Koekjes en gebak bevatten veel verzadigd vet. Eet ze met mate en kies voor vezelrijke of droge koekjes. Gebruik fruit en noten als tussendoortje.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten bevatten bijzonder veel onverzadigde vetten en die zijn erg belangrijk voor ons. Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade kan helpen om het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL-cholesterol juist te verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL-cholesterol tegen te gaan (dankzij de antioxidanten die erin zitten).
Op de site van het Voedingscentrum vind je voorbeelden van bakrecepten die geschikt zijn voor mensen met een hoog cholesterol. Bijvoorbeeld: appelcake. sinaasappelmuffins.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Het beste kun je kiezen voor de magere en halfvolle soorten met weinig of geen toegevoegd suiker. Die bevatten minder verzadigd vet dan volle yoghurts. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Hoewel snoep met noten het gezondst is, zijn Smarties de beste optie als je van zoetigheid houdt. Eén portie Smarties bevat slechts 25 calorieën en 6 gram suiker. Ter vergelijking: één portie Sour Patch Kids bevat 110 calorieën en 24 gram suiker. Over het algemeen biedt snoep weinig tot geen voedingswaarde.
Roomboter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed.
Als een soort volkoren graan, leveren de haver in dit recept vezels, die gezonde cholesterolwaarden ondersteunen . Bovendien kunnen hun antioxidanten helpen ontstekingen te verminderen. Walnoten leveren ALA, een soort omega-3 vetzuur, dat geweldig is voor de gezondheid van het hart en een evenwichtige cholesterol- en bloeddrukwaarde ondersteunt.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Focus op fruit
"Probeer een gebakken appel, gepocheerde peer, een kom sorbet met stukjes mango ," adviseert Elizabeth Somer, MA, RD, auteur van "Eat Your Way to Happiness" (Harlequin, 2009). Ze raadt ook aan om bevroren bosbessen te eten of verse aardbeien te dippen in een beetje vetvrije pure chocoladesiroop.
Worteltaart zonder cholesterol . Geniet ervan zonder schuldgevoel! Appelmoes en wortels maken elk stukje smeuïg, terwijl roomkaasglazuur een rijke smaak toevoegt. En er zit geen cholesterol in de taart of het glazuur -- echt waar!
Zelfgemaakte sinaasappelmarmelade of sinaasappelschil: Sinaasappelmarmelade bevat sinaasappelschil – die verbindingen bevat die bekend staan als polymethoxylated flavones (PMFs). PMFs worden gevonden in het pigment van sinaasappelschil en zijn verantwoordelijk voor het verlagen van slechte cholesterol, maar niet voor het verlagen van goede cholesterol .
Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die helpen uw cholesterol te verlagen, zoals die met veel oplosbare vezels. Fruit zoals avocado's en appels, en citrusvruchten zoals sinaasappelen en bananen zijn voedingsmiddelen die kunnen helpen uw cholesterol te verlagen .
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Ook in veel vlees zitten ongezonde vetten. Zeker in orgaanvlees, worst en andere bewerkte vleeswaren. Ga daarom eens voor kipfilet, biefstuk of tartaar om het cholesterol te verlagen met voeding. Of nog beter: vervang dat stukje vlees wat vaker door een gekookt eitje of wat peulvruchten zoals linzen of kikkererwten.
Wil je een snel en gezond ontbijt samenstellen? Voeg magere melk, vers fruit en noten toe aan je havermout. Dit is een goede optie voor mensen die hun cholesterol proberen te verlagen.