Witte rijst bevat van nature veel B-vitamines en belangrijke mineralen als kalium en fosfor die zorgen voor een verlaagde bloeddruk en stevige botten en tanden. Daarnaast is het een bron van koolhydraten waar je energie van krijgt en bevat het vrijwel geen suikers, vetten of zout.
Zilvervliesrijst beter voor bloedsuiker dan witte rijst. Bruine zilvervliesrijst in plaats van witte rijst eten zorgt voor een gezondere bloedsuikerspiegel. Deze onderzoeksresultaten uit India zijn belangrijk voor landen waar veel rijst wordt gegeten.
Basmatirijst is een van de rijstsoorten met een laag suikergehalte. De lage glycemische index maakt het geschikt voor mensen met diabetes, maar het is essentieel om het met mate te consumeren vanwege het koolhydraatgehalte.
Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben in een studie ontdekt dat bruine rijst het risico op diabetes kan verminderen. De reden hiervoor is dat bruine rijst langzamer wordt afgebroken door de maagenzymen en het aanwezige zetmeel dus minder snel wordt omgezet in suiker.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Mensen die willen afvallen kunnen het daarom beter met mate eten en over het algemeen kiezen voor wilde, zilvervlies- of meergranen rijst omdat deze meer vezels bevatten en daarom over het algemeen beter verzadigen.
Bloemkoolrijst bevat weinig calorieën en veel vezels, waardoor het een geweldig alternatief is voor mensen die willen afvallen. Het is een nieuwe voedingstrend die de traditionele witte rijst vervangt. Het zit vol antioxidanten zoals vitamine A en vitamine C, die helpen om vrije radicalen uit je lichaam te verwijderen.
Verminderde symptomen van diabetes
Uit onderzoek blijkt dat geparboilde rijst, in vergelijking met witte rijst en bruine rijst, een lagere impact heeft op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is het een veiligere keuze voor mensen met diabetes dan andere rijstsoorten .
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Een betere keuze is bruine rijst , een volkorengraan met meer vezels dan witte rijst en een lagere glycemische lading.
Konjacrijst is dus een vervanger voor rijst, maar dan low-carb, low-calorie en glutenvrij. Ideaal als je vandaag even geen koolhydraten wilt eten, of als je al aan je calorieën zit voor vandaag. De vorm lijkt op rijst, waardoor je het gevoel hebt dat je rijst eet.
Joha rijst heeft een lage glycemische index, een hoog vezelgehalte en essentiële voedingsstoffen, waardoor het ideaal is voor diabetesmanagement. De langzaam vrijkomende koolhydraten in Joha rijst dragen bij aan een betere bloedsuikercontrole.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
In vergelijking met witte en bruine rijst, heeft parboiled rijst een lagere impact op de bloedsuikerspiegel en is het daardoor geschikt voor mensen met bijvoorbeeld diabetes.
Zilvervliesrijst bevat over het algemeen een hoger arseengehalte dan witte rijst. Arseen is een giftig zwaar metaal dat van nature in het milieu aanwezig is, maar in sommige gebieden waar rijst verbouwd wordt is toegenomen als gevolg van vervuiling. Hoge consumptie van arseen kan slecht zijn voor je gezondheid.
Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon, het advies luidt om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst. Dit komt doordat zilvervliesrijst vezels bevat en die zorgen voor een goede darmwerking.
FEIT: AARDAPPELEN HEBBEN MINDER CALORIEËN DAN RIJST OF PASTA . EN ze zorgen ervoor dat je je langer vol voelt dan rijst of pasta, vanwege de manier waarop ze door je lichaam worden verwerkt. Nog even ter herinnering. Aardappelen, bereid je voor op een verrassing – Europa's favoriet sinds 1536.
Het is een fabel dat je er dik van wordt. 'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van. Als we gekookte aardappels laten afkoelen en verwerken in bijvoorbeeld een salade, worden ze zelfs nog meer verzadigend.
Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst. Maar de ene rijstkorrel, wit of bruin, is de andere niet. En het maakt voor de bloedsuiker na de maaltijd ook uit hoe je je rijst kookt en eet. Dat blijkt uit de 61 studies die de wetenschappers onder de loep namen.
Biologische bruine rijst , vaak beschouwd als suikervrije rijst, is extreem rijk aan magnesium en calcium. Hierdoor is het een gunstig product voor het behoud van gezonde botten.
Dit helpt bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor het geschikt is voor diabetici . Voedingsstoffenopname: De vezels in dal helpen bij een betere spijsvertering en opname van voedingsstoffen uit de rijst. Bovendien verbetert het vitamine C-gehalte in sommige soorten dal (zoals moong dal) de ijzeropname.
Menu om af te vallen
Rijst is niet alleen heerlijk om te combineren en te verwerken in vele recepten, maar biedt zelf ook veel variatie. Vooral volkoren soorten zoals zilvervliesrijst of zwarte rijst, worden aanbevolen voor diëten vanwege hun verhoogde voedingsstoffen.
Zoals de meeste granen is wilde rijst zeer effectief als het gaat om het verminderen van honger. Wilde rijst heeft echter ook een vrij laag caloriegehalte , mede dankzij het feit dat het rijk is aan vezels. Dit kan het een goede optie maken voor mensen die willen afvallen.
Wilde rijst is gezonder dan bruine of witte rijst omdat het meer voedingsvezels en eiwitten bevat.