De vers geoogste blaadjes en stengels, verpakt in vershoudfolie, zijn enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Lavas kan worden ingevroren en is dan ongeveer een half jaar houdbaar. Daarnaast kunnen de blaadjes en stengels worden gedroogd. Goed afgesloten is het dan lang houdbaar.
Bewaar stengels en bladeren in een plastic zak of container in de koelkast . Jonge lavasstengels kunnen worden gehakt en ingevroren voor toekomstig gebruik in soepen en stoofschotels. Midden in de zomer produceren lavasplanten gele bloemen met veel zaden. De zaden kunnen worden bewaard en gedroogd en worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen, zoals selderijzaden.
In de zomer, wanneer de plant op z'n grootst is, kan je beginnen met het aanleggen van een wintervoorraadje. Dit kan je doen door een bosje Lavas af te knippen en in te vriezen. Doe een verse bos van het maggikruid in een diepvrieszakje of vershoudbakje en zet dit in de vriezer.
Het blad van lavas wordt vaak meegestoofd in (vis)stoofgerechten, soepen en sauzen en doet het goed bij asperges. Ook lekker in pesto of een dipsaus en als onderdeel van een vinaigrette over geroosterde groenten of vlees. De zaadjes zijn lekker in brood.
De blaadjes zijn mooi glimmend donkergroen. Gebruik lavas bij voorkeur vers. U kan ook blaadjes invriezen voor later gebruik.
De vers geoogste blaadjes en stengels, verpakt in vershoudfolie, zijn enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Lavas kan worden ingevroren en is dan ongeveer een half jaar houdbaar. Daarnaast kunnen de blaadjes en stengels worden gedroogd. Goed afgesloten is het dan lang houdbaar.
Al onze producten zijn houdbaar. Voor een optimale houdbaarheid raden we echter aan om ongebruikte producten te bewaren in een koele, droge, donkere voorraadkast. Omdat de bewaarcondities in vriezers of koelkasten kunnen variëren, kunnen we geen gekoelde bewaartijden aanbevelen nadat het product is bereid .
Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant. Wel zijn er twee soorten lavas: echte lavas en zeelavas.
Pluk de bladeren en zaden naar wens, maar geef de voorkeur aan de jonge, zachte bladeren. Deze zijn het lekkerst om rauw te eten .
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af.Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo'n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken.
Lavas droogt niet goed en de bladeren worden het beste bewaard door ze in te vriezen . Oogst de bladeren, spoel ze af met koud water en schud ze droog. Bossen bladeren kunnen individueel worden ingevroren in plastic zakken. Een andere manier om kruiden in te vriezen is door ijsblokjesvormpjes te vullen met de gehakte bladeren, ze te bedekken met een beetje water en ze vervolgens in te vriezen.
Lavas of Maggikruid is gezond!
De lavas werkt inderdaad verlichtend bij ongemak, veroorzaakt door een slechte spijsvertering. Thee van de fijngesneden en gedroogde wortels helpt tegen waterzucht en gezwollen voeten. Ook bij klachten aan de urinewegen kan lavas verlichtend en genezend werken.
Vries je overgebleven eten in in vershoudbakjes. Luchtdicht, ruimte voor een hele maaltijd, herbruikbaar en daarom goed voor het milieu. Je kan natuurlijk ook diepvrieszakjes gebruiken: als je ze maar luchtdicht afsluit. Schrijf altijd de datum van het invriezen op je vershoudbakje of diepvrieszakje.
Of voeg ze, gehakt, toe aan salades of vullingen voor varkensvlees of kip, of aan vissoep, of aan net gekookte nieuwe aardappelen in een mosterdvinaigrette . Lavas is ook heerlijk bij eieren – roer de bladeren door omeletten, roerei of frittata.
Je kunt verse kruiden in de koelkast bewaren. Om te voorkomen dat de blaadjes snel slap worden helpt het om de kruiden in vochtig keukenrol te wikkelen. Houd de kruiden dan zoveel mogelijk intact en spoel ze goed af onder de (koude) kraan. Je kunt het pakketje kruiden gewoon in de groentela van de koelkast bewaren.
Boragebladeren kunnen worden ingevroren of gedroogd , maar de smaak is het lekkerst als ze vers worden gebruikt. Koeling: Bladeren en stengels kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard in een afgesloten plastic zak, gewikkeld in een vochtige papieren handdoek.
Als alternatief kunnen grote pollen lavas in het voorjaar worden gedeeld . Zie onze gids voor het delen van vaste planten.
De bufferextracten van de YE-opgewekte lavas remden de LOX- en COX-2-activiteit effectiever dan de extracten van de controleplanten. Een significante toename van de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen werd opgemerkt na de gesimuleerde vertering.
Het is eetbaar , met een smaak die lijkt op peterselie of selderij. Indianen, vooral in Alaska, aten de bladeren rauw of gekookt, of als smaakmaker voor vlees en vis.
De wortel van lavas wordt fytotherapeutisch gebruikt. Hij bevat tot 1,7 procent essentiële olie en coumarines, die een vochtafdrijvende werking hebben. Deze hebben vooral een vochtafdrijvende werking en verlichten krampen en winderigheid bij maag- en darmklachten.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Je kunt lavas op dezelfde manier gebruiken als selderij. De stengel heeft veel smaak, zelfs meer dan de bladeren. Je kunt het fijnsnijden samen met andere kruiden voor pesto of een dipsaus, je kunt het mengen door de salade, als dressing op geroosterde groenten en vlees of het toevoegen aan een bouillon.
Koel, donker en droog bewaren.
Voeg een paar druppels toe aan uw roerbakgerechten, sauzen, curry's, soepen, stoofschotels tijdens het koken . Rijst, noedels en pasta hebben allemaal baat bij een druppel of twee aan het einde van hun kooktijd.