Over het algemeen kunnen borden en schalen die gemaakt zijn van porselein, aardewerk, keramiek of glas in de oven worden gebruikt.
Voor ovens met een rooster of bakplaat kan je eigenlijk alle vormen wel gebruiken. Beschik je over een oven met een draaiplateau (meestal in combinatie met een magnetron), dan zou een ronde vorm de voorkeur hebben. Een andere vorm kan ook, maar dan zal je ovenschaal altijd kleiner moeten zijn dan het draaiplateau.
Kies voor een ovenschaal die niet te zwaar is, dus liever een rvs (metalen) of glazen schaal dan een schaal van aardewerk (keramiek).
Ander glas dan verpakkingsglas - zoals theeglazen, wijnglazen, andere drinkglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen - is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval. Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt.
Een aardewerk ovenschaal houdt lang warmte vast en is daarom erg geschikt voor maaltijden die je lang warm wilt houden als je ze op tafel zet. Ook is aardewerk gemakkelijk schoon te maken en vaatwasser bestendig. Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien.
Over het algemeen moet je op zoek gaan naar pannen die stevig zijn, maar niet zo zwaar dat ze moeilijk te hanteren zijn . Bakpannen zijn vaak voorzien van een antiaanbaklaag. Dit is meestal handig, maar betekent ook dat je geen gebakken goederen in de pan moet snijden, omdat dit krassen op de laag kan veroorzaken.
Kunststofproducten
Geen enkel plastic materiaal hoort in de oven thuis. Dat geldt ook voor piepschuim, plastic voedselcontainers en pannen (of ander kookgerei) met handgrepen van plastic, siliconen of nylon.
Het is dus ten eerste van belang om te controleren uit welk materiaal jouw pan maar vooral ook het handvat van de pan bestaat. Als jouw pan een handvat van kunststof heeft kun je eigenlijk al concluderen dat jouw pan niet geschikt is voor de oven. Kunststof is namelijk materiaal dat bij hoge temperaturen zal smelten.
Aluminium bakjes kennen vele toepassingen als verpakking voor versproducten en andere voeding. Het grote voordeel is dat aluminium bakjes voor in de oven kunnen worden gebruikt. Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte.
Een ovenschaal is een schaal die geschikt is om er gerechten mee te bereiden in een oven. Zo'n schaal kan van aardewerk zijn, van metaal of van hittebestendig glas.
Pyrex is ovenbestendig tot 425 graden . Direct contact met verwarmingselementen kan er echter voor zorgen dat het glas breekt. Pyrex is niet ovenbestendig als het onder de grill of in een broodroosteroven wordt gebruikt.
Niet alleen ovenschotels, maar ook lasagnes garen het best in een ovenschaal. Wanneer je een lasagne maakt, is een rechthoekige ovenschaal het meest geschikt om te gebruiken. Lasagnevellen zijn namelijk rechthoekig, waardoor deze precies in een rechthoekige schaal passen.
Over het algemeen kunnen borden en schalen die gemaakt zijn van porselein, aardewerk, keramiek of glas in de oven worden gebruikt. Toch mag je er niet zomaar van uitgaan dat dit kan, puur vanwege het materiaal.
Voor de zekerheid kunt u altijd controleren of een stuk aardewerk een ovensymbool heeft, meestal op de onderkant . Dit symbool geeft aan dat het is getest tot een bepaalde temperatuur.
Waar vind ik het typeplaatje van mijn oven? Wanneer je de deur opendoet, bevindt het typeplaatje zich aan de rechter- of linkerzijde aan de binnenkant van het apparaat.In de afdekstrip die zich onder het apparaat bevindt.
Enkele voorbeelden van de soorten materialen die ovenbestendig zijn, zijn: Metalen zoals roestvrij staal en gietijzer. Vermijd items met niet-metalen onderdelen zoals houten of plastic handgrepen . Keramiek is over het algemeen prima om in de oven te gebruiken.
Alles wat in een bakvorm zit, bak je op het rooster. Een cakevorm, springvorm of cupcakevorm dus. De warme lucht kan zo goed circuleren om je gehele baksel. Wanneer je de bakvorm op een plaat zou zetten, kan dit niet meer en wordt je baksel minder goed gaar.
Metaal, roestvrij staal en gietijzer : Deze materialen worden vaak beschouwd als OTG-veilige gebruiksvoorwerpen. Vermijd echter het gebruik van gebruiksvoorwerpen met niet-metalen onderdelen, zoals plastic of houten handvatten. Keramische plaat: Over het algemeen is keramiek veilig voor gebruik in de OTG-oven.
Uw oven kan uw beste vriend in de keuken zijn, maar het is belangrijk om hem veilig te gebruiken. Vermijd het plaatsen van plastic bakjes, natte of vochtige ovenwanten of handdoeken, glazen kookgerei dat niet ovenbestendig is, aluminiumfolie of andere metalen voorwerpen, papier of karton, vet of olie in de oven .
Over het algemeen zijn gietijzer, roestvrij staal en koolstofstaal allemaal ovenvriendelijke kookgerei. U moet de antiaanbakpan en die met de plastic handgrepen vermijden.
In een glazen ovenschaal kan je je baksel zowel in de vriezer als in de oven zetten, want deze kan temperaturen aan van wel -30 tot 400 °C! Dat de vorm in de vriezer kan, is bijvoorbeeld makkelijk bij het maken van een cheesecake of kwarktaart, omdat deze vaak even moeten opstijven.
De aluminium pannen verwarmen snel en gelijkmatig, waardoor cakes sneller gaar worden zonder uit te drogen in de oven. De pannen koelen ook sneller af, waardoor ze makkelijker te hanteren zijn wanneer het tijd is om je cake rondjes om te draaien om ze helemaal te laten afkoelen.
De lange, ovale vorm is ook ideaal voor ovenschotels, geroosterde groenten en granen , en zal uw held worden als bijgerecht. Dit recept voor mosterdspruitjesgratin heeft vergelijkbare smaken als een traditionele groene bonenschotel, dus het voldoet aan alle eisen voor een bevredigend bijgerecht.