Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Echter voor de gezondheid wordt aangeraden om tussen de 150 -175 graden te frituren. Frituuroliën zoals zonnebloemolie, sojaolie, arachideolie zijn ook verkrijgbaar. Dit zijn oliën met een neutrale geur en smaak. Deze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en dus weer gezond.
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten.
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
De geraffineerde oliën die het vaakst worden gebruikt voor frituren zijn saffloerolie en sojaolie, waarvan de laatste vaak wordt aangeduid als plantaardige olie. Decker zegt dat de meest stabiele keuzes veel vet bevatten dat oliezuur wordt genoemd. Hij raadt aan om pinda- of koolzaadolie te gebruiken.
De meeste frituurpannen werken op een temperatuur tussen 350 en 400 graden Fahrenheit, waardoor canola-olie een zeer stabiele keuze is. Bovendien is canola-olie een van de meest betaalbare oliën op de markt, waardoor het een populaire keuze is voor restaurants die grote hoeveelheden olie en frequente oliefiltratie nodig hebben.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Oliën met hogere rookpunten zijn ideaal om te frituren, omdat ze hogere temperaturen kunnen weerstaan zonder te verbranden. Enkele veelvoorkomende oliën met hoge rookpunten zijn pindaolie, koolzaadolie en saffloerolie .
Als olie voorbij haar rookpunt wordt verhit, gaat ze oxideren en daarbij kunnen zich schadelijke of kankerverwekkende stoffen (polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK's) vormen. Enkel oliesoorten met een hoog rookpunt (liefst boven de 220 °C) zijn dus geschikt om te gebruiken bij het braden of frituren.
Ons advies? Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door zonnebloempitten te persen en de olie eruit te halen. Het wordt meestal gebruikt om te roosteren, roerbakken en frituren vanwege het hoge rookpunt . Dit betekent dat je op hogere temperaturen kunt roosteren of frituren voordat de olie begint te roken.
De Go-To kookolie voor de Chip Shop Trade. Frymax is de toonaangevende chip shop olie voor de Fish and Chip industrie, geliefd bij frituurmannen al generaties lang. Wij gebruiken de hoogste kwaliteit duurzame palmolie die additiefvrij is, lang meegaat en vertrouwd wordt door enkele van de beste frituurmannen in het land.
Patat van de snackbar hebben een kenmerkende textuur en smaak, en het is overal hetzelfde, en niemand anders die ze maakt, maakt ze zo. Ik heb thuis en in restaurants al vaak zelfgemaakte frietjes gegeten, en die smaken altijd anders dan patat van de snackbar, en minder lekker dan patat van de snackbar.
Hoe langer je het eraan blootstelt, hoe meer het gaat oxideren. Als je je vet lang laat staan, zal het dus zuur en ranzig worden. Het is daarom ook noodzakelijk dat je het vet regelmatig ververst, ook al gebruik je het maar één keer per maand.”
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
De Vlaamse voedingswetenschapper Bruno de Meulenaer stelde onlangs in het vakblad Frituurwereld dat rundervet (dat vast is op kamertemperatuur) ideaal is als je patat bakt. "De vetzuren van soja-, zonnebloem- en olijfolie oxideren niet alleen snel onder hoge frituurtemperaturen, maar kunnen zelfs verbranden.
Pindaolie is iets duurder, maar nog steeds populair in fastfood- en restaurantkeukens. Saffloerolie/zonnebloemolie: Zeer hoog rookpunt en zeer veelzijdige olie die in veel restaurantkeukens wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Neutrale smaak. Maïsolie: Heeft een lichte zoetheid met maïssmaak en een hoog rookpunt.
Wij gebruiken plantaardige olie in onze frituurpannen om een aantal gerechten van het menu te bereiden!
Je bakt friet/patat goudgeel door ze op maximaal 175 °C te verhitten, kleine hoeveelheden in de frituur te doen en het op tijd eruit te halen. Lees meer tips.
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie.Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Knapperiger met dierlijke vetten
Dit is een oude truc die weer opduikt nu de hysterie rondom dierlijke vetten wat is gaan liggen: met reuzel of talg in de frituurpan krijg je een knapperiger resultaat als je deeg in welke vorm dan ook bakt .
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.