Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
De basis van onze huidige pizza kwam voor het eerst in de 16e eeuw voor in Napels. De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen.
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken, die als borden dienden. Ronde Turkse broden kunnen vandaag de dag nog dienstdoen als provisorische pizzabodems. De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong.
Pizza werd voor het eerst uitgevonden in Napels, Italië, als een snelle, betaalbare en smakelijke maaltijd voor de Napolitanen uit de arbeidersklasse die altijd onderweg waren.
De oorsprong van pizza is al vaker besproken, maar bijna iedereen weet dat pizza uit Italië komt. Het woord pizza zelf werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en in delen van Midden- en Zuid-Italië.
Dat veranderde wanneer de toenmalige Italiaanse koningin Margherita en haar echtgenoot koning Umberto oren kregen naar de kunsten van ene Raffaele Esposito - dé uitvinder van pizza.
De meest bekende pizza's zijn de Romeinse en de Napolitaanse pizza. En hoewel de echte herkomst van de pizza niet te achterhalen is, houden de Napolitanen bij hoog en laag vol dat de pizza in Napels is uitgevonden. Tot 1889 was pizza echt street food, een gerecht voor de arme Italianen.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza? Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas.
De pizza salami is een van de meest gegeten pizza's wereldwijd. Onze pizza wordt zorgvuldig in Italië naar traditie gemaakt met de lekkerste ingrediënten. Met zijn hogere rand en dunne bodem heeft onze pizza iets weg van de écht Napolitaanse pizza.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
Pinsa Romana is eigenlijk een soort kruising tussen pizza en focaccia. Pinsa heeft een ovale of rechthoekige vorm, een knapperige korst en een luchtige, zachte binnenkant. De luchtigheid en licht verteerbaarheid van pinsa is een direct gevolg van hoe het deeg gemaakt wordt.
De oprichters van New York Pizza, de broers Max en Philippe Vorst en Richard Abram, haalden in 1993 'the original slice' vanuit Amerika naar Nederland. Vanuit de eerste vestiging aan het Amsterdamse Spui werden pizza slices verkocht.
Op een Turkse pizza zit gekruid gehakt en diverse groenten zoals reepjes ijsbergsla, (cherry)tomaat en ui. Populaire sauzen bij een Turkse pizza zijn shoarmasaus en knoflooksaus. Naar wens kan een Turkse pizza nog met andere toppings worden belegd, bijvoorbeeld andere soort gekruid vlees, groenten en/of kaas.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
Oude beginjaren
Egyptische oorsprong: De oorsprong van pizza kan worden herleid tot het oude Egypte , waar mensen een platbrood bakten en het belegden met olijfolie en lokale kruiden. Deze vroege versie van pizza was eenvoudig, maar legde de basis voor de toekomst van dit verrukkelijke gerecht.
Moderne pizza is ontstaan uit vergelijkbare platbroodgerechten in Napels, Italië , tussen de 16e en het midden van de 18e eeuw. Het woord pizza werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en vervolgens in verschillende delen van Midden- en Zuid-Italië.
Pasta (Italiaans voor deeg) is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is verkrijgbaar in gedroogde vorm en vers, en heeft vele vormen en bereidingswijzen.
Niet de pizza Hawaii of Calzone, maar pizza Margherita is de meest bestelde pizza in Nederland. In alle steden waar Uber Eats actief is, is deze klassieke Napolitaanse pizza met tomaten, mozzarella en basilicum het meest populair.
De geschiedenis van Domino's Pizza begint in 1960 wanneer Tom Monaghan samen met zijn broer een pizzeria overneemt in Ypsilanti, Michigan.
Italiaanse pizza's worden gemaakt met verse ingrediënten die typisch zijn voor de Italiaanse keuken. Denk aan San Marzano-tomaten, buffelmozzarella, extra vergine olijfolie, prosciutto di Parma (parmaham), verse basilicum en andere kruiden.