Geitenkaas heeft een hoge zuurgraad en past goed bij witte wijn. Vermijd rode wijnen, want deze zorgen ervoor dat de zuurgraad van de kaas gaat domineren. Een goede optie is een Sauvignon Blanc, zoals deze Misty Cove Estate Sauvignon Blanc.
Natuurlijk kies je niet zomaar voor om het even welke rode wijn bij geitenkaas, maar wel voor een type Beaujolais of een jonge Grenache. Dit type wijnen zijn de partner waar warme geitenkaas om vraagt. Kies je toch eerder voor een witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay, een Sylvaner of een Italiaanse Pinot Grigio.
Net als bij verse geitenkaas is een droge witte wijn uit de Loirevallei aan te raden bij warme geitenkaas. De appellations Sancerre en Puilly-Fumé bieden witte wijnen van Sauvignon Blanc, die absoluut ideaal zijn om een warme geitenkaassalade te begeleiden.
Door zijn zachte, nootachtige smaak laat geitenkaas zich heerlijk combineren met zoete ingrediënten. Denk aan honing, druiven, peer, appel, aardbei, rozijnen — warm of koud, alles kan. Een frisse toets steekt lekker af tegen de smaak van geitenkaas. Daarom is deze kaas een echte topper in salades.
Natuurlijk helpt het dat riesling zoveel smaakprofielen heeft, van zoet tot droog en van licht tot medium-bodied. Een droge riesling is altijd blij om tijd door te brengen met een romige, licht nootachtige geitenkaas . Een zoute Parmezaanse kaas brengt de zoete kant van riesling naar boven.
Zowel zachtere als een heleboel harde kazen passen heel goed samen met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, chardonnay of riesling. Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert.
Merlot combineert gemakkelijk met veel soorten kaas. Halfharde kazen met nootachtige, zoute smaken zijn ideaal. Maar merlot is ook een goede match voor kazen zo divers als parmezaan, muenster, brie, colby en gorgonzola .
Maar wist je dat geitenkaas op het gebied van vet beter scoort dan de volvette koeienkaas? Daarnaast is geitenkaas lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn en wordt het daardoor beter verdragen door mensen die problemen hebben met hun darmen.
Geitenkaas vind je in vele verschillende vormen en 'rijpingsgraad'. De jonge versie is zacht en smeuïg, oude geitenkaas is een harde kaas en scherp van smaak. Het past goed in salades, bij spek, in combinatie met een zoet element zoals honing, fruit,... Je kan deze kaas ook gratineren of laten smelten.
Nee. Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet.
Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.
"Er is een wijn nodig met een even sterke persoonlijkheid, hoge zuurgraad en goede structuur. Mijn eerste suggesties zouden een Assyrtiko met een hoog zuurgehalte van Santorini of elders in Griekenland zijn, of Sauvignon Blanc van Sancerre of Pouilly-Fumé .
In principe zijn er een hoop bieren die goed passen bij geitenkaas. Pas wel op met te bittere bieren, een zacht zoet of zurig bier past veel beter. Saison, tripel, geuze, blond, porter of een bier met Brettanomyces gist (Orval) zijn allemaal erg leuk en lekker om te proberen.
Geitenkaas is de trots van de Loirevallei in Frankrijk. Probeer het dus eens te combineren met wijnen uit de Loirevallei. Sauvignon Blanc als u van wit houdt.Cabernet Franc als u van rood houdt .
Zo is geitenkaas iets zachter qua smaak, waardoor het lekker is in een frisse salade of in combinatie met vlees, vis en verschillende groenten. Experts omschrijven de smaak van geitenkaas als nootachtig en zoet.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv.smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
In conclusie, bij het combineren van geitenkaasballetjes met honing en noten is het belangrijk om te kiezen voor een frisse witte wijn met voldoende fruitigheid of een rode wijn met zachte tannines. Deze wijnen zullen de smaken van de geitenkaas, honing en noten perfect aanvullen en versterken.
Het kiezen van het vlees
Gedroogde chorizo (voor de pittigheid) Gerookte bresaola (voor de rokerige diepte) Prosciutto (voor de zoute, bijna zoete smaak)
Harde geitenkaas blijft in de koelkast ongeveer 2 weken goed. Wist je dat je harde geitenkaas ook in de vriezer kunt bewaren? Hier blijft het zo'n 3 maanden goed.
Terwijl koemelk zowel A2- als A1-bètacaseïne-eiwitten bevat, bevat geitenkaas alleen A2-bètacaseïne. Het verschil betekent dat geitenkaas en geitenmelk gemakkelijker te verteren zijn. Geitenkaas zit vol met nuttige probiotica, een gezonde soort bacteriën .
Doordat geitenkaas veel eiwitten en vetten bevat is het een goede keuze als je wilt afvallen. Deze zorgen namelijk voor een langer verzadigd gevoel. Daarnaast kan je de hoeveelheid spiermassa die je verliest tijdens het afvallen beperken door voldoende eiwitten te eten.
Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping. Calcium heeft namelijk een bindend effect waardoor je ontlasting juist harder wordt, terwijl onrijpe bananen veel resistant starch (RS) - zetmeel dat lastig verteerbaar is - bevatten.
Welke kaas is goed bij rode wijn? Rode wijnen combineren goed met stevige, stevige en oude kazen zoals cheddar of gouda . Deze kazen kunnen tegen de extra tannines die rode wijn heeft in vergelijking met witte wijn.
Merlot werkt goed:
Met paddenstoelen en verse kruiden is Merlot nog meer op zijn plaats met deze aardse ingrediënten dan Cabernet Sauvignon. Met wat vis en schelpdieren. Zalm, garnalen, tonijn en sint-jakobsschelpen kunnen allemaal magisch zijn met Merlot, vooral als ze worden bereid met vleeswaren, zoals pancetta, prosciutto of Spaanse jamón.
De gedurfde en pittige aard van een Shiraz vraagt ook om een gedurfde kaas en past goed bij iets zouts. Je kunt Shiraz combineren met Halloumi, Gouda, Asiago, Gruyere of harde kazen zoals Pecorino, Parmigiano-Reggiano of Grana-Padano . Een bloeiende kaas als een Camembert past ook goed bij een Shiraz.