In het voorjaar zijn verse geitenkazen essentieel met een goede roséwijn; In de zomer is het raadzaam om zachte kazen te kiezen, en met gewassen en bloemrijke korst; In de herfst en winter zullen we kinderopvangkazen en verfijnde kazen begunstigen, zoals de Brie de Meaux, of de Munster.
Lichtere rosés gaan over het algemeen goed samen met zachte kazen zoals feta of ricotta, terwijl vollere rosés goed kunnen samengaan met pittigere kazen zoals blauwe kaas of oude Cheddar.
Het is makkelijker dan je denkt: kijk naar de kleur. Lichte, delicate rosés zijn over het algemeen subtiel roze, terwijl volle rosés diepere tinten zalm of roze hebben. Lichte rosés zijn perfect te combineren met verse kazen zoals burrata of mozzarella, terwijl donkerdere, fruitige rosés kunnen matchen met stevige kazen zoals cheddar.
Hierboven noemden we al rauwe vis, maar ook gebakken vis als hoofdgerecht, een niet al te zwaar gekruid stukje vlees of kleinere Roséwijn hapjes zoals een zomerse salade, vers fruit, een stukje geitenkaas of olijfjes, zijn heel goed te combineren als hapjes bij Roséwijn.
Rose wijn. Rose wijn past goed bij rijkelijk gekruid eten zoals Marokkaanse en Indische gekruide gerechten. Maar ook bij schaaldieren, varkenshaas, kip en ander gevogelte.
Roséwijn als hoofdgerecht: de keuze van rosé is verstandig om vlees of gegrilde vis, schaaldieren, evenals warme of koude bereidingen te begeleiden (ratatouille, bouillabaisse, salades, taarten ...). Rosé wijn met kaas: om de aroma's van wijn, geiten of schapenkaas te onthullen is de bondgenoot van rosé.
Roséwijnen doen het goed:
Met rauwe vis-sushi, sashimi, crudo, blikvis/schelpdieren van goede kwaliteit (denk aan Spaanse conservas) Als tegenhanger van pittigere Latijns-Amerikaanse en Aziatische gerechten, zoals een pikante snapper Veracruz, Thaise gele curry of Chicken Tikka Masala. Fruitgedreven stijlen passen hier het beste bij.
Voorgerechten en snacks
Denk aan aardbeien, frambozen en plakjes sappige watermeloen voor een explosie van smaak. Bruschetta met tomaat en basilicum: De zuurgraad van tomaten en de frisheid van basilicum maken Bruschetta een fantastische keuze als voorgerecht met Sparkling Rosé.
Wanneer je kiest voor een lichtroze frisse rosé kan je dit goed combineren met een frisse salade. Drink je een donkere en krachtige rosé is dit goed te combineren met een stukje gegrilde vis, ratatouille of zelfs met geitenkaas. En zelfs bij het dessert kan je een heerlijke zoete rosé drinken.
Bij rode wijn passen bijvoorbeeld salami, prosciutto, chorizo en paté erg goed. Voor witte wijn kun je denken aan kipfilet, gerookte zalm of garnalen. Wat betreft rosé past charcuterie, gegrilde kip of tonijnsalade goed bij de wijn.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Natuurlijk kies je niet zomaar voor om het even welke rode wijn bij geitenkaas, maar wel voor een type Beaujolais of een jonge Grenache. Dit type wijnen zijn de partner waar warme geitenkaas om vraagt. Kies je toch eerder voor een witte wijn? Ga dan voor een Chardonnay, een Sylvaner of een Italiaanse Pinot Grigio.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Rijpere en complexere champagnes kunnen een veelzijdigheid aan gerechten aan (kaviaar, sint-jakobsschelpen met truffelolie of met sesamzaad, fijn rood vlees, kazen). Rosé champagnes passen bij rood fruit, zwarte chocolade, canard à l'orange (dankzij de citrustoetsen in deze wijn), lamskoteletten, eend.
Goed passende gerechten en hapjes bij Tawny port zijn diverse gedroogd fruitsoorten (vooral abrikozen), crème karamel, walnoten, perentaartje, broodpudding, rijstepap, aardbeien, scherpe cheddar kaas, crème brûlée of bitterzoete chocolade desserts of licht verwarmd en besprenkeld over vanille-ijs.
Rosé heeft een frisse en complexe smaak en dat zorgt ervoor dat je het bij tal van gerechten kan serveren. Het past bij een frisse salade of combineer het iets gewaagder met een sappige steak. En rosé blijft natuurlijk een ideaal drankje bij de apero.
Provence roséwijnen dienen gekoeld te worden geserveerd, tussen 8° en 10° C, maar nooit met ijsblokjes . Laat uw fles 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast. Zet hem aan tafel in een terracotta wijnsteen of in een ijsemmer gevuld met ijs en vers water.
Een robuuste, kruidige rosé is geschikt om in het najaar of in de winter te drinken, bijvoorbeeld bij gerechten met schaaldieren of varkensvlees. Een gris rosé is wellicht minder bekend, maar deze wijnsoort is zeer geschikt om te nuttigen bij een salade, lichte visgerechten en zelfs bij de borrel.
Een bessendessert of een dessert met jam past prachtig bij de donkere fruitsmaken van goed gemaakte roséchampagne. Net als bij chocolade zijn de hoge zuurgraad en de donkere vruchten in de fles wijn geweldige aanvullingen op het bessendessert.
Rosé wijn drink je altijd tussen de 8 en 12 graden
Rosé wijnen kunnen het beste tussen de 8 en 12 graden geconsumeerd worden. Drink stevige en volle rosés niet te koud. Leuk is het om te weten wat de procedure is van het maken van een rosé. Via deze website verwerf je hier meer kennis over.
Zo bevat rosé veel antioxidanten.Deze antioxidanten zijn goed voor je hart en je cholesterolgehalte. De positieve eigenschappen van rosé kunnen voornamelijk worden toegeschreven aan de lichtroze kleur van de wijn. Dit betekent namelijk dat er meer rode druiven in verwerkt zijn.
Rosé kan zoet of droog zijn. Het verschil tussen zoete rosé en droge rosé gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge rosé wordt tijdens het vergisten alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is.
Veel traditionele Italiaanse gerechten combineren goed met rosé, met name lichte pastagerechten, ravioli gevuld met milde kaas zoals ricotta, verse visgerechten en salades .