De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Voeg een kopje water toe per portie pasta.Zet een deksel op je pan.Laat enkele minuten pruttelen op een zacht vuurtje.Draai de pasta eens om en laat nog enkele minuten pruttelen.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Doe de macaroni en het water in een magnetronbestendig bakje. Zet de magnetron op 630 watt en zet de macaroni er in voor 6 minuten. Roer de macaroni elke 2 minuten door. Als na 6 minuten de pasta nog niet al dente is, moet je pasta nog iets langer koken.
Doe de macaroni en kaas in een ovenschaal en giet de melk langs de zijkanten van de ovenschaal. Dek af met een ovenvaste deksel of aluminiumfolie. Bak in een oven van 350ºF of broodroosteroven tot het is opgewarmd. Controleer na 40 minuten .
Je kunt het het beste opwarmen in een pan/sauspan . Roer het regelmatig zodat alle "kaas" warm wordt en smelt. Zonder iets toe te voegen, denk ik dat je altijd het risico loopt dat het gaat klonteren. Als je het gevoel hebt dat je echt wat vloeistof nodig hebt, kun je altijd een beetje water toevoegen om het wat losser te maken.
Opwarmen gaat het beste in een oven. Doe de macaroni in een ovenschaal en verdeel dit gelijkmatig. Steek er met de achterkant van een pollepel of een mes gaten in en giet er een kopje bouillon over wat zo in de gaten kan lopen. Bestrooi eventueel met extra kaas en zet dit ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Ga voor een mix van verschillende kazen. Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel. Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje. Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Dit doe je door je pasta in een zeef onder te dompelen in een pan kokend water op het vuur. Binnen een halve minuut is je pasta al opgewarmd. Vind je de pasta toch nog niet warm genoeg? Dan kun je de zeef ook nogmaals onderdompelen totdat dit de gewenste temperatuur heeft.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Houd in de oven rekening met 20-30 minuten op 175 °C. Doe de restjes in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Als de koude macaroni met kaas er droog uitziet, kun je enkele eetlepels melk toevoegen om het gerecht weer romig te maken.
Houd gekookte macaroni en kaas warm in een slowcooker om te serveren bij een potluck of wanneer je het gerecht urenlang warm wilt houden. Door de slowcooker-inzet in te spuiten met antiaanbakspray voorkom je dat de macaroni aan de inzet blijft plakken zonder extra calorieën en vet toe te voegen.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."
Er zijn verschillende kruiden die goed samengaan met macaroni, afhankelijk van de gewenste smaak. Populaire opties zijn basilicum, oregano, tijm, knoflookpoeder, paprikapoeder, en een vleugje cayennepeper voor wat pit.
Gruyere is een klassieke toevoeging omdat het smelt als Cheddar, maar een heerlijke nootachtige smaak heeft.Andere klassiekers zijn Gouda, Muenster, Parmesan, fontina, Havarti en Monterey Jack . Brie werkt ook goed, maar zorg ervoor dat je de korst verwijdert voordat je het erdoorheen mengt.
Feta of oude kaas is in ieder geval geen groot succes. Je kunt beter jonge Goudse kaas of cheddar gebruiken. Deze soorten kaas smelten goed! Je kunt het best jonge, zachte, vette kazen gebruiken om te smelten.
Pasta opwarmen in een pan
Pasta opwarmen doe je bij voorkeur in een pan. Zet de pan op laag vuur en voeg een een scheutje water toe. Zodra het water begint te koken, voeg je jouw restje toe en voilà: je hebt binnen de kortste keren een pasta die smaakt alsof 'ie vers gemaakt is.
Zet de oven op 350° en doe je restjes in een ovenvaste bak (als ze er nog niet in zitten). Als je bang bent dat je niet genoeg saus hebt, kun je een klontje boter of een scheutje olijfolie toevoegen en de pasta omscheppen om te coaten . Dit helpt voorkomen dat je noedels uitdrogen.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Editor: Persoonlijk vind ik dat de beste manier om macaroni en kaas op te warmen, vooral de kant-en-klare variant, is om het op laag vuur op het fornuis te doen met een scheutje melk en misschien een beetje boter , aangezien de pasta meestal een beetje is uitgedroogd. Met wat waakzaam roeren komt het bijna in de oorspronkelijke staat!
In de magnetron
Verwarm de macaroni en kaas op medium gedurende één minuut, haal het eruit, roer om de hitte te verdelen en controleer of het heet genoeg is. Als dat niet zo is, blijf dan 30 seconden verwarmen totdat het is opgewarmd.
Soep - Verdun de restjes met een beetje melk of bouillon en voeg extra kruiden toe om er een romige soep van te maken. Frittata - Meng met eieren en groenten en bak voor een hartige frittata. Gevulde paprika's - Vul rode of groene paprika's met restjes, bedek met kaas en bak tot ze goudbruin en bubbelend zijn.