Zet de lasagne 45 minuten in de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Gelukkig hoef je niet lang meer te wachten, want het is tijd om de lasagne in de oven te doen. De oven kun je voorverwarmen op 180 of 200 graden Celsius, afhankelijk van welke oven je hebt. Mijn voorkeur gaat uit naar 180 graden (met een elektrische oven), omdat anders de bovenkant een beetje zwart kan worden.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Verwarm de oven voor op 180°C en dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de lasagne, maar meestal volstaan 20 tot 30 minuten. Als je je afvraagt "hoe lang lasagne opwarmen", gebruik dan deze tijd als richtlijn.
Hoe lang moet je lasagne koken. In een voorverwarmde oven van 375 graden F , zou deze zelfgemaakte lasagne perfect gebakken moeten zijn in ongeveer 50 minuten (30-40 minuten afgedekt, 5-10 minuten onbedekt).
Let er bij het vullen van de schaal bovendien op dat de hoekjes van de lasagnevellen goed met saus bedekt zijn, want die verbranden het snelst. Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Gasstand 1, 275°F (140°C) is zacht genoeg om de allerbeste resultaten te produceren. Maar ovens verschillen en verschillende soorten kookpotten hebben ook invloed op de temperatuur, dus u moet de oventemperatuur mogelijk dienovereenkomstig aanpassen.
Bak een ovenschotel altijd in het midden van de oven op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden. Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
Wat is de ideale temperatuur om te gratineren? Verwarm je oven voor op 200 °C, want de temperatuur moet hoog genoeg zijn. Als dat niet het geval is, zal je bereiding wel garen, maar geen aantrekkelijk kleurtje krijgen. Zorg ook dat de oventemperatuur constant blijft.
In de oven
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen.
Verwarm de oven op 180 graden en plaats de aardappelen 25 minuten in de oven. Voor de meeste aardappelen zal dit genoeg zijn, maar bij zeer vastkokende aardappelen als nicola is meestal 35 minuten nodig. U kunt tussendoor makkelijk kijken of de aardappelen goed is door in de aardappelen te prikken met een vork.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Met verse vellen lasagne krijg je een hele zachte lasagne die vrij snel uit de oven mag. Je kan natuurlijk ook gedroogde vellen lasagne gebruiken, het kan zijn dat je die iets langer in de oven moet laten staan en dat de lasagne iets droger wordt doordat de gedroogde vellen wat vocht opslorpen.
Snijd de groente niet te grof, de bite is erg belangrijk dus zorg dat je de groente klein snijdt. Gebruik nooit rauwe groente, want tijdens het bakken in de oven komt er veel vocht van vrij en dit kan voor een te waterige saus zorgen. Zorg er voor dat je de groente van tevoren stoomt of bakt.
Voor lasagne: 1. Verwarm de oven voor op 350 graden of 325 voor hetelucht bakken (ik geef de voorkeur aan hetelucht bakken voor deze lasagne). Kook de noedels in een grote pan met kokend gezouten water tot ze bijna zacht zijn, ongeveer 7 minuten.
Bak de lasagne
Zet de oven aan op 350ºF zodat hij kan voorverwarmen terwijl je de lasagne in elkaar zet. Zodra de lasagne klaar is, bedek je de pan met een laag aluminiumfolie. Zet de pan in de oven en laat hem 30 minuten bakken, verwijder dan de folie zodat de kaas kan bruinen.
Verdeel de plakken mozzarella en geraspte kaas erover en bak ongeveer 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagnebladen gaar zijn. Laat zeker nog 10 minuten afkoelen voordat je de lasagne gaat eten.
Elektriciteitsmeter met twee telwerken
In de telwerken zie je hoeveel kWh stroom je hebt verbruikt. Stroom I (T1) is het bovenste of het linker telwerk.Stroom II (T2) is het onderste of het rechter telwerk.
Stap voor stap je gasmeterstanden doorgeven
Je gasmeter hangt meestal op kniehoogte in je meterkast. Op de teller staat je meterstand in kubieke meters (m³). Woon je in een wat ouder huis, dan kan de gasmeter ook onder de trap of in de kelder zitten.