Een kilo bloem of meel kost tussen de 0,59 en 1,15 euro. Een kilo zout heb je voor 0,35 tot 0,56 euro. Een pakje gist kost tussen 0,40 en 0,59 euro. Dit betekent dat je al voor 47 cent zelf een heel brood kunt bakken.
Bak je zelf brood met een all-in-broodmix, dan kost een brood je ongeveer € 1,77. Voor 75 broden komt dit op een totaal van € 133 per jaar, € 92 euro goedkoper dan gekocht brood dus. Bak je zelf brood met losse ingrediënten, dan kost een brood je ongeveer € 1,20.
Eigengebakken brood is goedkoper
Als je de kosten van een broodbakmachine niet meerekent, dan is het zelf bakken van een brood een stuk goedkoper dan het kopen van een brood in de bakkerij.
Om een eenvoudig brood te maken, heb je bloem, water, zout en iets nodig om het brood te laten rijzen. (Je kunt gist of een starter gebruiken als je zuurdesembrood bakt.) Mary Grace schat dat de ingrediënten voor een brood ergens tussen de $ 1 en $ 1,50 kosten.
Het percentage dat het verschil tussen de verkoopprijs en de kostprijs van het brood uitdrukt ten opzichte van je totale verkopen, is je verkoopmarge. Deze marge is vooral relevant voor productie- of handelsbedrijven.
Met andere woorden, brutowinst: verkoopprijs - (kosten van ingrediënten + materiaalkosten). De bruto winst zou ongeveer 70% moeten zijn. Bijvoorbeeld: de verkoopprijs van een broodje kaas is €4, en de kosten van de ingrediënten (brood, kaas, sla) worden geschat op ongeveer €1.
Bakkerijen, zoals de meeste restaurants, worden doorgaans winstgevend binnen de eerste drie jaar van hun bestaan . Dit hangt af van de voedselkosten, arbeid en de KPI's van uw bedrijf.
Kortom, als je goedkoop basisbrood koopt, is het waarschijnlijk goedkoper dan je het thuis kunt maken . Maar als je twee broden vergelijkt die lijken op wat je thuis kunt maken — een gemaakt met ingrediënten van hoge kwaliteit in tegenstelling tot een gemaakt met ingrediënten van mindere kwaliteit — wordt thuis bakken veel goedkoper.
Een brood kost gemiddeld 3,50 euro en bevat 22 tot 24 sneden brood. Dat betekent dat je per snee ongeveer 15 cent betaalt. Dat is niet veel, toch? Zeker als je bedenkt dat een snee volkorenbrood vol zit met vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
Voor zuurdesem bak ik 4 broden tegelijk. Ik reken $ 10 voor een gewone zuurdesem en $ 13+ voor mijn specialiteiten . Ik verkoop ook halve broden voor $ 8/elk om wat extra te verdienen voor mijn tijd. Dus gemiddeld levert die zuurdesem me ongeveer $ 70 per uur op (duurt ongeveer 45 minuten in totaal), met minimale ingrediëntenkosten.
Wat de prijzen betreft, de gemiddelde broodbakmachine kost 140 euro, maar broodbakmachines zijn verkrijgbaar tussen de 40 en 999 euro.
Dat komt deels door schaarste, en deels door zeer hoge transportkosten. Zo zijn alleen de containerkosten al vijf keer zo duur geworden. Daar bovenop komen ook nog de toegenomen energie- en brandstofprijzen.
Een broodmachine verbruikt ergens tussen 289 en 346 Watt per uur, wat verwaarloosbaar is. Tegen een elektriciteitsprijs van € 0,4/kWh (in september 2022, nvdr.)
Zelf brood bakken is ook kosten effectiever dan het kopen van brood uit de winkel. Een broden van artisanale kwaliteit kosten al snel 5 euro of meer, terwijl een zelfgebakken broden minder dan een euro kost om te maken. Dit kostenbesparing stelt mensen in staat niet alleen gezonder te eten, maar ook geld te besparen.
Zelfgebakken brood, vooral als het gemaakt is met volkoren granen, zit boordevol voedingsstoffen . Volkorenmeel behoudt de zemelen en kiemen van het graan, die rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen. In de winkel gekocht brood, met name witbrood, wordt vaak gebruikgemaakt van geraffineerde meelsoorten die van deze nuttige componenten zijn ontdaan.
Het grootste voordeel van een broodbakmachine is dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je toevoegt aan het brood. Zo maak je altijd brood naar je eigen smaak. Zo voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk zaden, noten, rozijnen of kruiden toe. Deze voeg je handmatig of automatisch aan het bakproces toe.
Hierbij wordt in de branche vervaardiging van brood, banketbakkerswerk en deegwaren gemiddeld een bruto marge van 57.9% behaald. Ten opzichte van het voorgaand jaar (2019) is het gemiddeld bedrijfsresultaat is gedaald van 9.4% naar 8.5%.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Gemiddeld kost een brood in Nederland € 2,33, hiervoor krijg je maar liefst 22 sneetjes. Een boterham kost dus iets meer dan 10 eurocent.
De gemiddelde energieprijs + bijkomende kosten (op 08/09/2022) is circa € 0,50/kWh en het verbruik van de DOMO broodbakmachine B3971 voor een 3u cyclus is 0,7Kwh. Dan kom je dus op een energiekost van € 0,35 om je brood te bakken. De totale kost om zelf een groot wit brood van 800gr te bakken is €1,13.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Als Banketbakker mag je je verwachten aan een gemiddeld salaris van 36.000 €. Het gemiddelde loonbereik als Banketbakker ligt tussen 28.600 € en 43.600 €.
Je moet de bakkerij registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert of bedrijven zich houden aan de Warenwet. De Warenwet geldt voor alle bedrijven die levensmiddelen maken, bereiden of verkopen. Iemand van de NVWA kan bij je langskomen om te kijken of je werkt volgens de regels.
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa 1.036.000 euro. 43% van de omzet bestond uit broodproducten, 25% patisserie, 11% chocoladeproducten en 21% aan andersoortige producten zoals koffiekoeken, hartige producten, beleg...