Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Kip: Kippenborstfilets hebben doorgaans een gewicht van 150-200 gram per persoon, terwijl drumsticks en dijen iets meer kunnen wegen, rond de 200-250 gram per persoon.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Gemiddeld genomen rekenen we zo'n 400 gram vlees per persoon bij een BBQ. Dus voor 30 personen kun je uitgaan van ongeveer 12 kilo vlees. Hoeveel gram BBQ-vlees per persoon? Reken op zo'n 400 gram BBQ-vlees per persoon.
Wil je zeker genoeg stoverij voorzien, reken voor het onbereidde vlees dan ongeveer een kilogram per vier personen. Dat zou meer dan voldoende moeten zijn. De hoeveelheid bereid stoofvlees per persoon ligt rond de 350 à 400 gram.
Welk vlees gebruik je voor suddervlees of stoofvlees? Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker. Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote… Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal.
Dit hangt van allerlei factoren af: hoeveel vlees er moet worden bijgesneden, welke extra ingrediënten er in de ovenschotel gaan, welke andere gerechten je van plan bent te serveren bij dezelfde maaltijd, enzovoort. Maar gemiddeld heb ik 175-225 gram vlees per persoon nodig als iemand een grote eetlust heeft, zoals mijn man.
Een vraag die we vaak krijgen is: "Hoeveel vlees heb ik nodig?" De vuistregel is: Vlees zonder bot: 1/2 pondper persoon voor volwassenen en 1/4 pond per persoon voor kinderen.
Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Uit 1 kilo varkenshaas haal je gemiddeld zo'n 20 tot 25 kleine satéstokjes. Wil je grote satéstokken maken? Dan kom je uit op zo'n 12 tot 15 satéstokken met 1 kilo vlees.
In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kg vlees; vrijwel evenveel als de 38,0 kg in 2020. Hilhorst: “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit.” Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de vleesconsumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.
Hoeveel gram varkenshaas per persoon? Voor een hoofdgerecht reken je zo'n 150 gram vlees en 200 gram vis per persoon.
5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Wil je voldoende voor iedereen? Reken er dan op dat je ongeveer 300 gram per persoon nodig bent. Wij vullen ieder schaaltje met 200 gram dus reken gemakkelijk uit hoeveel bakjes je nodig bent!
Voor elke volwassene moet u rekenen op ongeveer 113 tot 143 gram gekookte kip . 283 gram rauwe, botloze kipfilets leveren ongeveer 186 gram gekookte kip op, terwijl 283 gram rauwe, botloze kippendijen ongeveer 143 gram gekookte kip opleveren.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Hoeveel gram kipfilet heb je per persoon nodig? Houd ongeveer 125 tot 150 gram kipfilet per persoon aan voor een hoofdgerecht. Let op: tijdens het bakken slinkt de kipfilet nog een beetje. 125 tot 150 rauwe kipfilet komt overeen met 100 tot 120 gram gebakken kipfilet.
Je hebt 150 à 200 g vlees per persoon nodig. Leg het vlees een halfuurtje van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Hoeveel gram rundergehakt per persoon? Een gemiddelde portie bij een rundergehakt recept is 100-150 gram, maar hangt af van het gerecht en de gewenste portiegrootte. Gebruik per persoon 125-150 gram rundergehakt voor hamburgers of pasta's. Bij gehaktballen pak je 100-125 gram.
Als je wat rundergehakt serveert voor taco-avond, zou ¼ pond per persoon voldoende moeten zijn. Je zou ¾ pond kunnen overwegen voor degenen met een stevigere eetlust. Een half pond is misschien niet genoeg.
De beste vuistregel is om ongeveer 1/2 lb.rauwe brisket per persoon te berekenen, wat een ruw gemiddelde oplevert van ongeveer 1/4 lb. gekookte brisket per persoon. Als brisket de ster van de show is en er weinig bijgerechten bijkomen, kunt u overwegen om dat te verhogen naar 3/4 lb.
Hotdogs en hamburgers: reken op twee hotdogs en twee hamburgers per persoon .
Omdat elk stuk vlees uniek is, is er geen definitief antwoord op deze vraag, maar gemiddeld is 1 kg vlees voldoende voor ongeveer 4 personen, afhankelijk van de verhouding volwassenen tot kinderen. Dit is slechts een richtlijn en we raden u aan om te overschatten in plaats van te onderschatten, omdat u anders misschien niet genoeg hebt.
Dit betekent dat 1 kg rundvleesstoofpot (zelfgemaakt) 2,09–2,22 volwassen mannelijke maaltijden en 2,53–2,73 volwassen vrouwelijke maaltijden bevat.
Stoofschotels bewaren en opwarmen
Stoofpot is een ideaal gerecht om van tevoren te maken. Volg deze richtlijnen om stoofpot vers en klaar voor het opwarmen te houden: Dek goed af wanneer het volledig is afgekoeld en bewaar het tot 3 dagen in de koelkast. Stoofpot gemaakt met vis of schelpdieren mag niet langer dan 1 dag in de koelkast worden bewaard.