Zachte broodjes kunnen bewaard worden op kamertemperatuur in een afgesloten plastic broodzak. Hierin blijven ze minimaal 3 a 4 dagen mals en vers. Daarna zal er iets van de malsheid verloren gaan. Voor het langer bewaren van zachte broodjes kunnen ze ook ingevroren worden.
Bewaaradvies. Houdbaarheid: ca. 4 dag(en). Iedere nacht worden de broodjes vers gebakken in onze bakkerij.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock. Dankzij de 100% lucht- en waterdicht afsluiting blijft je brood langer vers, zelfs na het openen!
Laat de broodjes volledig afkoelen op een koelrek . Haal de broodjes altijd direct na het bakken uit de pan om te voorkomen dat er vocht opbouwt, wat tot zompigheid kan leiden. Doe ze na het afkoelen in een luchtdichte container of ziplockzak.
De voorkeur heeft om ze in een goed afgesloten plastic zak te doen in de broodtrommel. Liever niet in de koelkast omdat de broodjes dan sneller uitdrogen.
Om de broodjes knapperig te houden, bewaart u ze onbedekt op kamertemperatuur . Als u ze langer wilt bewaren, verwarmt u ze kort in de oven om de korst weer knapperig te maken voordat u ze serveert.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak.
Als je het morgen knapperig wilt hebben, moet je het aan de lucht laten, maar dan wordt het een beetje muf en droogt het ook een beetje uit. Als je het zo vers mogelijk wilt houden, moet je het echt in een plastic zak doen om het vocht vast te houden .
Wikkel het brood in om het vers te houden
Wikkel elk broodje of bolletje afzonderlijk in en controleer de zijkanten om er zeker van te zijn dat de folie elk broodje volledig bedekt. Als u een plastic opbergzak gebruikt, duw dan alle overtollige lucht eruit voordat u het lipgedeelte dichtmaakt. Alle lucht die in de zak achterblijft, helpt het brood sneller te drogen.
Ironisch genoeg kunnen broodjes ook uitdrogen als ze niet uit de buurt van vocht worden gehouden. Om dit te voorkomen, kunt u overwegen om ze in plasticfolie te wikkelen of ze in een hersluitbare plastic zak te doen met een klein stukje waspapier . Het waspapier zal helpen om overtollig vocht te absorberen en de broodjes vers te houden.
Leg je gevormde broodjes op een licht ingevette pan, bakpapier of Silpat.Bedek ze met plasticfolie en bewaar ze TOT 24 uur in de koelkast . NIET LANGER. Haal ze uit de koelkast, zet je oven aan en bak ze zoals aangegeven: 375°F gedurende 12-15 min.
Belegde broodjes vers en fris houden
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla.
Welke methode je ook kiest, drie dagen in de koelkast of een maand in de vriezer is ongeveer het maximum dat ik aanraad. Na een tijdje kan gekoeld deeg zuur en vies van smaak worden, vooral broodjes gemaakt met eieren en melk.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Ciabatta brood blijft tot 5 dagen goed op kamertemperatuur of in de koelkast in een bakje of zak . Het blijft ook heel goed in de vriezer tot 3 maanden goed in een afgesloten diepvrieszak. Je kunt het brood ook in plasticfolie invriezen als je geen diepvrieszakken hebt.
Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Op deze manier wordt de korst weer lekker krokant en de binnenkant zacht.
Afhaalmaaltijden voor het bewaren van brood
In plastic (of folie) wikkelen in plaats van doek houdt brood langer zacht. Grote broden met een knapperige korst kunnen ongewikkeld (om hun knapperige korst te behouden) een dag of zo op kamertemperatuur worden bewaard, met de snijkant naar beneden op het aanrecht .
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
"Bij het bewaren van brood is het allerbelangrijkste dat u niet moet doen het in de koelkast zetten ," benadrukt hij. "Dit komt omdat de temperatuur en de omgeving van een koelkast het verouderingsproces juist kunnen versnellen en het niet vers houden."
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en stop je pistolets voor maximaal vier minuten weer in de oven. Dan zijn ze normaal weer krokant. Let wel, zulke pistolets zullen uiteraard nooit hetzelfde smaken als van bij de bakker.
Oude harde broodjes weer vers maken
Verwarm je oven voor op 200 graden. Houd je broodjes een paar tellen onder de stromende kraan zodat ze goed nat worden. Leg je broodjes hierna op het rooster in de oven en bak ze zo'n acht tot tien minuten. Kijk tijdens het bakken af en toe of de broodjes niet te hard gaan.