schimmelcrisisCamembert, één van de bekendste Franse kazen, wordt met uitsterven bedreigd. Boosdoener is de belangrijkste schimmel in de kaas. Die zou volgens een Franse studie steeds schaarser worden door de massale industriële productie van de populaire kaas.
Camembert wordt gemaakt met een specifieke schimmel: de zogenaamde Penicillium camemberti.Maar deze schimmel kan zich niet makkelijk reproduceren. Omdat er nu zoveel van deze kaassoort gemaakt wordt, zou er volgens Franse wetenschappers een tekort kunnen ontstaan.
In januari waarschuwden zij dat de penicillium camemberti steeds schaarser wordt. De Penicillium camemberti kan zich namelijk niet seksueel voortplanten en heeft een zeer lage genetische diversiteit. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om genoeg schillen te verkrijgen om de kaasproductie op grote schaal vol te houden.
camemberti mist de genetische diversiteit om ziektes af te weren, mochten die zich voordoen, kan zich niet meer seksueel voortplanten, kan niet op natuurlijke wijze kruisen − wat genetische diversiteit zou kunnen inbrengen − en kan alleen in laboratoria worden gekloond. De wereldwijde kaasindustrie kampt nu met een tekort aan deze essentiële schimmel.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Een heerlijk kaasje uit Frankrijk
Deze kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gegeten. Een populaire manier om camembert te serveren is als onderdeel van een kaasplank of borrelplank. Het kan worden geserveerd met vers stokbrood, crackers, druiven en noten.
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
ZACHTE KAAS BEWAREN. Over het algemeen geldt: hoe zachter de kaas, hoe minder lang de houdbaarheid. Zachte kaas, zoals Camembert en Mozzarella kan je daarom ook het minst lang bewaren. In de verpakking, kan je deze kaassoorten 1 tot 2 weken bewaren.
De Camembert van Président is de meest gegeten camembert in Frankrijk, dat zegt eigenlijk al genoeg. Constant van kwaliteit en lekker van smaak voor jong en oud.
Moderne brie is een resultaat van moderne voedselindustriële productie. De schimmel die ze ervoor gebruiken is aan het sterven vanwege een gebrek aan genetische diversiteit. Brie zal in de toekomst anders smaken omdat de schimmels die gebruikt worden meer diversiteit zullen hebben.
Nummer 2: Camembert
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Volgens een nieuwe wetenschappelijke studie zijn de kaassoorten camembert en roquefort met uitsterven bedreigd. Dat is het gevolg van de standaardisatie in de voedingsmiddelenindustrie, zeggen onderzoekers in Parijs.
Er zijn verschillende zaken die het smeltpunt van kaas kunnen beïnvloeden: hoeveel zout of zuur er in de kaas zit, en hoeveel vet en vocht.Ook de ouderdom van de kaas speelt een rol: over het algemeen zullen jonge kazen beter smelten dan oudere, gerijpte kazen.
Camembert, ook wel bekend als witte schimmelkaas wordt van koemelk gemaakt. Waar Camembert vroeger vaak nog van rauwe (en dus ongepasteuriseerde) koemelk werd gemaakt, is dit tegenwoordig bijna niet meer het geval.
Er zit 6,8 gram vet in 1 voor snee (30 gram) camembert, waarvan 4,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit? Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit.
ð¦ Bij zachte kaas, zoals brie en ricotta, kunnen de schimmeldraden binnendringen naar het binnenste van de kaas.Dat zie je niet altijd met het blote oog, maar hier kan je wel ziek van worden. Beter niet meer eten dus.
Als een kaas de geur van ammoniak afgeeft, dan is het duidelijk: deze kaas is niet meer goed voor consumptie. Ammoniak is een teken dat de kaas zijn beste tijd heeft gehad en dat bacteriële activiteit de overhand heeft gekregen. Het tweede cruciale aspect is hoe de kaas eruitziet, met name de kleur van de schimmel.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
Voedingswaarde per portie
Zet in 4 stappen deze heerlijke Smeuiige camembert uit de magnetron op tafel. Haal de kaas uit de plastic verpakking, maar zet hem terug in het doosje. Prik een paar gaatjes in de kaas. Zet de kaas 1 1/2 minuut op de hoogste stand in de magnetron.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten.
Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.