Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Materialen die onveilig zijn in de magnetron
Bruine papieren zakken, kranten en gerecyclede of bedrukte papieren handdoeken . Gerecyclede papierproducten, zoals papieren handdoeken, servetten en waspapier, kunnen kleine hoeveelheden metaal bevatten. Metaal, zoals pannen of keukengerei. Met schuim geïsoleerde bekers, kommen, borden of dienbladen.
Als u niet zeker weet of iets in de magnetron mag, controleer dan de achterkant of onderkant om te kijken of er een magnetronbestendig label of symbool op staat . Als u er geen kunt vinden, probeer dan te bepalen waar het item van gemaakt is. Dit geeft u een beter idee of het geschikt is voor gebruik in de magnetron.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
Het gebruiken van de magnetron is volgens de Universiteit van Nederland ook niet ongezond. Wanneer je eten verwarmt in de magnetron kan dit zelfs gezonder zijn dan wanneer je eten opwarmt in de pan omdat meer voedingsstoffen behouden blijven.
Het is niet zo dat fruit niet in de magnetron kan, maar je moet wel voorzichtig zijn met hele vruchten. Dat komt omdat fruit zoals druiven, perziken en appels in hun schil opwarmen, waardoor er geen vocht kan ontsnappen, wat betekent, jawel, je raadt het al, gesmolten jam overal.
Bladgroenten
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.
ð² Tips voor het opwarmen van eten in de magnetron:
Gebruik een deksel, bord of magnetronfolie om het vocht in de maaltijd te behouden tijdens het opwarmen, om te zorgen dat het eten niet droog wordt.
Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Metaal, piepschuim, keramiek en porselein met metalen afwerking mogen nooit in de magnetron. Sommige plastic materialen kunnen in de magnetron, maar veel niet. Het is belangrijk om het etiket op de kom te lezen voordat u deze in de magnetron zet als u het niet zeker weet.
Bakjes die magnetronbestendig zijn, worden vaak aangegeven met de tekst "microwave safe" (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor.
Wij raden af om afhaalmaaltijden in de magnetron te bereiden .
Je kan de bami goreng het beste opbakken in een droge koekenpan en de rempah met saus opwarmen in een pannetje. Wordt de bami wat droog voeg dan een heel klein scheutje water toe. Je kan de bami en rempah ook afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten.
Tupperware bakjes en andere plastic bewaarbakjes zijn je grootste vriend als het gaat om eten bewaren in de koelkast of vriezer. Ze zijn handig van formaat, meestal transparant en vrijwel altijd lekker stevig. Ook zijn ze luchtdicht, kunnen ze in de magnetron en ook prima mee een rondje in de vaatwasser.
Aardappelen herbergen vaak Clostridium botulinum, de botulismebacterie. Wanneer ze gekookt worden en niet direct in de koelkast worden bewaard, kunnen sporen van de bacterie zich vermenigvuldigen. 5 De aardappelen in de magnetron zetten doodt de bacteriën ook niet, dus je aardappelen van de tweede dag kunnen maagklachten veroorzaken .
Eten moet worden verwarmd tot het 82C (176F) is om alle schadelijke bacteriën te doden – en omdat bacteriën nog steeds kunnen groeien als eten weer afkoelt , moet u een maaltijd niet meer dan één keer opwarmen. De hoge temperaturen van de magnetron kunnen ook een risico vormen.
Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel. Gebruikt men een metalen lepeltje zorg er dan voor dat deze niet te dicht bij de wanden van de magnetron staat. Dit veroorzaakt weerkaatsing en verstrooiing van de microgolven en vertraagt het kookproces.
“Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt. Een plastic bakje dat niet geschikt is voor in de magnetron kan gevaarlijke stoffen zoals weekmakers afgeven.
Dit kan leiden tot voedselverbranding, rook of zelfs ontbranding . Heb je ooit je magnetron te lang aan laten staan en kwam de geur terug van iets dat meer verkoold dan gekookt was? Het komt vaker voor dan je denkt. Magnetronbranden ontstaan wanneer voedsel, zoals vette popcorn, of zelfs de magnetron zelf, oververhit raakt.