Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer. De microgolfoven gebruik je beter niet, want door de straling beschadig je onder andere het vlees.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Stop de hummus in een diepvriesbakje. Vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen, zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak. Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje.
Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel.
Hoe ontdooi je pasta? Het is het beste om pasta een nachtje in de koelkast te laten ontdooien. Voor koude pastasalades kun je na het ontdooien de pasta direct gebruiken, terwijl je voor warme gerechten de pasta kunt opwarmen in een pan of magnetron.
Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
De voordelen van koud water
Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Als u uw bevroren hummus nodig hebt en geen tijd hebt om deze 's nachts te laten ontdooien, kunt u deze in een afgesloten kom met water op kamertemperatuur laten ontdooien. Voor het snelste resultaat kunt u de hummus ook in de magnetron op de ontdooistand zetten, telkens een minuut lang, tot deze volledig ontdooid is .
Maar wist je dat je hummus ook heel goed kunt opwarmen in de oven? In Israël serveren ze de kikkererwtenpuree al jaren warm. Het behoudt dezelfde structuur als koude hummus, maar wanneer je het opwarmt, neemt het ook de smaak aan van alles wat je er bovenop gooit.
Ja, alle hummus kan worden ingevroren . Echter, aangezien merken en recepten variëren, zult u merken dat sommige niet zo goed invriezen als andere. Gewone hummus kan over het algemeen beter worden ingevroren dan hummus met ingrediënten als knoflook of geroosterde rode paprika.
Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid.
Er zijn verschillende manieren om te ontdooien: in de koelkast, onder koud stromend water, op het vuur of in de oven of magnetron. Weer verwarmen doe je in de oven, op het vuur of in de magnetron.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze. Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.
Laat de bevroren pannenkoeken ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur en verwarm ze naar wens voor het serveren. Je kunt het ontdooien versnellen door de bevroren pannenkoeken in de magnetron te verwarmen.
Je kan jouw vriezer sneller laten ontdooien door warm water te gebruiken. Het warme water versnelt het proces van dooien namelijk aanzienlijk. Het is een handige manier om jouw vriezer snel van ijs te ontdoen wanneer je even weinig tijd heeft.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Neem een bak water waar je gevacumeerde zakje vlees ruimschoots in past.Voeg daar een flinke scheut azijn aan toe en een handje zout en het ontdooien gaat ineens razendsnel.
Je kunt absoluut vanuit bevroren koken. De kooktijd verandert, dus afhankelijk van wat je kookt en hoe, is het misschien niet het beste idee. Je zult waarschijnlijk geen kipfilets bakken, maar je moet ze ook niet frituren, omdat het water in de kip de olie een beetje raar kan maken.
Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!