Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën. Er bestaan dus ontzettend veel soorten pasta.
Linguine: lange, platte macaroni die, afhankelijk van de breedte, linguine, bavette of trenette heet. Spaghetti: misschien wel de bekendste pastasoort ter wereld. Lange, dunne pasta, die niet hol is. Tagliatelle of fettuccine: naast spaghetti een van de meest gebruikte pastasoorten.
Alhoewel, in Italië zul je geen macaroni tegenkomen. Wel maccheroni, al is dit niet helemaal hetzelfde. Wij kennen macaroni in Nederland als korte en gebogen pijpjes. Maccheroni is twee tot drie keer zo lang en recht in plaats van gebogen.
Noedels zoals spaghetti, engelhaar, linguine , etc. smaken het lekkerst met tomatensaus/marinarasaus, macaroni en penne zijn heerlijk met kaas of zelfs alleen met boter, en vlinderdassen/wagenwielen passen uitstekend bij dit alles.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Het Engelse woord “macaroni” komt van het Italiaanse “ maccheroni ” (dat min of meer op dezelfde manier wordt uitgesproken).
Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk uit Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durumtarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm.
In de Verenigde Staten definieert de federale regelgeving drie verschillende vormen van gedroogde pasta, zoals spaghetti, als een "macaroniproduct".
Streng voor spaghetti of andere lange pasta. Elleboog voor macaroni. Stuk of noedel zou werken voor de meeste/alle pasta.
Durum tarwe wordt ook wel harde pasta genoemd vanwege de grote, harde tarwekorrel. De eigenschappen en voedingswaarden zijn vergelijkbaar met die van gewone tarwe, maar de producten die van durum tarwemeel zijn gemaakt zijn extra stevig. Ideaal dus voor de pasta bereiding, want je kookt hem niet stuk.
Wat is farfalle? Farfalle, Italiaans voor vlinders, kun je ook wel kennen als vlinder- of strikjespasta. In Italië wordt deze pastasoort ook wel strichetti genoemd.
'Spaghetti A.O.P. met aglio, olio e peperoncino', Spaghetti Bolognese, of 'alla Carbonara' met guanciale, eieren en geraspte pecorino; Spaghetti is er in alle smaken! Bij What a Pasta bestel je de lekkerste verse Spaghettoni, letterlijk 'grote Spaghetti', in combinatie met perfect bijpassende sauzen naar keuze.
Pasta is een term die wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan noedels in verschillende vormen en maten te beschrijven , waaronder klein (bijv. farfalle, rotini), lintvormig (bijv. tonnarelli, fettuccine), macaroni (bijv. rigatoni, penne) en gevuld (bijv. ravioli, tortellini).
"Girasole" is Italiaans voor "zonnebloem," en deze gevulde pasta is daar naar vernoemd omdat de vorm sterk op een zonnebloem lijkt. En dit zonnige gerecht is ideaal voor van die drukke dagen als je weinig tijd of zin hebt om te koken.
Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'. Pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt not done: zo spoel je al het zetmeel weg.
Het begint al met de spelling, want 'macaroni' kennen ze niet in Italië. Daar wordt het namelijk gespeld als 'maccheroni'. Wij Nederlanders hebben daar onze eigen twist aan gegeven. Maar het wordt nog gekker.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Ingrediënten: 38% prei, 31% rode ui, 10% gele paprika, 10% groene paprika, 10% rode paprika.
Het is niet voor niets dat Cavalieri's pasta door de meest gerenommeerde bedrijven is uitgeroepen tot de beste pasta ter wereld!
Volkoren pasta bevat veel meer vezels, mineralen en vitamines dan witte pasta. Vezels verkleinen het risico op aandoeningen als overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dikkedarmkanker. Bovendien zorgen ze voor een verzadigd gevoel, een goede darmwerking en een goede stoelgang.
Veelgestelde vragen. Welke pasta heeft de minste calorieën? Fiber gourmet pasta , de pasta die in dit recept wordt gebruikt, heeft de minste calorieën, namelijk 100 calorieën per portie. Zwarte bonenpasta en mungbonenpasta bevatten ook ongeveer 120 calorieën per portie.