze tint. Dit is GEEN indicatie dat het vlees bedorven is! De kleur van het vlees is meestal een indicatie dat u een vrouwelijke kreeft hebt ontvangen die zich voorbereidt om eieren te produceren, of dat net heeft gedaan .
De speciale textuur van kreeft geeft de smaak een ander perspectief . U zult deze textuur zien mengen tussen garnalen en krab wanneer u kreeft eet. Het vlees van een kreeftstaart is stevig en taai, het smaakt als een vlezigere en zoetere versie van garnalen.
Vers gekookte kreeft is een echte delicatesse. Het lekkerste vlees bevindt zich in de scharen en in de staart. Kreeftenvlees is zeer mager en fijn van smaak. De meeste zeekreeften in de winkels zijn geïmporteerd vanuit Amerika en Canada.
Hoewel zowel vrouwelijke als mannelijke kreeften een uitstekende bron zijn voor heerlijk vlees, geloven sommigen dat vrouwelijke kreeften superieur zijn aan mannelijke kreeften vanwege hun decadentere en luxueuzere staartvlees. Anderen vinden het vlees van de klauwen van mannelijke kreeften smakelijker dan dat van vrouwelijke.
Een panel van wetenschappers van het Animal Health and Welfare Scientific Panel bevestigde, op vraag van de European Food Satefy Authority, dat het levend koken van kreeften pijn zou veroorzaken. Decapoden vertonen aversieve reacties ten aanzien van hitte.
Bovendien zijn Maine-kreeften de grootste die er zijn, en onder hun gladde donkerrode schelp zitten enkele van de lekkerste zeevruchten die je kunt vinden. Met een smaakprofiel dat ongeëvenaard is, is het geen wonder dat velen deze verkiezen boven andere soorten kreeft.
In sommige streken als Scandinavië en landen rond de Middellandse Zee zijn zeevruchten als kreeften populair en worden veel gegeten. In veel landen is het echter een specialiteit die vaak gegeten wordt in restaurants. Kreeft wordt beschouwd als delicatesse en is in Europa relatief duur.
In tegenstelling tot wat verkopers van zeevruchten beweren, voelen kreeften wel degelijk pijn en lijden ze enorm als ze levend worden gesneden, geroosterd of gekookt. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat het zenuwstelsel van een kreeft behoorlijk geavanceerd is.
Leg ze met de buikzijde naar beneden op een plank en steek in één keer een scherp koksmes vanaf het midden van de kop naar beneden. Halveer de kreeft. Het lekkerste vlees zit in de staart en de scharen. Het is spierwit en smaakt zacht en zoet.
Oorspronkelijk hadden de exoten geen natuurlijke vijanden. Vanaf ca 2020 wordt waargenomen dat ze gegeten worden door watervogels zoals futen, waterhoentjes, kraaien, reigers en meeuwen.Ook grote vissen en palingen eten de kreeften.
Garnalen, kreeft en krab zijn eveneens mager, maar ze bevatten wel meer cholesterol dan de gemiddelde vis. Dit hoeft je echter niet te beletten om deze producten af en toe op het menu te zetten.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Goede eiwitbronnen
Enkele eiwitbronnen die passen in een gezond leverdieet zijn: vette vis, zoals kabeljauw, sardines en zalm. Gekookte schelpdieren, zoals garnalen, krab en kreeft .