Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan erdoor. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
Ideaal is de combinatie (50/50) van een zachter smakende en een meer pittige kaassoort, zoals milde emmentaler met sterke parmezaan. Andere goede combinaties: gruyère en parmezaan, Oude Beemster en parmezaan of – om het dicht bij huis te houden – Nazareth en Brugge Oud.
Met kaas. Natuurlijk is een laagje kaas op je ovenschotel dé manier om een heerlijk goudgeel korstje te krijgen. Het beste resultaat krijg je met een goede smeltkaas zoals emmentaler, gruyère of parmezaan, of een mix van de drie. Gebruik mozzarella voor een zacht resultaat of een pittige cheddar voor wat meer smaak.
Fricos - geraspte kaas gebakken in een knapperige wafel.
Frico is een Italiaans gerecht dat traditioneel met Parmezaanse kaas wordt gemaakt en oorspronkelijk werd gemaakt van kaaskorsten. Ideaal als tussendoortje of als crumble voor uw salade of maaltijd.
Wanneer u klaar bent om te bakken, verwarmt u uw oven voor op 375 °F. Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier. Leg het bevroren gepaneerde Le Gruyère-blok op de voorbereide bakplaat. Spuit het kaasblok licht in met kookspray en bak het in de voorverwarmde oven gedurende 20-23 minuten of totdat de kaas goudbruin en knapperig is .
We onderscheiden volgende kaassoorten: Harde kazen – hoe langer gerijpt, hoe harder. Bijvoorbeeld jonge of belegen gouda, emmentaler, gruyère, parmezaan, pecorino en abdijkazen. Schimmelkazen – meestal zachte kazen waaraan schimmelsporen werden toegevoegd tijdens de productie.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
Kies uit deze kazen
Emmentaler en gruyère zorgen voor een krokanter korstje en een pittigere smaak. Mag het nog krokanter of pittiger? Meng dan wat paneermeel of parmezaan erdoor. Echte kaasliefhebbers voegen wat blauwe kaas of geitenkaas toe voor een lekker verfijnde gratin met wat meer pit.
Als het aankomt op het bereiken van die perfecte crunch, zijn temperatuur en luchtstroom je beste vrienden. Je wilt de oven op een hoge temperatuur zetten - rond de 200-220°C (400-425°F) is ideaal . Waarom? Een hogere temperatuur zorgt voor sneller koken, het insluiten van vocht en het creëren van een knapperige buitenkant.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Traditionele lasagne bolognese maakt gebruik van rundergehakt, maar je kunt ook kip, lamsvlees of zelfs vegetarische vullingen gebruiken. En dan is er nog de kaas: Parmezaanse kaas, ricotta, mozzarella en pecorino zijn allemaal goede opties om in je lasagne te gebruiken.
In de oven (of airfryer)
Ook lekker: halloumi uit de oven. Voor deze bereiding verwarm je de oven voor op 200 °C. Vervolgens spreid je de spreid de stengels dan over een bakplaat en bak je de kaas in een kwartiertje goudbruin.
Probeer ervoor te zorgen dat het beslag dat je maakt stevig genoeg is en niet te lopend, dan zal de kans dat de kroketten open spatten al drastisch verminderen. En anders kan je de kroketten dubbel paneren. Dan heb je een iets dikkere korst rond het beslag.
Oven: Bak de diepvriesproducten in een voorverwarmde oven op 210°C gedurende 13-14 minuten. Airfryer: Bak de diepvriesproducten 10 minuten in een voorverwarmde airfryer op 190°C.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
In het originele recept voor gratin dauphinois zit helemaal geen kaas. Maar kaas kan ervoor zorgen dat er veel meer smaak aan het gerecht zit. Strooi bijvoorbeeld tussen elk laagje wat kaas. Voor meer pit kun je sterkere kaast gebruiken, maar voor een lichtere smaak kun je beter neutrale kaas gebruiken.
Bij een waterige gratin zit er te veel vocht in de pan. Gebruik vastkokende aardappelen, deze verliezen minder vocht.
Is gruyère in geen velden of wegen te bekennen? Dan is comté een goede vervanger, of een kaas zoals beaufort.Emmentaler (ook een Zwitserse kaas) kun je ook als vervanger gebruiken, al is deze kaas iets lichter van smaak.
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Een vochtig milieu bevordert het genezingsproces. Door het vocht groeien je cellen sneller, waardoor de kapotte huid dus ook sneller weer vernieuwd wordt; Een vochtige wondgenezing gaat korstvorming tegen. Het vocht zorgt er namelijk voor dat er geen hard korstje kan ontstaan.
De aardappels bakken het mooist knapperig en goudbruin als ze in een enkele laag in de pan liggen. Verwarm de pan voor op een middelhoog vuur. Is de pan warm, doe dan de (room)boter of olie erin. Wees niet al te zuinig, ondanks de antiaanbaklaag, want de boter en olie geven ook smaak aan de aardappel.
Emmentaler kaas smaakt het beste bij wijn en fruitsalades . - Emmentaler kaas is vooral bedoeld om rauw te eten. - Deze kaas kan worden toegevoegd aan salades of aan elk gerecht dat rauw wordt gegeten. Dit zijn de meest gebruikte soorten kaas.
Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Het vetgehalte heeft invloed op je vetinname, maar ook op de smaak en structuur van kaas. Hoe meer vet, hoe voller de smaak. Je kunt dus stellen dat 48+ kaas een rijkere smaak heeft dan 20+ kaas.
Verse of gepekelde kazen, zoals ricotta, geitenkaas, feta en blauwe kaas, bakken ook prachtig. Gebakken kaas kan dienen als dip voor brood, groenten of crackers, maar een van de makkelijkste hapjes is gemaakt met harde kazen.