Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
Archeologische vondsten tonen aan dat de Vikingen in de negende eeuw na Christus reeds platte, ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten nuttigden, die werden gebakken in ovens die er ongeveer zo uitzien als moderne pizzaovens. Dit was zo'n achthonderd jaar vóór de eerste melding van pizza in Italië.
De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen. Het bestond toen simpelweg uit een dunne deegbodem, tomatensaus, olijfolie en knoflook.
Het recept van de pizza margherita werd, voor zover bekend, voor het eerst beschreven in 1830 in een boek over Napels, genaamd: Napoli, contorni e dintorni, maar is waarschijnlijk veel ouder.
Is pizza van oorsprong Italiaans? Ja!Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg. Het platte deeg werd hier bedekt met een variatie aan ingrediënten.
Hier is wat informatie over deze geliefde klassieker volgens Wikipedia. Een wijdverbreid geloof zegt dat in juni 1889 de pizzaiolo Raffaele Esposito, de chef van Pizzeria Brandi, een gerecht bedacht genaamd "Pizza Margherita" ter ere van de koningin van Italië, Margherita van Savoye, en de Italiaanse eenwording.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Pizza werd voor het eerst uitgevonden in Napels, Italië, als een snelle, betaalbare en smakelijke maaltijd voor de Napolitanen uit de arbeidersklasse die altijd onderweg waren.
Wie eet de meeste pizza's? Wist je trouwens dat de Amerikanen het meeste pizza per persoon per jaar eten? Maar liefst 13 kilo verorberen ze. In Europa voeren de Italianen de lijst aan met zo'n 7,6 kilo per persoon per jaar.
Ze werd 117 jaar en 137 dagen oud en was de oudste uit een gezin van acht kinderen, die ze allemaal heeft overleefd. Daarmee is de supereeuwling de oudste Italiaan ooit en de een na oudste Europeaan ooit - na de Francaise Jeanne Calment die in 1997 overleed op de leeftijd van 122 jaar.
De eerste pizza werd vaak gemaakt door bakker Raffaele Esposito uit Napels.
Pizza Margherita
De klassieker van de pizza soorten! De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De term pizza: wat betekent dit? Het woord pizza is volgens etymologen ontleend aan het Latijn pinsa, wat 'plat brood' betekent. Dit woord is gelieerd aan het Aramese begrip 'pitta', wat tijdens de periode van het Byzantijnse Rijk (330-1453) in heel dat gebied 'brood' betekende.
Pizza zoals we die vandaag de dag kennen, heeft zijn wortels stevig in Italië, niet in Amerika . Hier is een overzicht van de geschiedenis en de eer voor de uitvinding van pizza: Italiaanse oorsprong: • Moderne pizza werd uitgevonden in Napels, Italië, in de late 18e of vroege 19e eeuw.
Al vele jaren eerder waren er pizza's belegd met tomaat, mozzarella en basilicum. Hij was wel degene die deze pizza “Margherita” noemde. De geboorteplaats van de pizza is Napels. De stad heeft meer dan 800 pizzeria's, slechts 100 daarvan beschikken over het certificaat van AVPN (de associazione Verace Pizza Napoletana.
Pinsa Romana is eigenlijk een soort kruising tussen pizza en focaccia. Pinsa heeft een ovale of rechthoekige vorm, een knapperige korst en een luchtige, zachte binnenkant. De luchtigheid en licht verteerbaarheid van pinsa is een direct gevolg van hoe het deeg gemaakt wordt.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Antica Pizzeria Port'Alba is een pizzeria in Napels, Italië, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de eerste pizzeria ter wereld was.
Egyptische oorsprong: De oorsprong van pizza kan worden herleid tot het oude Egypte , waar mensen een platbrood bakten en het belegden met olijfolie en lokale kruiden. Deze vroege versie van pizza was eenvoudig, maar legde de basis voor de toekomst van dit verrukkelijke gerecht.
Margherita pizza staat bekend om zijn ingrediënten die de kleuren van de Italiaanse vlag vertegenwoordigen . Deze ingrediënten omvatten rode tomatensaus, witte mozzarella en verse groene basilicum. Wanneer al deze heerlijke smaken worden gecombineerd op een met de hand geknede pizzabodem, ontstaat er een universeel geliefde pizza.
Moderne pizza is ontstaan uit vergelijkbare platbroodgerechten in Napels, Italië, tussen de 16e en midden 18e eeuw . Het woord pizza werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en vervolgens in verschillende delen van Midden- en Zuid-Italië.
Een van de populairste pizza's heeft zijn eigen plek in het verhaal van hoe pizza werd uitgevonden. In 1889 creëerde een Napolitaanse pizzachef genaamd Raffaele Esposito de eerste Margherita-pizza ter ere van Margherita van Savoye , de koningin-gemalin van Italië.