Sommige PFAS kunnen mogelijk kanker veroorzaken. Onderzoek naar jarenlange, hoge blootstelling aan de PFAS PFOA laat een verband zien met nierkanker en zaadbalkanker.
Ze zijn zo goed als niet afbreekbaar en blijven dus voor altijd aanwezig in het milieu en in ons lichaam. PFAS kunnen leiden tot leverschade, schildklierziekte, obesitas, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.
In het nieuws. Vrouwen die zijn blootgesteld aan PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en op andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare chemische stoffen.
PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen ) worden in verband gebracht met verschillende gezondheidseffecten. Ze kunnen een effect hebben op het immuunsysteem, op het cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken.
Meeste PFAS via voedsel
Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten.
In 2021 is op 30 procent van alle in Nederland geteelde groentemonsters residuen van PFAS-pesticiden aangetroffen. Andijvie (70 procent), komkommer (60 procent) en paprika (52 procent) waren de meest besmette groenten.
Denk aan het type product: PFAS hopen zich het meest op in bladgroenten, wortelgewassen en peulvruchten . Ze hopen zich minder op in fruit en granen. Richt u op het planten van producten zoals tomaten, aardbeien en maïs. Plant uw tuin in verhoogde bedden, met behulp van nieuwe grond.
Er zijn geen medicijnen of een behandeling om PFAS af te breken in het lichaam of sneller uit te scheiden.
Kippen eten de wormen, waardoor PFAS, vooral de stof PFOS, in de eieren terechtkomt. De gemeten hoeveelheden in de wormen kunnen het grootste deel van de PFAS in de eieren verklaren.
Voor de verpakking van sommige voedingsmiddelen wordt BPA gebruikt, maar niet voor de PET-flessen van ons mineraalwater. Al onze PET-verpakkingen voldoen 100% aan alle voorschriften inzake voedselveiligheid en zijn dus volkomen veilig.
De provincie Noord-Brabant onderzoekt de meeste PFAS-bronnen, namelijk 851. Dit blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). In opdracht van het Rijk moeten alle provincies voor het einde van het jaar een lijst opstellen met PFAS-locaties.
Professor Lukas Kenner waarschuwt dat plastic kan leiden tot agressievere vormen van kanker. Uit nieuw onderzoek van de kankerprofessor aan de Medische Universiteit van Wenen blijkt dat kankercellen sneller worden verspreid nadat ze nanoplastics opnemen.
Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Niet roken, weinig of geen alcohol drinken, gezond eten en bewegen, verstandig omgaan met de zon en met (mogelijk) kankerverwekkende stoffen.
Bij onderzoek in een aantal Westerse landen is gebleken dat bijna iedereen kleine hoeveelheden PFOA in het bloed heeft. PFOA blijft lang in het lichaam aanwezig, na circa zes jaar is pas de helft van de PFOA is uitgescheiden (via de urine) met een spreiding tussen de 2 en 11 jaar.
Amerikanen die veel worden blootgesteld aan één specifieke perfluoroalkylstof (PFAS) hebben meer kans op hyperlipidemie – een hoog cholesterolgehalte en andere ontregelde lipideniveaus, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, zo meldt een onderzoek in het februarinummer van het Journal of Occupational and Environmental Medicine.
In beperkte mate kan PFAS in waterafstotende kleding of cosmetica door de huid in het lichaam terecht komen.
In Nederland krijgen we PFAS vooral binnen via vis. In magere én vette vis kan veel PFAS zitten. Vooral kabeljauw bevat gemiddeld genomen een hoog gehalte, terwijl zalm bijvoorbeeld veel minder PFAS bevat.
Kippen kunnen PFAS binnenkrijgen via de bodem, water of voer. Het is niet duidelijk welke van deze bronnen verantwoordelijk zijn voor de hoge PFAS-gehalten en of er nog andere bronnen zijn.
De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken. De stoffen kunnen verder schadelijk zijn voor de natuur.
Ja dat kan bij sommige commerciële laboratoria en ziekenhuizen.De GGD raadt dit niet aan. Een PFAS-waarde in het bloed geeft geen informatie over de gevolgen voor je gezondheid.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Ze kunnen het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoelang.
succesvolle afbraak van PFAS. De auteurs gebruikten als oplos middel dimethylsulfoxide (DMSO) en voegden natrium hydroxide toe.Dit mengsel verhitten ze tot 80 120 °C. Resultaat: alle fluorideatomen werden van de keten losgemaakt, wat de PFAS 'onschadelijk' maakte.
Verschillen in type en hoeveelheid PFAS werden waargenomen tussen de drie groepen. Kant-en-klare groenten vertoonden een hoger PFAS-gehalte dan verse/diepvriesproducten . Biologische groenten bevatten een lager PFAS-gehalte dan hun traditionele tegenhanger.
Eet een vezelrijk dieet . Een recent onderzoek 7 gefinancierd door het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) ontdekte dat een dieet met veel vezels, gevonden in plantaardige voedingsmiddelen, het lichaam kan helpen beschermen tegen PFOS (perfluoroctaansulfonzuur), een permanente chemische stof die vaak in water wordt aangetroffen.