Welke olie is geschikt voor warme bereidingen? Zonnebloemolie is neutraal van smaak en geschikt voor zowel koude als warme bereidingen. Zonnebloemolie bevat veel omega 6. Kokosolie is perfect om mee te bakken of te frituren.
Als je meer dan 325 graden roostert, kies dan een hittebestendige olie, zoals biologische koolzaadolie. Wil je op laag vuur en langzaam koken? Dan is een goede olijfolie een prima keuze. Wat niet gebruiken: net zoals je lijnzaadolie of tarwekiemolie zou overslaan om te bakken, vermijd je ze ook om te roosteren.
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Voor warme bereidingen wordt daarom best gebruik gemaakt van oliën rijk aan EOV zoals arachide- en olijfolie. Ook frituurolie is geschikt voor warme bereidingen. Bak- en braadproducten zijn speciaal ontwikkeld voor warme bereidingen en kunnen dus prima worden gebruikt om te bakken, te braden en in gebak te verwerken.
Normale bedrijfstemperatuur van je olie ligt rond de 92 graden.
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Wat zijn de beste oliën voor koken op hoge temperaturen? De beste oliën om bestand te zijn tegen hoge temperaturen tijdens het frituren zijn avocado-, pinda-, koolzaad-, zonnebloem- en sesamolie . Deze oliën hebben een hoog rookpunt (400°F en hoger), wat betekent dat ze beter geschikt zijn voor koken op hogere temperaturen.
Het wordt nog wel eens in twijfel getrokken: is bakken met extra vierge olijfolie gezond? Wij laten je graag zien dat extra vierge olijfolie verhitten gewoon kan. Het is zelfs veel gezonder dan het gebruik van andere olijfolies.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Het rookpunt van kokosolie ligt tussen 350-385°F (175-196°C), dus het kan sneller verslechteren bij hogere temperaturen . Het is het beste om kokosolie op 350°F te houden tijdens het koken om het zo lang mogelijk te bewaren.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet worden gemaakt en heeft een neutrale smaak. Ook maïskiem- zonnebloemolie zijn goede oliën. Ook die zijn plantaardig en zijn zelf vrijwel smakeloos.
Gewone olijfolie en vierge olie zijn geschikt voor bakken en braden. Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.
Bereiden. Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt vanwege de smaak vooral koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Gebruik extra vergine olijfolie om te koken, in al zijn varianten. Bewaar olijfolie op de juiste manier, in een donkere en afgesloten omgeving. Begin het proces door de olie op laag vuur te verwarmen. Doe het voedsel erin wanneer het de juiste temperatuur heeft bereikt om te frituren.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Olie rijk aan verzadigde vetzuren heeft een hoger rookpunt dan olie rijk aan onverzadigde vetzuren. Ze zijn daarom geschikter voor dit soort bereidingen. Alleen oliën met een hoog rookpunt (bij voorkeur boven 220°C) zijn geschikt om te frituren. Dit is het geval voor arachideolie of geraffineerde zonnebloemolie.
Chosen Foods natuurlijk geraffineerde, expeller-geperste avocado-olie is de perfecte olie voor koken op hoge temperaturen. Met gezondheidsvoordelen die vergelijkbaar zijn met olijfolie, een rookpunt dat hoog genoeg is om toxines en transvetten te vermijden en een laag gehalte aan meervoudig onverzadigd vet, is er geen andere olie beschikbaar die beter is voor toepassingen op hoge temperaturen.
Olie om te bakken en braden
Arachideolie barst van de onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus. Je kunt 'm verhitten tot zeer hoge temperaturen. Ideaal om te wokken en te frituren!
Ons lichaam maakt zelf geen linolzuur aan en daarom is voeding de enige manier om eraan te komen. Er zit relatief wel heel veel omega 6 in zonnebloemolie en een teveel stimuleert de vorming van ontstekingen. Daarom wordt het afgeraden om veel zonnebloemolie te consumeren.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.