Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om je sperziebonen te kruiden met losse kruiden. Dit zijn wat mij betreft de lekkerste opties: Kurkuma, chilipoeder, laos, gember en natuurlijk peper en zout.
Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg sperziebonen, uienzout, knoflookzout, knoflookpoeder en zwarte peper toe aan de koekenpan.
Basilicum: Basilicum voegt een verfrissende en kruidige smaak toe aan groene bonen. Probeer een snufje basilicum toe te voegen aan boontjes voor een subtiele, Italiaanse touch. Tijm: Tijm voegt een aardse en hartige smaak toe. Combineer tijm met olijfolie en knoflook voor geroosterde bonen met een mediterraan tintje.
Sperziebonen bereiden
Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Aan de andere kant, sperziebonen gekookt in ongezouten water duren langer om te koken en worden flauw en saai. Zo kun je de wetenschap in actie zien: Voeg ¼ kopje keukenzout en 1 pond gesneden sperziebonen toe aan 2 liter kokend water. Breng het water weer aan de kook en kook gedurende 6 minuten.
Sperziebonen bakken doe je zo. Als er iets makkelijk is, is het wel sperziebonen bakken. Was en snijd de bonen en verhit olie of boter in een pan op middelhoog vuur. Dep de sperziebonen droog, vervolgens kun je ze 8-10 minuten bakken.
De milde smaak van snijbonen-stamppot gaat perfect samen met kruiden als peper, zout, peterselie of Italiaanse kruiden.
De specerijen waarmee deze sperzieboontjes op smaak gebracht worden zijn kurkuma (geelwortelpoeder), djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en chilipoeder. Van de chilipoeder wordt maar een kleine hoeveelheid gebruikt om de sperziebonen met tomaat een beetje pit te geven.
Verwarm de boterboontjes op het laatst even mee en strooi er peper zout en het liefst nootmuskaat van de rasp overheen. Serveer de boterboontjes met een gekookt aardappeltje met jus, en een filetlapje.
Over het algemeen passen de meeste bonen goed bij kruiden als peterselie, rozemarijn, salie, bonenkruid en tijm . Met knoflook en uien kun je ook meestal niet de mist in gaan. Bepaalde soorten bonen, zoals tuinbonen of mungbonen, hebben andere affiniteiten met bepaalde kruiden en specerijen. Dit wil niet zeggen dat andere combinaties niet werken.
Vergeet de kruiden en specerijen niet
Ik vind gerookte paprika lekker om een beetje van de kampvuursmaak toe te voegen, aangezien ik mijn bonen meestal vegetarisch houd. Ik voeg ook graag een beetje rode chilivlokken of een hele gedroogde chilipeper toe, soms wat komijn en misschien een beetje Mexicaanse oregano.
Waarom zijn sperziebonen goed voor je gezondheid:
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Kuis de boontjes en kook ze net niet gaar in kokend gezouten water. Zorg ervoor dat je voldoende water gebruikt. Kook de boontjes een viertal minuten en proef er dan ééntje. Als het de bedoeling is ze daarna nog te gebruiken in een stoofschotel moet je ervoor zorgen dat er echt nog wat beet in zit.
Kruiden die goed samengaan met groenten
Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. Basilicum, kervel, salie, rozemarijn. Dragon, foelie, kerrie, koriander, kummel, marjolein, mosterd, nootmuskaat, peterselie, rozemarijn.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2025 ongeveer € 7,3 miljoen, waarvan ongeveer € 6,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
Welke kruiden doe je op bloemkool? Kruiden die goed bij bloemkool passen zijn paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Deze kruiden vind je terug in ons recept. Als alternatief kan je eventueel experimenteren met uienpoeder, kerrie, tijm, dragon, peterselie en nootmuskaat.
Broccoli is al heerlijk met alleen wat peper en zout. Wil je wat extra kruiden toevoegen? Ga dan voor oregano, laurier, koriander, tijm, basilicum, dragon of natuurlijke smaakmakers zoals knoflook.
Snijbonen kook je in lichtgezouten water gedurende 8 à 12 min afhankelijk van de dikte van de stukjes. Lekkerst zijn ze beetgaar. Prik erin met een vork om de gaartijd te checken. Tip: kook boontjes zonder deksel om de mooie groene kleur te bewaren (met deksel worden ze geel/bruin).
Kook de sperziebonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6-8 min. gaar (de sperziebonen moeten nog frisgroen zijn). Prik met een vork in een sperzieboon om te checken of ze beetgaar zijn. Spoel de bonen af onder koud stromend water, zodat ze niet doorkoken.
De kooktijd van sperziebonen is 12-16 minuten. Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur. Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak.
Kun je rauwe sperziebonen roerbakken? Ja, rauwe sperziebonen kun je roerbakken of wokken, maar blancheren vooraf is aanbevolen om ze zachter en verteerbaarder te maken en de roerbaktijd te verkorten.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten. Was sperziebonen voor gebruik, snijd de puntjes eraf en breek ze eventueel in stukken. Je kan sperziebonen ook wokken, hiervoor geldt dezelfde kooktijd als voor gewoon koken. Eet ze niet rauw.