En wist je dat 100 gram Sockeye zalm bijna 25 gram proteïnen bevat? Dat maakt de Sockeye zalm zelfs één van de gezondste vissen ter wereld.
Het heeft de voorkeur om wilde MSC gecertificeerde zalm te kopen. Het behoeft geen betoog dat dit tevens de duurste zalm is. Een goede tweede zijn de Biologische en de ASC gecertificeerde kweekzalmen.
Het lekkerste type zalm om te kopen hangt vaak af van persoonlijke voorkeur, maar veel mensen beschouwen koningszalm (ook bekend als Chinook) als het toppunt van smaak. Koningszalm staat bekend om zijn rijke, boterachtige textuur en hoge vetgehalte, wat hem een luxueuze, smaakvolle smaak geeft.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
Kenmerken van Schotse zalm:
Dat heeft te maken met de verschillen in watertemperatuur, soort water en voeding. Over het algemeen hebben Schotse kweekzalmen wat dikkere buiken en meer vet. Ze zijn wat vetter dan Noorse kweekzalm. Door het vetpercentage zijn ze wat minder lang houdbaar, ongeveer twee weken.
Noorse kweekzalm zit vol zware metalen, residuen van pesticiden en geneesmiddelen zoals diflubenzuron, en vormt dus een gevaar voor de menselijke gezondheid.
De Schotse en Noorse tradities van het roken van hun zalm bestaan al eeuwenlang en elk heeft iets te bieden. Als u van een rokerige smaak houdt, kies dan voor de Noorse gerookte zalm . Als u de meer boterachtige, subtiel gearomatiseerde gerookte zalm wilt, dan zit u altijd goed met de Schotse variant.
En wist je dat 100 gram Sockeye zalm bijna 25 gram proteïnen bevat? Dat maakt de Sockeye zalm zelfs één van de gezondste vissen ter wereld.
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Er zijn zeker zorgen als het gaat om zeevruchten die uit China worden geïmporteerd . Historisch gezien bevatten ze meer niet-goedgekeurde antischimmelmedicijnen die worden gebruikt om vissen in leven te houden in minder dan ideale omstandigheden.
Atlantische zalm is gekweekt, bevat meer calorieën en heeft een minder gezonde omega-3 tot omega-6 verhouding dan Alaska zalm. Alaska zalm is wild, heeft een gunstigere omega-3 tot omega-6 verhouding en bevat minder verontreinigingen .
Volgens de Consumentenbond is onze zalm het veiligste visje van Nederland. Hij krijgt zelfs een 9.7! Wij zitten al klaar met een heerlijk broodje om het te vieren.
De winnaar. De gerookte zalm van Boni kwam als overwinnaar uit de bus. Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde.
Bij het kopen van zalmproducten moet u daarom op het MSC-keurmerk letten. Wilde zalm met het MSC-keurmerk voldoet aan de richtlijnen van de MSC-standaard. Het is gegarandeerd afkomstig van duurzame visserijen waarvan de visserijmethoden zowel de bestanden als het ecosysteem respecteren en beschermen.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Kies vis en schelpdieren die minder kwik bevatten, zoals zalm, forel, tilapia, kabeljauw, tong, sardines, garnalen, oesters en andere schelpdieren . Voor de meeste gezondheidsvoordelen kiest u vette vis, zoals zalm, forel, haring, makreel en sardines. o Deze vissoorten bevatten gezonde omega-3-vetzuren.
Hoe vaak mag je zalm eten? Eet maximaal één keer per week vette, verse vis zoals zalm vanwege schadelijke stoffen (zware metalen) in het vet [23]. Zalm bevat ook veel zout, wat het risico op hartziekten kan verhogen [24]. Kies voor wilde zalm voor meer profijt voor je gezondheid.
Tegenwoordig wordt Atlantische zalm meestal gekweekt, terwijl Pacifische zalmsoorten voornamelijk in het wild worden gevangen. Pacifische zalm die in het wild wordt gevangen, wordt doorgaans beschouwd als de gezondste zalm.
Zowel gekweekte zalm als wilde zalm kunnen dus slecht zijn voor het milieu. Toch is er wilde zalm die wel duurzaam gevangen is. Ook zijn er kwekers die hun kweekzalm zo duurzaam mogelijk maken. Om te weten of je vis wel of niet duurzaam is, kun je kijken of je vis een keurmerk bevat.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
De koninklijke zalm of Atlantische zalm (wilde) worden gezien als de beste.
Faeröerse zalm is sushi-geclassificeerd. Het kan veilig rauw worden geconsumeerd, zonder voorafgaande invriezing . Atlantische zalm is ook rijk aan voedingsstoffen en een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen. Bijzonder interessant is het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren.
Schotse zalm is ongeveer 10% duurder dan andere gekweekte zalm. Het is echter veel minder intensief en er wordt meer geld uitgegeven om beter voer voor de vissen te hebben .