Producten zoals peer, witloof, prei, tomaten, champignons, aardbei en wortelen komen in het seizoen bijna allemaal uit ons land. Dat is trouwens ook het geval voor vers vlees, zuivel en eieren, die we heel het jaar door quasi 100 % Belgisch sourcen.
Tomaten zijn de onbetwiste nummer één van de Belgische en Vlaamse groenteproductie. Prei, wortelen, witlof, sla, paprika, witte kool en komkommers zijn de andere steunpilaren. De Conference peer is ons belangrijkste exportfruit.
Tomaten (289.702 ton) zijn de absolute nummer één. Prei (111.150 ton), wortelen (60.000 ton), kolen (65.200 ton) paprika (30.744 ton), komkommers (39.730 ton), kropsla (30.300 ton) en witloof (29.450 ton) zijn de andere sterkhouders van de Belgische en bij uitbreiding Vlaamse groenteproductie.
Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
De belangrijkste exportproducten zijn aardappelen, bier, chocolade en gebak .
De voornaamste Vlaamse soorten aan zachtfruit, ook wel zomerfruit genoemd, zijn aardbeien, rode, witte en zwarte bes, blauwe bes, stekelbes, braambes, kiwibes en framboos. Samen met de groeiende populariteit van deze bessen groeit ook de productie van het Belgische zachtfruit.
Producten zoals peren, witloof, prei, tomaten, champignons, aardbeien en wortelen zijn in het seizoen bijna allemaal Belgisch.
Rozen zijn een andere geweldige keuze voor Belgische tuinen , samen met vaste favorieten zoals hosta's, pioenrozen en daglelies. Winterharde bollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten zijn zeer geschikt om in de herfst te planten voor een schitterende lenteshow.
In Nederland komen groente uit de volle grond, uit de plastictunnel, uit de onverwarmde of uit de verwarmde kas. Ook wordt een deel geïmporteerd. Op verse en verpakte groente moet verplicht het land van herkomst staan. Dat geldt niet voor de teeltmethode of de methode van vervoer.
Boerenkool, groene selderij, knolselderij, meiraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneer, spruiten, ui, veldsla, winterpostelein, witlof, witte kool, wortel.
Tomaat meest populaire groente. Van alle groenten wordt de tomaat het meest én het vaakst gegeten in Nederland. Dat blijkt uit de informatie afkomstig van de FoodProfiler app.
Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten.
Nederland importeert in 2022 nauwelijks meer groenten dan in 2021. De waarde van de Nederlandse export van kas- en vollegronds-groenten, aardappelen en uien bedroeg 7,8 mld euro in 2022, ruim 10% meer dan in 2021. Tomaten, paprika's, uien,komkommers en pootaardappelen zijn de belangrijkste exportproducten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Oer-Hollands: andijvie, boerenkool, hutspot en zuurkool. Wie denkt aan typische winterkost, denkt aan Hollandse pot. Een klassiek AVG'tje (aardappels, vlees en groenten), goedgevulde ovenschotel of een smakelijke stamppot. Met andijvie, boerenkool, hutspot of zuurkool bijvoorbeeld.
Bijna 90% van de waarde van de fruitproductie is voor rekening van peren, aardbeien en appelen. Aardbeien en vooral peren zijn belangrijke exportproducten. De totale handel van fruit vertoont echter een negatief handelssaldo, wat vooral te wijten is aan de invoer van zuidvruchten, zoals bananen.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
De top vijf bij fruit bestaat uit appelen (9,22 kg), sinaasappelen (8,66 kg), bananen (7,93 kg), mandarijnen (4 kg) en peren (2,76 kg). “De appel blijft dus de populairste fruitsoort, maar de jongste jaren verliest ze wel marktaandeel.
In 2022 zijn de belangrijkste partnerlanden waaruit België voedingsmiddelen importeert Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje .
Belangrijke exportproducten zijn onder andere motorvoertuigen, chemicaliën en farmaceutische producten, machines, kunststoffen, diamanten, voedsel en vee, textielproducten en ijzer en staal . De belangrijkste handelspartners van België zijn de lidstaten van de EU, met name Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.