Noten, met name amandelen, zijn rijk aan vitamine E en onverzadigde vetten, die op hun beurt de lever helpen bij het verwijderen van slechte cholesterol uit het lichaam en het verminderen van bloeddruk, naast het beschermen tegen leververvetting.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Vermijd vleeswaren met rauw of onvoldoende verhit varkensvlees, zoals leverworst, paté, bloedworst, boerenmetworst, salami, chorizo en fuet. Eet maximaal 500 gram rood vlees per week om het risico op leverkanker te verminderen.
Noten, zoals amandelen, walnoten en pistachenoten , bezitten rijke voedingsfuncties en zijn gunstig voor verschillende gezondheidsresultaten [7]. Uit een onderzoek bleek dat DF de blootstelling van de lever aan bacteriële producten zoals lipopolysaccharide kan verminderen en de gezondheid van de lever positief kan beïnvloeden [8].
Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Citroenen, sinaasappelen, grapefruit, amla, dat veel vitamine C en antioxidanten bevat, citrusvruchten zoals grapefruit, sinaasappelen, limoenen en citroenen ondersteunen de natuurlijke reinigingscapaciteiten van de lever.
Bovendien is gerapporteerd dat cashewnootsupplementen bestanddelen bevatten zoals quercetine, kamferol en naringine waarvan is aangetoond dat ze hypertensieve leveraandoeningen verminderen door te werken als een calciumkanaalblokker en vaatverwijder [7], [9].
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Behandeling voor NAFLD begint meestal met gewichtsverlies . Dit kan worden bereikt door gezond te eten, portiegroottes te beperken en te bewegen. Gewicht verliezen kan andere gezondheidsproblemen die leiden tot NAFLD verbeteren. Normaal gesproken wordt aanbevolen om 10% van uw lichaamsgewicht of meer te verliezen.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever. Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Elke dag een handjevol noten en/of zaden eten is aan te raden! Daarom staan ze in de donkergroene zone. Je eet ze het best in pure, onbewerkte vorm – zonder extra zout of suiker. Knabbel lustig op wal-, hazel-, cashew-, pecan-, para- en pistachenoten en amandelen.
Vitamines B6, C en A zijn overvloedig aanwezig in bananen. Daarnaast bevat het veel resistent zetmeel, wat uitstekend is voor de gezondheid van de lever . Deze voedingsstoffen garanderen dat de lever goed functioneert.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Het advies is daarom als volgt: Neem een goed ontbijt met koolhydraten (suikers en zetmeel) en eiwitten zo snel mogelijk na het opstaan. Bijvoorbeeld brood met een zuivelproduct (melk/karnemelk) of vla/yoghurt/melk met granen.
verminderde eetlust en gewichtsverlies. verlies van spiermassa, daardoor dunnere armen en benen. geelzucht, het geel zien van de huid en oogwit. jeuk.
Vaak bevat pindakaas ook ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet. Pinda's kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine.Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten.
Conclusie. Deze bevindingen suggereren dat de consumptie van pinda's met een hoog gehalte aan oliezuur (D7) de potentie heeft om primaire leververvettingssymptomen uit te stellen .
Bij zo'n hoge voedingswaarde is het goed om erop te letten hoeveel je er per dag van eet. Eén handje ongezouten cashewnoten of twee eetlepels cream per dag is een goede aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon.
Volgens een onderzoek onder leiding van de University of North Carolina kan een tekort aan choline bijdragen aan de ontwikkeling van leververvetting. Het opnemen van cholinerijke voedingsmiddelen zoals eieren in het dieet kan helpen om een optimale leverfunctie te behouden . Hoewel eidooiers deel kunnen uitmaken van een uitgebalanceerd en voedingsrijk dieet, is matiging cruciaal.
Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola bevatten veel chlorofyl. Dit groene pigment ondersteunt de lever bij zijn ontgiftingsfunctie door zware metalen, chemicaliën en pesticiden te neutraliseren. Bovendien zijn deze groenten rijk aan antioxidanten en vezels, die beide de leverfunctie ondersteunen.
Welke voedingsmiddelen helpen de lever te ontgiften? Enkele goede voedingsmiddelen die de leverfunctie helpen reinigen en ondersteunen zijn bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, avocado's, broccoli, bloemkool, knoflook, grapefruit, groene thee, kurkuma, appels, olijfolie, citrusvruchten, bieten en kruisbloemige groenten zoals spruitjes en kool.