Andere (Italiaanse) kazen die veel gebruikt worden op pizza zijn: ricotta, gorgonzola,provola,fontina,scarmoza en caciocavallo.Emmentaler is ook een prima optie, net als de Nederlandse Gouda, al dan niet gemixt met elkaar.
De kampioen: Mozzarella
Terwijl andere Italiaanse kazen vaak te vet of te droog kunnen zijn, kunnen ze in combinatie met mozzarella hun unieke smaken toevoegen aan het aroma en de textuur van een pizza. Voor een 100% Italiaanse pizza zijn de beste partners naast mozzarella: Provolone – een andere uitgerekte wrongelkaas.
Mozzarella en pizza gaan hand in hand samen. Een kaas van waterbuffel of koemelk die eigenlijk niet op een pizza kan ontbreken. Vaak worden plakken gesneden van een bol mozzarella op de pizza gelegd.
De onbetwiste koning van smeltbaarheid voor kaastoppings is mozzarella . Klassieke mozzarella heeft de ideale balans van vocht, elasticiteit en vetgehalte voor smeltbaarheid.
Een aantal klassieke Italiaanse ingrediënten zoals Prosciutto San Daniele, Provolone, artisjokken, Italiaanse worst, salami, zwarte olijven, ansjovis en natuurlijk een paar verse basilicumblaadjes zijn de ware 'wondertoppings' voor een authentieke Italiaanse pizza.
Deze basissmaken, tomaat, mozzarella en basilicum, gaan gewoonweg niet goed samen met de zoete frtuismaak van ananas. Bovendien kan het sap van de ananas de pizzabodem doorweken, waardoor die o zo lekkere knapperigheid verloren gaat. Daarom vinden Italianen dat er geen ananas op pizza hoort.
De vierkazenpizza bestaat over het algemeen uit een basis van mozzarella en een blauwe schimmelkaas, meestal gorgonzola.De overige twee kazen zijn vaak een zachte romige kaas (Fontina) en een wat hardere kaas die geraspt moet worden. Denk aan Parmigiano Reggiano, beter bekend als Parmezaanse kaas.
Een perfect cheesy pizza draait om balans: een kleverige smelt, romige textuur en een gedurfde smaak. Hier is de ultieme 7 kaasmix en wat elke kaas toevoegt aan de taart: Beginnend linksboven en dan met de klok mee: parmezaanse kaas, gruyere, fontina, gorgonzola, mozzarella, ricotta en provolone plakjes .
Er is één absolute favoriet onder de kaassoorten: dat is mozzarella! Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mozzarella van alle kazen het best smelt, kleurt en bubbelt!
Andere (Italiaanse) kazen die veel gebruikt worden op pizza zijn: ricotta, gorgonzola,provola,fontina,scarmoza en caciocavallo.Emmentaler is ook een prima optie, net als de Nederlandse Gouda, al dan niet gemixt met elkaar.
Traditionele toppings bestaan uit tomatensaus en geraspte mozzarellakaas .
achtergrondinfoVoor een pizza margherita, de klassieker uit Napels, gebruik je maar een paar ingrediënten: deeg, extra vierge olijfolie, San Marzano-tomaten, (buffel)mozzarella en basilicum.
Mozzarella smelt ongelooflijk goed, dus we raden aan om het in ieder geval in uw Italiaanse mix op te nemen . Over mozzarella gesproken, we zouden er nooit over peinzen om u te vertellen om het van uw volgende zelfgemaakte pizza weg te laten. Maar we raden u aan om een Italiaanse mix toe te voegen om wat diepte aan uw volgende pizza-ervaring toe te voegen.
Parmigiano Reggiano en Grana Padano, de twee bekendste Italiaanse kazen, zien er bijna hetzelfde uit, maar smaken zeker niet hetzelfde. De ene kaas serveren we aan onze amici op een mooi kaasplankje tijdens de aperitivo op vrijdagmiddag en de andere is juist lekker om in gerechten te verwerken.
Met Blue cheese vinden we het een goed idee om eens te kijken naar speciaalzaken in kaas in jouw omgeving. Dit zijn de kazen die wij zelf in onze pizza's hebben gebruikt: Gorgonzola : dit Italiaanse wonder brengt pittige, kruimelige en romige vibes. Roquefort: de gedurfde en zoute Franse superster van blue cheeses.
Wereldwijd is Mozzarella de populairste pizzakaas . Er wordt echter geschat dat in de Verenigde Staten slechts 30% van alle gebruikte pizzakaas echte Mozzarella is. Provolone is de op één na populairste. Cheddar kan worden gemengd met Mozzarella om de taaiheid te behouden.
De beste kaas op pizza is mozzarella.
Mozzarella is subtiel en zacht van smaak, smelt heel goed en kleurt lekker mee in de oven. Je kunt zachte mozzarella gebruiken, die koop je in zo'n zakje met vocht. Die is erg lekker, maar kan de pizza ook wat nattig maken. Harde mozzarella werkt vaak beter.
Mozzarella is de onbetwiste MVP van de kaas op pizza wereld. De meest geconsumeerde kaas in de VS (en dat komt grotendeels door het eten van pizza!) is geliefd vanwege zijn delicate, melkachtige smaak en zijn waanzinnige smeltbaarheid en rekbaarheid. Je vindt mozzarella's die vers of gerijpt zijn en halfvolle of volle melk.
Een Margherita pizza is technisch gezien een kaas pizza, maar een gewone kaas pizza is een eenvoudiger gerecht met tomatensaus en kaas erbovenop. Hoewel mozzarella de meest voorkomende kaas is die op een kaas pizza wordt gebruikt, kunnen andere kazen zoals parmezaanse kaas in de toppings worden gebruikt om een uniek smaakprofiel te creëren.
Traditionele pizza's met een dikke bodem, veel kaas en vette vleeswaren zijn meestal een ongezonde keus. Ze bevatten veel verzadigde vetten, zout én veel calorieën. Eet je zo'n hele pizza op, dan krijg je veel calorieën binnen en ga je al snel over je dagelijkse behoefte heen.
Naast mozzarella bestaat de quattro formaggi meestal uit een blauwe of oude kaas, een zachte kaas (zoals emmentaler of gruyère) of een romige kaas (zoals robiola of stracchino) en een harde kaas (Parmezaanse kaas of pecorino, geraspt).
De traditionele Italiaanse pizzatoppings zijn tomaten, mozzarellakaas, basilicum, olijfolie en knoflook. Andere veelvoorkomende toppings zijn champignons, uien, paprika's en vlees zoals prosciutto, salami of worst.
Italiaanse pizza's worden gemaakt met verse ingrediënten die typisch zijn voor de Italiaanse keuken. Denk aan San Marzano-tomaten, buffelmozzarella, extra vergine olijfolie, prosciutto di Parma (parmaham), verse basilicum en andere kruiden.
Ananaspizza bestaat niet in Italië
Voor Italianen is fruit op een pizza niet geschikt. Dit komt vooral omdat ananas geen Italiaans product is, maar ook omdat een pizza topping alleen acceptabel is als het niet te overheersend is – helaas niet het geval voor deze specifieke vrucht!