Cacaopercentage in pure chocolade Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Pure chocolade: deze bevat tussen de 50 en 70% pasta en cacaoboter. Voor gebak kun je het beste een pure chocolade kiezen met minstens 54%. Melkchocolade: de mildere smaak komt door de extracten van cacao, cacaoboter, suiker en melkpoeder waaruit het bestaat.
Wat is de gezondste pure chocolade? De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
Evenwicht is het beste
"Thuis gebruik ik graag alles dat minstens 66 procent of hoger is. Omdat het deeg zelf zoet is, zorgt donkere chocolade voor een mooie balans," zegt ze.
Hoe hoger het %, hoe minder suiker en melk. Chocolade met een hoog percentage is over het algemeen bitterder en niet zo zoet als chocolade met een laag percentage. Voor bakken/koken zijn 70% of meer cacaobestanddelen het beste. Het geeft een rijkere chocoladesmaak en een gladde textuur.
Bakken met pure chocolade
Perfect voor: Brownies: Donkere chocolade voegt diepte en rijkdom toe, en creëert een fudgy, decadente textuur. Chocoladetaarten: Voor een taart met een intense chocoladesmaak is donkere chocolade de beste keuze . Ganache: Donkere chocoladeganache is rijk en glanzend, ideaal voor het glazuren van taarten of het vullen van taarten.
Het houdt je hart gezond
Op de voorkant van pure chocolade staat meestal het cacaopercentage vermeld, dat het gehalte antioxidanten flavonoïden aangeeft. Dagelijks een portie van nog geen 10 gram chocolade met minstens 70 procent cacao kan de gezondheid van je hart bevorderen, ontdekten Portugese onderzoekers.
Pure chocolade bevat 50-90% cacaobestanddelen , cacaoboter en suiker, terwijl melkchocolade tussen de 10-50% cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in een of andere vorm en suiker bevat.
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Gewaardeerd om zijn diep bittere smaak en donkere tint, bevat pure chocolade meer dan 70% cacao. Het is een krachtig ingrediënt en kan polariserend zijn als het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, maar als tegengif voor overdreven zoete bakwaren en desserts is er niets dat ermee te vergelijken is .
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
Een pure chocolade met 53-55% cacaobestanddelen is waarschijnlijk minder bitter dan een pure chocolade met 70% cacaobestanddelen. Sommige chocoladeliefhebbers geloven dat hogere cacaopercentages hogere kwaliteit chocolade betekenen, maar dit is niet per se het geval.
Cacaopercentage in pure chocolade
Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Streef naar chocolade die voor ten minste 70% uit cacao bestaat. Deze bevat meer natuurlijke vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten, en minder andere ingrediënten, zoals geraffineerde suiker en additieven. Er is bewijs dat de voedingsstoffen en antioxidanten in cacao — met name flavanolen — kunnen helpen: de gunstige darmbacteriën te stimuleren.
Pure chocolade met hogere percentages cacaobestanddelen bevat doorgaans minder suiker maar meer vet. Meer cacao betekent ook meer flavanolen, dus het is het beste om pure chocolade te kiezen die ten minste 70 procent cacaobestanddelen of meer bevat .
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
Hartgezondheid: Pure chocolade is rijk aan flavonoïden, antioxidanten die de bloeddruk kunnen verlagen en de gezondheid van het hart kunnen verbeteren . Hersenversterking: De flavonoïden in pure chocolade kunnen ook de hersenfunctie verbeteren en geheugen, aandacht en verwerkingssnelheid verbeteren.
De basis
Pure chocolade kan melkvet bevatten om de textuur te verzachten, maar heeft over het algemeen geen melkachtige smaak. Pure chocolade staat ook bekend als halfzoete chocolade. Ongezoete chocolade, of bakchocolade, is 100 procent chocoladelikeur en is doorgaans erg bitter en wrang .
Biologische pure chocolade reep van Green & Black
Green & Black's 70% is zacht, rijk en niet te zoet, met slechts een vleugje fruitigheid om het af te ronden. Het is een kameleon die goed werkt in bijna elk recept dat om pure chocolade vraagt, of het nu chocoladepopcorn of chocoladeroomtaart is.
Omdat het zo makkelijk is om met chocolade te koken, kan het aan bijna elk mengsel worden toegevoegd. Of het nu in cupcakes wordt gevouwen of in botercrème wordt geklopt, chocolade koken is een geweldige manier om wat cacaoweelde toe te voegen aan elk gebakken goed . Traditioneel gezien is chocolade koken verkrijgbaar in de vorm van de meest bittere pure chocolade.